-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 06

Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventės atlikėjų honorarai – po konfidencialumo šydu

Ar pirktumėte kažką, ko kainos nežinote? Tikėtina, kad ne, tačiau taip nutiko kauniečiams. Lapkričio 27 d. Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventės tiesioginę transliaciją, kaip teigiama, žiūrėjo 400 tūkst. žiūrovų, tačiau iki šiol neaišku, kokių honorarų užsiprašė viešaisiais pirkimais atsirinkti atlikėjai, pavyzdžiui, kiek už vieną dainą sumokėta Egidijui Dragūnui. Pasirodo, tai – konfidencialu.
Kaune įžiebta Kalėdų eglutė
Kaune įžiebta Kalėdų eglutė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Egidijus Dragūnas – SEL Kauno Kalėdų eglės įžiebimo renginyje
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Egidijus Dragūnas – SEL Kauno Kalėdų eglės įžiebimo renginyje

Jei prieš pat lapkričio 27 dieną vykusią Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventę tikslios sumos, kiek kam bus išleista, dar nebuvo aiškios – bent jau taip tikino viešai kalbėję savivaldybės atstovai ir Kalėdų eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė, tai praūžus renginiui, rodos, taškai ant i turėtų būti sudėti.

15min nutarė pasidomėti, kiek gi savivaldybė atseikėjo už šią tiesiogiai transliuotą šventę „Šiltos Kalėdos Kaune“ ir kas nusprendė, kokie konkretūs atlikėjai pasirodys scenoje.

Organizatorius nesikeičia 12 metų

Kaip 15min žurnalistei paaiškino Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė, pagrindinis Kauno miesto renginių organizatorius daugiau kaip 12 metų yra Kauno kultūros centras, tad ir šių metų eglės įžiebimą tradiciškai organizavo būtent ši įstaiga.

Vieno viešojo pirkimo neva nebuvo – pirktos atskiros paslaugos renginiui įgyvendinti (tiek atlikėjų, tiek ir meninės bei techninės dalies).

Renginio idėjos pateikimą, įgyvendinimo koordinavimą, pagalbinio personalo parinkimo, vaizdinės medžiagos parengimo paslaugas vykdė UAB „Lietuvis“.

Pasak A.Augonės, šiais metais visos Kauno Rotušės aikštės papuošimui ir pagrindinei miesto eglei skirta 160 tūkst. eurų.

Visos kitos dekoracijos kitose miesto vietose atsiėjo apie 100 tūkst. eurų. Kalėdinėmis dekoracijomis papuošta dar daugiau tiltų, viadukų, parkų, aikščių, gatvių ir kitų erdvių. Štai Vienybės aikštėje 900 metrų girlianda nušvito ąžuolas.

„Mieste papuošimai naudojami nuo 2017 metų ir kiekvienais metais yra papildomi naujais, o senosios dekoracijos restauruojamos. Šiais metais naujomis švieselėmis papuošti ir P.Vileišio, Varnių, S.Daukanto tiltai, o jiems eilę metų naudotos dekoracijos perkeltos į kitas vietas. Prie savivaldybės gėlių klombose praeivius džiugina beveik 100 šviečiančių eglučių ir tarp jų įkurdinta naujiena – dekoratyviniai elniukai“, – išvardijo savivaldybės atstovė.

Šventė atsiėjo 120 tūkst. eurų

Grįžkime prie Kalėdų eglės įžiebimo šventės biudžeto. A.Augonės teigimu, šios šventės kasmetis organizatorius Kauno kultūros centras organizuoja ir viso šventinio laikotarpio Kaune užimtumą – kalėdinio laikotarpio renginys yra ne tik pagrindinės miesto eglės įžiebimas, tačiau ir kiti šventiniai koncertai, edukacijos bei veiklos.

Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas" nuotr./Kauno kultūros centras
Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas" nuotr./Kauno kultūros centras

„Šventiniam eglės įžiebimui surengti organizuota daug atskirų viešųjų pirkimų, kuriuos ir vykdė Kauno kultūros centras. Bendra renginio sąmata drauge su atlikėjų honorarais, režisūriniais sprendimais, scenos technine įranga ir TV transliacijos filmavimo darbais siekia apie 120 tūkst. eurų. Kaip numato teisės aktai, sutartys viešinamos centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje“, – patikino savivaldybės atstovė.

Ji palygino, kad 2020 metų Kauno Kalėdų eglės įžiebimo renginio sąmata siekė 148 tūkst. eurų, nors TV transliacija tąkart buvo nufilmuota tik vienoje uždaroje erdvėje ir Rotušės aikštėje nebuvo organizuota jokių papildomų interakcijų.

„Šiais metais šventė kainavo mažiau, tačiau koncertas vyko dviejose vietose, jis buvo filmuojamas skirtingomis dienomis ir laikais, o juo džiaugtis galėjo tiek televizijos žiūrovai, tiek ir paliesti negalios vaikai, buvę Rotušės aikštėje“, – šiųmetės šventės privalumus išvardijo A.Augonė.

Anot jos, visi darbai jau sudėlioti ir patvirtinti, pagrindinės išlaidos paskirstytos, tad „kalėdinis“ biudžetas plėstis jau neturėtų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė

Kiek kainavo SEL daina – konfidencialu

Paklausta, kiek konkrečiai atsiėjo vieno brangiausių šalies atlikėjų grupės SEL lyderio E.Dragūno finalinė daina koncerte, A.Augonė konkrečios sumos įvardyti negalėjo.

„Kadangi yra pasirašytos sutartys tiesiogiai su atlikėjais ir paremtos jos konfidencialumo principu, atskleisti tokios asmeninės informacijos negalime. Tačiau bendra koncertinės dalies atlikėjų honorarų suma siekia apie 25 tūkst. eurų“, – tiek teatskleidė savivaldybės atstovė.

Iš viso, pasak jos, koncerte dalyvavo ir minėtą 25 tūkst. eurų sumą pasidalijo virš dešimties muzikantų, atlikėjų ir grupių – Neda, violončelininkas Justinas Kulikauskas, pianistas Paulius Zdanavičius, Leonas Somovas, Ieva Zasimauskaitė, Iglė Bernotaitytė, Saulius Prūsaitis, Rafailas Karpis, Linas Adomaitis, grupė „Biplan“, Egidijus Dragūnas-SEL bei kiti.

Atlikėjams sumokėti apie 25 tūkst. eurų.

A.Augonė priminė, kad renginys buvo filmuojamas dviejose skirtingose vietose ir sulaukė itin didelio susidomėjimo. Štai pernai atlikėjams skirtų honorarų suma siekė 25,5 tūkst. eurų, o Kalėdų eglės įžiebimo šventėje dalyvavo 9 atlikėjai. Be to, pats renginys režisūriškai, pasak pašnekovės, buvo paprastesnis, filmuotas tik vienoje uždaroje erdvėje.

„Galima daryti pagrįstą išvadą, kad šiųmečiai kaštai neviršijo kitų miestų rengtų transliacijų kainų lygio. Režisūriniai sprendimai taip pat buvo kur kas sudėtingesni, o dauguma atlikėjų savo pasirodymams turėjo atvykti į Kauną du kartus, mat buvo filmuojami skirtingose vietose.

Be to, renginys šeštadienio vakarą pelnė išskirtines televizijos žiūrovų simpatijas, kurias objektyviai atspindi ir naujausi TV reitingai – tiesioginę transliaciją TV eteryje ir internete pamatė iš viso per pusę milijono žiūrovų“, – teigė A.Augonė.

Paneigė gandus

Po renginio pasklido net gandų, kad gal savivaldybė sumąstė kokius mainus – pavyzdžiui, E.Dragūnas padainuoja Rotušės aikštėje ir gauna nuolaidą Kauno „Žalgirio“ arenos nuomai gruodį vyksiančio savo grupės koncerto metu.

Komentuodama sklandančius gandus, A.Augonė patikino, kad Kauno miesto savivaldybė neatlieka jokių funkcijų administruojant „Žalgirio“ arenos nuomą ar reguliuojant jos kainas ir šiuo atveju neturi nė menkiausios įtakos būsimiems renginiams, todėl kalbos apie grupės SEL koncertą gruodžio pabaigoje yra visiškai nepagrįstos ir nesusijusios.

„Priešingai – pats Egidijus Dragūnas prieš kelias dienas savo iniciatyva susitiko su Kauno globos įstaigose ir globėjų šeimose gyvenančiais vaikais bei padovanojo jiems bilietus į artėjantį savo koncertą“, – priminė pašnekovė.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kalėdinės eglutės įžiebimas Kaune
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kalėdinės eglutės įžiebimas Kaune

Pasak jos, „Žalgirio“ areną valdo operatorius ir netgi pati Kauno miesto savivaldybė savo kasmetiniams renginiams (Vasario 16-osios apdovanojimai „Aš – dalis Tavęs“, šventiniai koncertai Mokytojų dienos proga visos šalies pedagogams) areną nuomojasi, kaip ir bet kurie kiti renginių organizatoriai.

Gal tuomet pavyko kažkur, lyginant su pernai metų švente, sutaupyti, kad šiemet sugebėta pasikviesti daugiau itin populiarių atlikėjų?

„Sulaukėme nemažai kauniečių atsiliepimų bei vertinimų, kad šiųmetis koncertas buvo vienas geriausiai pavykusių per televiziją transliuotų šventinių miesto renginių.

Džiaugiamės, kad kur kas sudėtingesnius režisūrinius sprendimus, įdomesnį ir patrauklesnį koncertą pavyko sukurti skiriant mažesnę lėšų sumą nei ankstesniais metais tiek techninio aptarnavimo paslaugoms, tiek ir minimaliam kiekiui pirotechninių elementų, atsisakant didžiojo fejerverko koncerto pabaigoje. Visa tai leido suorganizuoti dar įspūdingesnį koncertą, pakviečiant išties populiarius atlikėjus, kurių bendras honorarų dydis neviršijo ankstesnių metų. Visi jie atliko tik po vieną muzikinį kūrinį, todėl šiuo atveju bandymas atskirus pavienius Kalėdų eglutės įžiebimo renginio pasirodymus prilyginti soliniams atlikėjų koncertams būtų gana nelogiškas ir neobjektyvus“, – nuomonę išsakė A.Augonė.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kaune įžiebta Kalėdų eglutė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kaune įžiebta Kalėdų eglutė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius