Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 10 /17:32

Kauno valdžios kantrybė išseko – nutraukiama sutartis su stadioną stačiusia Turkijos įmone

Dėl negautų atlyginimų streikuojantys ir bado akcijas skelbiantys turkų darbininkai, Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) patikrinimai, šlubuojanti reputacija, o dabar – ir nutrauktas Kauno stadiono statybų sandoris bei milijoniniai nuostoliai. Penktadienį Kauno miesto savivaldybės kantrybė trūko – po užsitęsusių neproduktyvių derybų nuspręsta sutartį su Turkijos kompanija „Kayi Insaat Sanayi Ticaret A.S.“ vis dėlto nutraukti.
Mustafa Toprakas ir Visvaldas Matijošaitis
„Kayi Construction“ prezidentas plėtrai Mustafa Toprakas ir Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai penktadienį 15min patvirtino Kauno miesto savivaldybė, kuriai teks skelbti naują rangos konkursą. Kaip paaiškino valdžios atstovai, šią savaitę vykusių derybų metu turkai nesugebėjo užtikrinti sklandaus statybų tęstinumo, todėl teko priimti nepopuliarų, bet būtiną sprendimą – pradėti rangos darbų sutarties nutraukimo procedūras ir operatyviai ieškoti naujo statytojo.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rekonstruojamas S.Dariaus ir S.Girėno stadionas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rekonstruojamas S.Dariaus ir S.Girėno stadionas

„Kayi Construction“ advokatas Gintaras Černiauskas penktadienį, po to, kai savivaldybė paskelbė nutraukianti sutartį, BNS sakė, kad įmonė svarsto, ar skųsti Kauno valdžios sprendimą teismui.

„Analizuojame ir vertiname sutarties nutraukimo pagrindus ir gautą raštą. Tada spręsime, ar eiti į teismą, ar ne“, – teigė advokatas.

„Kayi Construction“ projekto vadovo pavaduotojas Alperas Dedeohglu BNS sakė, kad informaciją apie nutraukiamą sutartį jis kol kas žino tik iš žiniasklaidos.

Pasak A.Dedeoglu, ką daryti toliau bus sprendžiama pasitarus su bendrovės vadovybe.

„Žinau tai iš žiniasklaidos, kol kas negavome oficialios informacijos. Manau, greitai ją gausime, nes matau šią žinią daugelyje kanalų“, –kalbėjo jis.

Pasak A.Dedeohglu, ką daryti toliau bus sprendžiama pasitarus su bendrovės vadovybe. Jo teigimu, darbai stadione paskutiniu metu nebuvo vykdomi dėl problemų su projektu.

„Susitikome su savivaldybės atstovais praėjusią ir šią savaitę, žinome problemas. Be to, prieš dvi dienas darbus sustabdėme, nes buvo problemų su techniniu projektu“, – teigė A.Dedeohglu.

Dalis darbininkų pavargo kovoti ir išvyko

Penktadienį statybvietėje sutikti turkai 15min fotografui sakė, kad negali dirbti, nes jiems neduoda darbo įrankių, todėl tiesiog šmirinėja pirmyn ir atgal. Tikino, kad darbdavys sumokėjo 400 eurų.

Tuo tarpu streikavusiems bendrovės „Kayi Construction“darbuotojams atstovavusios profsąjungos žada toliau kovoti, kad su jais būtų atsiskaityta Lietuvoje.

„Jiems ta žinia nėra nei gera, nei bloga. Mūsų planų tai nelabai keičia: mes vis tiek bandysime išsikovoti tuos atlyginimus – teismu ar pavyks susiderėti su darbdaviu“, – BNS sakė Turkijos darbuotojams atstovaujančios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos atstovas Jurgis Valiukevičius.

Turkijos darbuotojams praėjusių metų pabaigoje paskelbus streiką dėl neišmokėtų atlyginimų paaiškėjo, jog jie dirba pagal dvi sutartis: viena alga jiems mokama pagal lietuvišką, sudarytą su „Kayi Construction“ vietos filialu, kitą jie turėtų gauti pagal sutartį, sudarytą su pagrindine bendrove Turkijoje.

Lietuvos profesinės sąjungos siekia, kad su darbuotojais būtų atsiskaityta pagal lietuvišką sutartį. J.Valiukevičiaus žiniomis, kol kas jokių pranešimų apie atleidimą jie nėra gavę.

Vis dėlto dalis turkų nusprendė protesto nebetęsti ir grįžo namo. „11 darbuotojų vakar išskrido į Turkiją, gavo 400 eurų, nors anksčiau jiems žadėjo nors 30 procentų sumokėti“, – sakė jis.

Pasak profesinės sąjungos atstovo, dalis turkų ieškosi naujų darbdavių Lietuvoje.

„Kayi Construction“ projekto vadovo pavaduotojas A.Dedeohglu BNS sakė, kad bendrovė su dalimi protestavusių darbuotojų susitarė dėl atsiskaitymo.

„Vadovai pateikė jiems pasiūlymą susitarti dėl atsiskaitymo, dvidešimt iš jų jau sutiko ir grįžta“, – sakė A. Dedeohglu.

Iš viso Kaune dirbo 52 darbuotojai iš Turkijos. Jie, pasak bendrovės atstovo, bet kuriuo atveju nebegrįžtų į statybų aikštelę Kaune, nes nebepageidauja dirbti su bendrove.

„Jie pareiškė, kad nebenori dirbti čia su „Kayi“, todėl jie grįš (į Turkiją)“, – sakė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybos

Nutraukė, nes nesilaikė grafiko

Pastarąją savaitę laikinosios valdžios kabinetuose įvyko ne vienas susitikimas su stadiono rekonstrukciją įgyvendinančios įmonės iš Turkijos atstovais. Dėl įmonę kamuojančių vidinių problemų Kauno savivaldybė kreipėsi tiek į kompanijos vadovybę, tiek ir į Turkijos Respublikos ambasadą. Vis dėlto visi bandymai pratęsti bendradarbiavimą su „Kayi Construction“ buvo nevaisingi.

Turkai ieškojo išeičių iš šios dėl finansinių problemų susiklosčiusios krizės, beldėsi į įvairių statybos įmonių duris, tačiau vis išgirsdavo neigiamą atsakymą.

15min žiniomis, „Kayi Construction“ bandė susitarti ir su UAB „Autokausta“, viena didžiausių Lietuvos statybų kompanijų, tačiau derybos nutrūko. „Autokaustos“ atstovai 15min tai nei patvirtino, nei paneigė – pateikė atsakymą, kad nekomentuos šios situacijos.

Manoma, kad, net ir būdami sudėtingoje situacijoje, turkai nenusileido ir toliau kėlė sau itin naudingas sąlygas, kurios neįtiko statybas galėjusiems perimti potencialiems partneriams.

„Turkijos kompanijos atstovai išnaudojo visą jiems suteiktą pasitikėjimo kreditą. Davėme užtektinai šansų ir laiko spręsti kilusias problemas, kad darbai sklandžiai vyktų toliau, tačiau matome, kad jie tuo nepasinaudojo. Dabar iniciatyvą perima miestas. Turime užtikrinti, kad stadiono statybos tęstųsi ir būtų sėkmingai užbaigtos. Konkursas naujam rangovui surasti pareikalaus šiek tiek laiko, bet darysime viską, kad neišvengiama darbų pauzė truktų kuo trumpiau“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, pabrėždamas, jog tai ypatingos reikšmės objektas ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kayi Construction“ prezidentas plėtrai Mustafa Toprakas ir Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kayi Construction“ prezidentas plėtrai Mustafa Toprakas ir Visvaldas Matijošaitis

Turkijos bendrovei šiandien oficialiai pranešta apie pradedamas sutarties nutraukimo procedūras. Vienas iš motyvų – darbų grafiko nesilaikymas. Akivaizdu, kad iki savo pasiūlyto termino, šių metų balandžio–gegužės mėnesio, rangovai statybų neužbaigs.

Rangovas iš Turkijos taip pat buvo įsipareigojęs atvežti 400 savo šalies darbininkų ir didžiąją dalį statybinės technikos, tačiau tokių statybininkų pajėgų iki šiol, kaip tikina Kauno miesto savivaldybė, nėra buvę, o ir statybų aikštelės technika – nuomota iš Lietuvoje veikiančių subrangovų.

Skolingi įvairioms įmonėms

Redakcijos žiniomis, skolinga Turkijos įmonė yra ne tik darbuotojams, bet ir partneriams bei subrangovams. Štai maistą darbininkams į konteinerius statybvietėje tiekusios įmonės „Miesto sodas“ direktorius Gintautas Ruminas 15min atskleidė, kad pačią virtuvę su gamybos įrengimais, kurią jie buvo įruošę statybvietėje, išmontavo dar sausio 8-ąją. Neapmokėta skola už maitinimo paslaugas siekia už 2,5 mėnesio. Konkrečios sumos, kokią yra skolingi turkai, iki skolos likvidavimo grafiko pasirašymo G.Ruminas teigė negalintis įvardyti.

„Sutartį ir maitinimą (pusryčiai, pietūs, vakarienė) vykdėme nuo 2018 metų lapkričio. Atskiri vėlavimai prasidėjo praeitų metų liepą, bet po rašytinių raginimų, sumokėdavo su 1-2 savaičių atsilikimu. Praeitų metų lapkričio pabaigoje sumokėjo tik dalį spalio mėnesio sumos, likusią dalį įsipareigojo padengti iki gruodžio 15 dienos. Nesulaukę žadėto mokėjimo, prieš pat Kalėdas įteikėme raštišką raginimą susimokėti iki metų pabaigos, to nepadarius, maitinimą turėjome nutraukti nuo gruodžio 31 dienos. Gruodžio 30 dieną “Kayi„ kompanijos Lietuvoje vadovas draugiškai paprašė maitinimą pratęsti iki sausio 3-osios. Dėl padorumo ir žmogiškumo – Naujųjų metų laikotarpiu. Tai mes ir padarėme“, – bendradarbiavimo su turkais trikdžius 15min įvardijo „Miesto sodo“ direktorius.

Nuo sausio 3 dienos, anot jo, prasidėjo tik pažadai ir patikinimai, kad greitu laiku situacija spręsis iš esmės ir pagrindinės įmonės Turkijoje vadovybė, neva tai, deda pastangas padėčiai stabilizuoti.

„Mes raštu paprašėme iki sausio 10 dienos padvigubinti laidavimo sumą, sudaryti ir šalims pasirašyti susidariusios skolos padengimo grafiką ir padengti seniausią (spalio mėnesio) skolą. Kadangi šie minimalūs prašymai nebuvo įvykdyti, iš kurių du yra tik juridinio pobūdžio ir nereikalauja finansinių išteklių, kaip minėjau anksčiau, gamybinę virtuvę demontavome ir išsivežėme sausio 8 dieną, o maitinimą nutraukėme nuo sausio 10-osios“, – paaiškino G.Ruminas.

Ką daryti toliau ir kaip atsiimti iš „Kayi“ skolas, jis teigė pasitarsiąs su teisininkais.

Savivaldybės rankose – kreditorių pretenzijos

Žinios apie skolas pasiekė ir Kauno miesto savivaldybę: į valdžios rankas pakliuvo turkams adresuotos kreditorių pretenzijos dėl neatsiskaitymų už statybines medžiagas, projektavimo darbus bei kitas paslaugas. Nesumokėta ir už darbininkams tiekiamą maistą.

Su dauguma subrangovų pagal trišales sutartis tiesiogiai atsiskaitinėja pati Kauno savivaldybė. Turkijos įmonei už visus iki šiol atliktus ir užsakovui priduotus darbus taip pat pilnai sumokėta.

Kauno miesto savivaldybė išieškos 2 mln. eurų siekiantį garantą už esminių sutarties sąlygų nesilaikymą.

Savivaldybė BNS informavo, už atliktus darbus Turkijos kompanijai yra sumokėjusi 8,5 mln. eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas

„Šiai dienai atlikta ketvirtadalis visų suplanuotų darbų. Pagal sutartį stadionas turėjo būti baigtas statyti dar šįmet, tačiau turkų kompanijos negebėjimas valdyti vykstančių procesų darė tiesioginę įtaką statybų tempui. Apmaudu, kad dėl to gaištamas brangus laikas, todėl laukti ilgiau nebėra jokių galimybių. Tikimės, kad naujasis rangovas likusius darbus atliks ne tik kokybiškai, bet ir kaip įmanoma greičiau“, – vylėsi Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Nutraukus sutartį bus skelbiamas naujas rangos darbų konkursas. Stadiono rekonstrukciją užbaigsiančią įmonę po sutarties nutraukimo tikimasi surasti per keletą mėnesių.

Apie nutraukimą užsiminė dar pernai

Apie tikimybę, kad Kauno miesto savivaldybės ir „Kayi Construction“ sutartis gali būti nutraukta, dar gruodžio 31 dieną žiniasklaidai užsiminė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis. Tą dieną prie savivaldybės pastato algų daugiau nei pusmetį negaunantys turkų darbininkai surengė bado akciją.

Tuomet T.Metelionis 15min paaiškino, kad per praėjusius metus „Kayi Construction“ įmonei savivaldybė sumokėjo daugiau nei 6 mln. eurų. Spėta įgyvendinti maždaug ketvirtadalį S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projekto: baigta griauti senąsias stadiono konstrukcijas, išvedžiotos inžinerinės komunikacijos, pradėta statyti požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, VIP tribūnos.

Atsiskaitymai su rangovu buvo atliekami į Turkijos bendrovės filialą Lietuvoje, o su finansinėmis problemomis, pasak T.Metelionio, susidūrė „motininė“ įmonė, registruota Turkijoje. Pastarasis mokėjimas „Kayi Construction“ iš savivaldybės biudžeto buvo atliktas pernai gruodžio 20 dieną.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tadas Metelionis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Tadas Metelionis

„Dirba ne tik Turkijos darbuotojai, bet ir lietuvių subrangovai. Statybos nejuda taip greitai, kaip tikėtasi, tačiau darbai vyksta. Atsiliekama nuo grafiko, o tam yra daug priežasčių. Keičiamas pats projektas. Prireikė keisti cokolinio aukšto tam tikrus sprendinius. Kur keičiama, suprantama, darbai negali vykti“, – apie situaciją statybvietėje praėjusių metų paskutinę dieną kalbėjo T.Metelionis.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rekonstruojamas Kauno stadionas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rekonstruojamas Kauno stadionas

Tuomet jis dar tikėjosi, kad rangovų finansinės problemos ir delsimas nesitęs daugiau nei keletą savaičių. Įvardijo jis ir sutartyje numatytą jos užtikrinimą – 2 mln. eurų. Būtent tokią sumą, nutraukus sutartį, praras „Kayi Construction“.

Turkų įmonės atstovai iki šiol tikino, kad finansiniai nesklandumai yra laikini, kad darbininkams vėluojama sumokėti dėl to, kad vėluoja kitų užsakovų atsiskaitymai su jais.

Neramumai prasidėjo rudenį

Pernai rudenį pirmąkart pasirodė Turkijos kompanijos darbuotojų nepasitenkinimo apraiškos. Tai buvo ženklas apie įmonėje kylančias problemas. Nors pavieniai statybininkų protestai būdavo sprendžiami, netrukus jie išaugo į didesnes protesto akcijas.

15min primena, kad streikuoti pusšimtis statybvietėje plušusių „Kayi Construction“ darbuotojų ėmė praėjusių metų gruodį. Kiekvienam jų bendrovė, 2018 metais laimėjusi Kauno stadiono statybos konkursą, skolinga nuo 7 iki 12 tūkst. eurų. Iš viso 51 darbuotojui neišmokėta apie 363 tūkst. eurų. Bado streiką paskelbę turkai baiminasi, kad sutartys su jais iš viso bus nutrauktos. Tuomet jie bus deportuoti į Turkiją, kurioje ginčai dėl nesumokėtų algų užsitęs keletą metų ir kaži ar bus rezultatyvūs.

Sausio pirmosiomis dienomis „Kayi Construction“ Lietuvos filialo patikrinimą pradėjo ir VDI.

Kauno savivaldybės 2018 metais skelbtame konkurse Turkijos bendrovė „KAYI Insaat Sanayi Ticaret A.S.“ paskelbta laimėtoju, nes pasiūlė mažiausią kainą – 34,95 mln. eurų. Darbus žadėta pabaigti 2020 metų gegužę.

Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius turėjo padidėti nuo 9,5 tūkst. iki 15 tūkst., visas tribūnas žadėta uždengti stogu. Planuota, kad stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus. Skelbta, kad statomas naujasis stadionas turės tokią futbolo aikštelės dangą, kokią galima rasti geriausiuose pasaulio stadionuose, tokiuose kaip Mančesterio „Old Trafford“ ar Londono „Stamford Bridge“. Vien į aikštelę bei į jos šildymo ir laistymo sistemas Kaunas investuoti žadėjo apie 450 tūkst. eurų.

Prasidėjus rekonstrukcijos darbams, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis tikino, kad statybas sustabdytų nebent karas.

Tiesa, pats rekonstrukcijos procesas nebuvo sklandus: dėl teisminių ginčų su dviem konkurso nelaimėjusiomis statybų įmonėmis – „LitCon“ ir „Versina“, stadiono projektui skirtą 4,6 mln. eurų Europos Sąjungos paramą teko paskirstyti kitiems projektams, kliūčių buvo iškilę ir su turkų darbininkų įvežimu į Lietuvą, negana to, VDI statybvietėje buvo aptikusi pažeidimų, o kur dar 15min aprašyta skandalinga statybos aikštelės įrengimo sąmata – 4,7 mln. eurų.

Rekonstruotas S.Dariaus ir S.Girėno stadionas taps daugiafunkcio sporto ir laisvalaikio komplekso Ąžuolyne dalimi. Visą kompleksą sudarys rekonstruota sporto halė, naujas lengvosios atletikos maniežas, atnaujintas Ąžuolyno parkas, Sporto gatvė ir Dainų slėnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius