Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 24

Kas melavo Tauragėje – ligoninės direktorius ar „Lions“ prezidentas?

Tauragės „Lions“ klubo prieš mėnesį paskelbta akcija Tauragės medikams paremti laikoma žlugusia. Klubas pranešė grąžinsiąs aukotojams pinigus, o kas liks, padalinsiąs Tauragės maltiečiams, „Caritui“ ir savanoriams. Maža to – „Lions“ klubo prezidentas Laurynas Jarutis jaučiasi pažemintas esą šmeižikiško žiniasklaidos dėmesio ir savo mundurą išplauti siekia savos tiesos ieškodamas žurnalistus kontroliuojančiose etikos institucijose. Pagrindinis klubo prezidento motyvas – Tauragės ligoninės direktorius, atsisakydamas siūlomo plaučių ventiliavimo aparato, melavo. Ar tikrai taip, aiškinasi „Tauragės kurjeris“.
Liutauras Indriuška ir Laurynas Jarutis
Liutauras Indriuška ir Laurynas Jarutis / „Tauragės kurjerio“ fotomontažas (panaudotos redakcijos ir „Lions“ klubo nuotr.)

Liko apie 13 tūkst. eurų

Skaitytojams trumpai priminsime, kad Tauragės „Lions“ klubas akciją Tauragės medikams paremti, tai yra nupirkti ligoninei dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą, paskelbė kovo 19 dieną. Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška pareiškė, kad akcijos paskelbimo išvakarėse, kovo 18-ąją, klubo prezidentas Laurynas Jarutis ligoninei pasiūlė pirkti plaučių ventiliavimo aparatą už 30 tūkstančių eurų, o jau paskelbus akciją žmonių buvo prašoma suaukoti 25 tūkstančius eurų, esą tiek kainuoja aparatas. Kilo abejonių, kad konkretus plaučių ventiliavimo aparatas jau yra nupirktas arba jis yra surastas, todėl jį būtinai reikia parduoti. Ligoninė šio konkretaus plaučių ventiliavimo aparato atsisakė, o paviešinus šią istoriją kilo skandalas.

„Lions“ klubas pranešė, kad į paramos sąskaitą visuomenė, įskaitant ir „Lions“ klubo narius, suaukojo per 17 tūkstančių eurų, tačiau žmonėms, kurie akcija nusivylė, paaukotos lėšos bus grąžintos. Susigrąžinti aukas žmonės kviesti iki balandžio 20 dienos. Balandžio 21-ąją savo feisbuko paskyroje klubas informavo, kad aukotojams buvo sugrąžinta 4450 eurų. Likutis akcijos sąskaitoje – 12 982 eurų. Ši suma bus skirta ne medikams, o Tauragės maltiečiams, „Carito“ organizacijai ir savanoriams.

Trečiadienį „Lions“ klubas feisbuke visuomenei pranešė, kad už 4840 eurų nupirkta 22 tūkst. vienkartinių pirštinių ir 5000 medicininių kaukių. Šios priemonės atiteks „Caritui“, maltiečių globojamiems žmonėms, globos namams.

Apkaltino melu

„Tauragės kurjeriui“ paviešinus šią istoriją, „Lions“ klubą paliko Tauragės meras Dovydas Kaminskas. Redakcija tuomet bandė susisiekti su klubo prezidentu L.Jaručiu ir paklausti, kiek dar narių paliko „Lions“, tačiau klubo prezidentas į „Tauragės kurjerio“ klausimus nebeatsakė.

Ligoninei pasiūlė pirkti plaučių ventiliavimo aparatą už 30 tūkstančių eurų, o jau paskelbus akciją žmonių buvo prašoma suaukoti 25 tūkstančius eurų, esą tiek kainuoja aparatas.

Šią savaitę „Lions“ klubo prezidentui L.Jaručiui dar kartą išsiuntėme klausimus elektroniniu paštu, nes į redakcijos telefono skambučius jis neatsiliepė. L.Jaručio klausėme, kiek narių paliko Tauragės „Lions“ klubą, kiek aukotojų paprašė grąžinti paaukotą paramą, kiek ir kam atiteks likusios paramos lėšų. Tačiau ir šįkart klubo vadovas tylėjo, į redakcijos siųstus klausimus nesureagavo.

Tačiau „Tauragės kurjerio“ redakcija balandžio 20-ąją sulaukė kitokios L.Jaručio reakcijos – skundo, kurį Tauragės „Lions“ klubo prezidentas surašė Visuomenės informavimo etikos komisijai. Skunde žurnalistų etikos sargams L.Jarutis teigia, kad straipsnį „Graži paramos akcija – tik apgaulingas žaidimas?“ rengusi žurnalistė apkaltino jį „apgaule, afera ir sukčiavimu“. Maža to, Visuomenės informavimo etikos komisijai L.Jarutis nurodo, jog „netiesa, kad ligoninės direktoriui buvo nurodyta 30 tūkst. eurų kaina“, o laikraščio žurnalistė esą nepatikrino „melagingos informacijos ir pateikė ją kaip teisingą“.

Patvirtino stebėtojų tarybai

Taigi kaip yra iš tiesų – negi Tauragės ligoninės direktorius galėjo išgalvoti nebūtą istoriją ir ją nei iš šio, nei iš to papasakoti žurnalistams ir kas šioje istorijoje iš tikrųjų meluoja?

Tauragės ligoninės direktorius L.Indriuška yra viešas asmuo, vadovaujantis savivaldybės įstaigai, ir už savo žodžius atsakingas. Būtų mažų mažiausiai keista, jei jis viešai meluotų ir tokiu būdu rizikuotų sukompromituoti ne tik savo, kaip įstaigos vadovo, bet ir savo vadovaujamos gydymo įstaigos vardą. Juolab tokiu jautriu visuomenei metu – kovos su koronavirusu akistatoje. L.Indriuška „Tauragės kurjerį“ informavo, kad iš L.Jaručio kovo 18 d. gavo privačią žinutę su pasiūlymu už 30 tūkst. Eur pirkti plaučių ventiliavimo aparatą, tačiau šios žinutės redakcijai nepersiuntė, nors ir savo žodžių neatsiėmė.

Renaldo Malycho|„Tauragės kurjeris“ nuotr./Liutauras Indriuška
Renaldo Malycho|„Tauragės kurjeris“ nuotr./Liutauras Indriuška

Tačiau šįkart „Tauragės kurjerio“ redakciją pasiekė konkretus įrodymas, kad L.Jarutis plaučių ventiliavimo aparatą siūlė pirkti būtent už 30 tūkst. Eur, ir tai pripažino jis pats. Viešai, maždaug prieš savaitę sušaukto ligoninės stebėtojų tarybos posėdžio metu. Redakcija gavo šio posėdžio garso įrašą. Cituojame L.Jaručio stebėtojų tarybai posėdžio metu pateiktą paaiškinimą, kodėl akcijos metu plaučių ventiliavimo aparatas atpigo 5000 Eur:

„Kadangi ta visa istorija gavosi labai negražiai, aš norėčiau biški tokią kaip preambulę padaryti. Kai prasidėjo visa šita suirutė dėl viruso <...> ir dėl tam tikrų reikalingų priemonių <...> ir visoj Lietuvoj šitas buvo užviręs, tai aš kreipiausi ir į merą, ir į ligoninės vadovą, ir į pavaduotoją dėl galimybės, jeigu yra reikalinga tokia aparatūra. Visi jie atsakė, kad nereikia, tad kaip matom istorija atsirado „kurjerio“ laikraštyje. Atsirado laikraštyje dėl tam tikrų faktų interpretacijos, kuriuos aš norėčiau jums pasakyti, kad būtų aiškumas. Aparatūra tuo metu buvo pasiūlyta už 30 tūkstančių, kaip žinom, nes aparatūra su tuo tiekėju, su kuo aš bendravau, būtų buvusi už kelių dienų ir tą aparatūrą nupirko, aš pasižymėjau dabar jau, <...> lygtai Šiaulių ligoninė. Tai tie aparatai buvo nupirkti. Kai buvo paklausta, kai kreipėsi į mane G.B. (Tauragės verslininkas, – red.) ir sako – norėčiau prisidėt, bet norėčiau tikslesnio kažkokio tikslo, gal mes kažkaip... Ir mes tada bendrom jėgom priėmėm sprendimą, kad šitas reikalas yra reikalingas dirbtiniam plaučių ventiliatoriui ir paklausėm tiekėjų. Sako, aš parvešiu tiktai už mėnesio. Sakau, ar kaina tokia pat bus, ar gal čia įmanoma kažką pigesnio ar pigiau, sako, nu tai aš geranoriškai pažiūrėdamas atsisakau pelno <...> tų 5000. Tada mes paskelbėm akciją. Kas įvyko? Įvyko neteisingas faktų interpretavimas“.

Politinė konkurencija?

Kaip bebūtų keista, ši istorija apaugo ne tik įvairiausiomis interpretacijomis, ko iš tikrųjų reikia ir ko nereikia Tauragės ligoninei bei kas apskritai šioje istorijoje teisus, atsirado joje vietos ir politikai.

Balandžio 20-ąją portale delfi.lt pasirodo straipsnis „Tauragės politikams paramos akcijoje įžvelgus politinį konkurentą, rajono gyventojai liko be plaučių ventiliavimo aparato“. Įdomiausia, kad bene kalčiausias šioje istorijoje liko... Tauragės meras D.Kaminskas. Pasak Delfi, „užuot už klubo narių bei eilinių tauragiškių suaukotas lėšas nupirkus vietos ligoninei plaučių ventiliavimo aparatą, liberalai – Tauragės rajono savivaldybės meras D.Kaminskas ir vietos savivaldybės įsteigtos Tauragės ligoninės direktorius Li.Indriuška – paramos akcijos organizatorių, „Lions“ Tauragės klubo prezidentą L.Jarutį apkaltino siekiu pasipelnyti, viešai vietinėje bei šalies žiniasklaidoje apipylė purvais ir galiausiai pareiškė, kad Tauragės ligoninei už suaukotus pinigus perkamo plaučių ventiliavimo aparato nebereikia“. Be to, Delfi teigia, kad iš „Lions“ klubo D.Kaminskas išstojo supykęs.

L.Indriuška „Tauragės kurjerį“ patikino, kad jis nepriklauso jokiai politinei partijai, o „Tauragės kurjerio“ paklaustas, ką mano apie tokią jo veiksmų interpretaciją, meras D.Kaminskas sakė nebeskaitąs straipsnių apie „tą situaciją“.

„Aš jau viską pasakiau toje situacijoje, ką galėjau pasakyti, o visa kita jau eina fantazijos, nebegaliu jau jų sugaudyti, kurių ir pakomentuoti negaliu“, – sakė meras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas

Kiek anksčiau meras buvo pranešęs, kad kovo 18 d., dar iki akcijos starto, jam paskambino L.Jarutis, teigdamas, kad pažįsta žmogų, kuris parduoda plaučių ventiliavimo aparatus, ir paklausė, galbūt jie reikalingi Tauragės ligoninei.

Atsakymo dar laukia

Kadangi „Lions“ klubo prezidentas „Tauragės kurjeriui“ neatsakė, kam atiteks žmonių suaukotos lėšos (kurios turėjo pasiekti Tauragės medikus), „Tauragės kurjeris“ susisiekė su galimais šios paramos gavėjais – Tauragės maltiečiais, tiksliau, jų vadovu Sauliumi Oželiu. Maltiečių Tauragės grupė jau seniai garsėja parama senjorams, ypač kasdiene sriubos akcija, kuri ypač suaktyvėjo koronaviruso pandemijos metu. Ar „Lions“ klubas siūlė iš surinktos paramos dalį lėšų skirti maltiečiams?

S.Oželis iš pradžių lyg ir susinepatogino – esą jam nemalonu, kad žmonės aukojo medikams, o parama bus skirta maltiečiams. Juolab, kad ypač pastarosiomis dienomis maltiečiai sulaukia tiesioginių aukų iš tauragiškių. Tačiau patvirtino – „liūtai“ teiravosi, ko labiausiai reikėtų.

„Mes informavom, kad mums labai reikėtų sriubų uždarymo įrenginio, kuriuo plėvele uždengiama sriubos lėkštė, kad perduodant žmonėms maistą nebūtų jokio kontakto. Mes tokiu atveju tik atnešam, padedam, o senolis atsidaręs suvalgo ir lėkštę išmeta. Toks įrenginys nepigus, jis gali kainuoti iki 1000 eurų“, – sakė S.Oželis.

Tačiau atsakymo iš „Lions“, ar reikalinga parama bus skirta, maltiečiai kol kas nesulaukė.

R.Valatkos komentaras

„Tauragės kurjeris“ paprašė manęs komentaro apie šią istoriją, kuri gimė tik dėl to, kad Tauragėje atsirado gudručių, norėjusių tokiu nelengvu metu po gražia labdaros mantija pakišti savo asmeninę naudą, ir kurie net ir demaskuoti nenusiramino, nepripažino klaidos, bet iš paskutiniųjų bandė suklaidinti visuomenę kitų žurnalistų rankomis. Iš dalies tai pavyko. Man, kaip žurnalistui, tai dvigubai nemalonu, kad į šį ne itin gražų reikalą buvo įpainiota kita redakcija ir žurnalistė.

Visą savo, kaip žurnalisto ir redaktoriaus, gyvenimą kovojau su tuo, kad vieni žurnalistai rašytų apie kitų žurnalistų jau išnarpliotas istorijas ir ieškotų interpretacijų obuolių ten, kur jų nėra. Šis atvejis – kaip tik toks. Jei būtų prie ko prisikabinti R.Ramanauskienės pirmajame reportaže apie plaučių ventiliacijos aparatą, kurio ligoninei nereikia, gudručiai jau seniai būtų kreipęsi į teismą. Bet jie į teismą nesikreipė, nes puikiai žino, kad praloštų. Todėl jie ieškojo, kaip užmuilinti dumblu lango stiklą, pro kurį plika akimi matosi kaip tas pasakos karalius, kuris buvo be drabužių. Šitas R.Ramanauskienės reportažas sukala paskutines vinis į gudručio išsisukinėjimus. O, jei visi mūsų tekstai būtų kaip šitie apie „labdarą“, kuriuos parašė Ramunė. Todėl ir yra liūdna, kad tarp mūsų atsiranda kolegų, kurie kartais, patys to nenorėdami, padeda tarpti tokiems gudručiams, kaip tas, kuris „atsisakė savo pelno“, – sakė apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius