-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 12 18

Kaunietė pakliuvo į neįprastą situaciją – buhalterė dingo su įmonės dokumentais

„Atrodo, kad su ja net nebūčiau susitikus. Buhalterija liko netvarkyta nuo pat jos pasamdymo“, – taip apie MB „Buhalterijos akademija“ vadovę Nijolę Makarenko prakalbo kaunietė verslininkė E.M. Pasak jos, buhalterė vieną dieną tiesiog ėmė ir dingo su visais įmonės dokumentais. Teko nueiti ilgą paieškų kelią. Tiriant šią situaciją paaiškėjo, kad nukentėjusių įmonių savininkų yra ir daugiau.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

Rekvizitai.lt puslapyje apie „Buhalterijos akademiją“ yra palikta keletas prastų atsiliepimų, kurie datuojami dar 2016 ir 2017 metais.

Šios mažosios bendrijos vadovė atsiliepimuose vadinama aferiste, o ne buhaltere – neva „gražiai tik suokia į akis ir pinigus ima, o realiai nieko nedaro“. Siūloma nepatikėti jai savo įmonės buhalterijos, nes galima likti apgautam ir nusivylusiam – teks nueiti kryžiaus kelius, norint atrasti visus galus. Kalbama atsiliepimuose ir apie tai, kad vadovė slapstosi ir neatiduoda dokumentų.

Šių perspėjimų kaunietė verslininkė E.M. laiku nepamatė. Viešai prisistatyti nepanorusi moteris (vardas, pavardė bei įmonės pavadinimas 15min redakcijai yra žinomi) teigia likusi šokiruota tuo, kaip baigėsi jos pažintis su N.Makarenko.

123RF.com nuotr./Mokesčiai
123RF.com nuotr./Mokesčiai

Pasitikėjo rekomendacija

Iš pradžių E.M. mažosios bendrijos (MB) buhalterijos reikalus tvarkė viena pažįstama, vėliau dokumentai buvo perduoti tvarkyti įmonei, kol kartą ta pati pažįstama pasipasakojo, pradėjusi mokytis pas tokią N.Makarenko, ši neva yra docentė.

„Pažįstama pasiūlė buhalteriją tvarkyti perduoti šiai garbaus amžiaus moteriai. Pasitikėjau rekomendacija. O ir Nijolė – garbaus amžiaus žmogus, maniau, galima tokiu pasitikėti. Pirmasis mūsų kontaktas įvyko šių metų kovą. Susitikome gyvai jos ofise Kauno Savanorių prospekte. Perdaviau savo įmonės dokumentus. Jai pradėjus tvarkyti buhalteriją, negaudavau jokių atgalinių dokumentų, kad ji būtų pildžiusi ką kas mėnesį. Praėjus kiek laiko, Nijolė ėmė sakyti, kad neturi laiko, prašė vis palaukti“, – istoriją ėmė pasakoti E.M.

Už darbą su N.Makarenko ji teigia atsiskaitydavusi grynaisiais pinigais – kas mėnesį paduodavo eurus ir pasirašydavo ant sumokėjimą įrodančio čekio. Aišku, tie čekiai likdavo pas buhalterę.

„Gal ir mano klaida čia buvo, nes dabar neturiu jokių kopijų, įrodymų, kad pinigus jai mokėjau. Kas mėnesį mokėdavau po 150 eurų – iš viso apie 1 tūkst. eurų išmokėta. Naivoka buvau, galvojau, kiekvienas buhalteris dirba skirtingai – vieni siunčia kas mėnesį ataskaitas, kiti – ne. Kartą norėjau įdarbinti žmogų, tai sutarties iš N.Makarenko laukiau 3 mėnesius. Niekas nevyko“, – teigė E.M.

Dingo kaip į vandenį

Pastarąjį gyvą kontaktą su N.Makarenko E.M. tikina turėjusi liepos viduryje – susitiko automobilyje prie parduotuvės ir sumokėjo už atliktus darbus. Nuo to karto su buhaltere sunkiai sekėsi susisiekti.

„Rugpjūtį buvome susitarusios susitikti Nijolės ofise, bet nuvykus, manęs niekas nelaukė, ofiso durys buvo užrakintos. Telefonu dar bendravau su Nijole rugsėjį. Žadėjome susitikti, bet ji nepasirodė. Rašiau elektroninius laiškus. Prašiau gražiuoju grąžinti visus bendrijos dokumentus. Ji mane ignoravo. Pradėjau rašyti piktus laiškus, pasakiau, kad kreipsiuosi į policiją.

Pastarąjį kartą ji man atsiuntė elektroninį laišką spalio vidury. Pasakė, kad grąžins pirminius MB dokumentus per 2 savaites. Jos praėjo, dokumentų negavau, telefonu Nijolė neatsiliepė. Galiausiai ji pradėjo niekam neatsiliepti, neatrašyti elektroniniu paštu.

Ėmiausi jos paieškos, nes užblokavo tiek mano, tiek mano vyro ir naujos buhalterės telefono numerius. Skambindavau ir iš kitų telefonų, bet ji nekėlė“, – tikino E.M.

Ji išbandė įvairius paieškos būdus, norėdama susigrąžinti įmonės dokumentus. Apklausė šalia N.Makarenko ofiso įsikūrusių įmonių atstovus, nuvyko net į sodų bendriją, kurioje N.Makarenko tuo metu turėjo namą.

Galiausiai ji pradėjo niekam neatsiliepti, neatrašyti elektroniniu paštu.

„Sodų bendrijos pirmininkė papasakojo, kad retai Nijolė čia lankosi, kad jos name net elektra atjungta, vadino kaimynę apsimetėle. Jos žiniomis, Nijolė nei jokia docentė, nei jokia buhalterė. Dirbusi daug metų kartu „Achemoje“.

Beje, mano naujoji buhalterė surado vieną įmonę, paskambino jos direktorei ir sužinojo, kad ši papuolė į tokią pačią istoriją su Nijole. VMI informavo, kad sąskaitos jos užblokuotos“, – kaip po laiko suprato, kad įkliuvo, atskleidė E.M., patikinusi, kad ne visiems ir visur Nijolė prisistato šiuo savo vardu, kai kur ji – Nelia ar Nelė.

Registrų centre MB „Buhalterijos akademijos“ vadove nurodyta Nelia Makarenko.

Atgavo pirminius dokumentus

Ne vieną mėnesį trukusios dingusios buhalterės paieškos galiausiai davė savų vaisių – N.Makarenko sureagavo į E.M. perspėjimus, kad kreipsis į policiją. Verslininkė sulaukė laiško, tiesa, tik su pirminiais mažosios bendrijos dokumentais.

„Jokių kvitų kopijų, atsiskaitymų su ja dokumentų, nieko, kas buvo veikta su mano MB nuo šių metų kovo. Atrodo, kad su ja net nebūčiau susitikus. Buhalterija nebuvo tvarkyta nuo kovo. Turėjo Nijolė priduoti praėjusių metų deklaraciją – nepriduota, nors pinigai už darbą sumokėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius