-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kimba prie Leonido Volkovo: nesupranta, kuri ranka lūžo, todėl įžvelgia vaidybą

Rusijos opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolimas Vilniuje įplieskė karštas diskusijas socialiniuose tinkluose. Vieni interneto vartotojai ėmė piktintis šiuo nusikaltimu, kiti – šaipytis iš aukos, net abejoti, ar jis tikrai buvo sužalotas. Mat nuotraukose gipsas matyti ir ant vienos, ir ant kitos rankos. Tai sužalojimo fakto nepaneigia – vyrui buvo sulaužyta kairė ranka, tik asmenukėse matyti veidrodinis vaizdas.
Marija Pevčich paskelbė nuotrauką, kurioje Leonidas Volkovas įamžintas Vilniaus ligoninėje
Marija Pevčich paskelbė nuotrauką, kurioje Leonidas Volkovas įamžintas Vilniaus ligoninėje / Nuotr. iš Marijos Pevčich „Instagram“ profilio

Paviešino iškart

Andrejaus Navalno, kuris neseniai mirė Rusijos kalėjime, bendražygis Leonidas Volkovas Vilniuje netoli savo namų buvo užpultas ir žiauriai sužalotas kovo 12-osios vakarą.

Netrukus šį faktą socialiniame tinkle „X“ paskelbė velionio A.Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

Jos žodžiais, užpuolikas plaktuku išdaužė opozicionieriaus automobilio langą ir papurškė ašarinių dujų į akis, o tuomet kelis kartus trenkė jam.

Taip pat skaitykite: Vilniuje užpultas ir žiauriai sužalotas A.Navalno bendražygis: užpuolikas daužė plaktuku

K.Jarmyš kartu paskelbė sužaloto L.Volkovo nuotraukų. Jose ant veido buvo matyti sumušimai, sužalota koja, automobilis su išdaužtu stiklu prie namo. Tiesa, apie sužalojimų sunkumą iš pradžių informacijos nepateikta.

Taip pat skaitykite: Ką žinome apie Rusijos ieškomą opozicionierių

Sužalotasis nusigavo į namus, buvo iškviestos greitoji pagalba ir policija. Pastaroji pranešimą apie tai gavo kovo 12 d. apie 22 val.

Vadino vaidyba

Nors apie L.Volkovo užpuolimą iškart buvo pranešta viešai, paskelbtos sužeidimų nuotraukos, vėliau jis pats pasakojo apie sužalojimus, publikavo įvairius kadrus, socialiniuose tinkluose vis tiek pasipylė daugybė nepagrįstų išvedžiojimų apie įvykį.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai šaipėsi iš užpulto Leonido Volkovo ir net abejojo, ar jis tikrai buvo sužeistas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai šaipėsi iš užpulto Leonido Volkovo ir net abejojo, ar jis tikrai buvo sužeistas

Kol dauguma piktinosi įžūliu nusikaltimu, kai kurie ėmė diskutuoti apie sužeidimus, svarstė, ar jie galėjo būti tokie pagal žalojimo apibūdinimą, dalijosi vienas kito įrašais.

„Nabagas ponas Karbonadas... skėlė mėsos plaktuku 15 kartų į koją, bet sulūžo ranka. Oskarą prašau nešti į sceną!!!“ – dar pridėjusi garsų juoką rodančių šypsenėlių, po kelių dienų šaipėsi viena „Facebook“ vartotoja. Taip ji bandė įteigti, esą sužalojimai buvo suvaidinti.

Viena komentatorė jai pritarė: „Tai viena ranka gipse, tai antra…“

Pastaroji detalė aktyviau jau buvo aptarinėjama diena anksčiau, kai socialiniuose tinkluose ėmė plisti L.Volkovo nuotrauka su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu. Vyriausybės narys sužeistąjį aplankė kovo 16-ąją.

Apie susitikimą savo paskyroje „X“ užsiminė ir pats opozicionierius, svečiui net padėkojo lietuviškai.

„Panašu, turėsim ne tik savo „Belorusijos prezidentę“ (omeny turėta Sviatlana Cichanouskaja – red. past.), bet ir savo „Rusijos prezidentą“, – pasišaipė vienos „Facebook“ grupės narys.

Internautai po jo įrašu ėmėsi aptarinėti ne L.Volkovo vaidmenį Rusijos opozicijoje, įtaką ir panašius dalykus, o sužalojimus.

„Konkretus cirkas, vieną dieną koja sulūžus, paskiau dešinė ranka gipse sulūžusi foto, o jau su Landsbergiu kairė ranka gipse. Nei juoktis, nei verkti iš tokiu anekdotų, nenormalu“, – svarstė vienas.

Kitas atitarė: „Tai dabar jam dešinė ranka užgijo, o tada kas? Jam kairę sulaužė? Nieko nesuprantu.“

Trečias patvirtino, jog matyti, kad sugipsuota dešinė ranka.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai ėmė abejoti, ar Leonidas Volkovas tikrai buvo sužeistas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai ėmė abejoti, ar Leonidas Volkovas tikrai buvo sužeistas

Panaši diskusija užvirė dar vienos „Facebook“ vartotojos paskyroje. Ji prie L.Volkovo nuotraukos su G.Landsbergiu paironizavo, kad „URM savomis rankomis ištraukė plaktuką“.

Komentatoriai leidosi į svarstymus, kiek kartų galėjo būti suduoda opozicionieriui, kur iš tiesų ranka ir koja buvo sužeista, kuri galūnė buvo sulaužyta, kad greičiausiai viskas vyko pagal iš anksto parengtą scenarijų.

Prie G.Landsbergio fotografavosi ne pats

Šie išvedžiojimai neturi pagrindo. Jie gimė neįsigilinus į viešai skelbiamą informaciją ir pačias nuotraukas, kurias internautai karštai aptarinėjo.

Kitą rytą po užpuolimo, jau paleistas iš ligoninės, L.Volkovas savo kanale „Telegram“ atskleidė daugiau detalių apie nusikaltimą.

Vyras pasakojo, kad užpuolikas norėjęs padaryti iš jo šnicelį, mat atakavo mėsai mušti skirtu plaktuku.

Opozicionieriaus žodžiais, jam į kairę koją buvo suduota apie 15 kartų. Kad ji buvo sužalota, matyti iš paviešintų nuotraukų – blauzda buvo sužalota, nuplėšta džinsų klešnė – stipriai sukruvinta.

L.Volkovas pats nusistebėjo, kad per ataką lūžo ranka, kuria greičiausiai bandė gintis, nors labiausiai buvo daužoma koja. Ją skaudėjo, bet paeiti esą buvo įmanoma.

Užtat ekrane matyti sugipsuota ranka. Šiame įraše gipsas uždėtas ant kairėje pusėje esančios galūnės.

Taip pat skaitykite: Prabilo Vilniuje užpultas A.Navalno bendražygis L.Volkovas: „Jie norėjo iš manęs padaryti šnicelį“

Tačiau per susitikimą su G.Landsbergiu sugipsuota dešinėje pusėje esanti ranka. Kitaip tariant, kairioji, kuri, sėdint mašinoje vairuotojo vietoje, yra arčiau lango, tad kaip tik jai kliuvo smūgiai.

Tvirtai apibintuota kairė L.Volkovo ranka matyti ir šioje nuotraukoje, kurią kitą dieną po užpuolimo savo paskyroje „Instagram“ paskelbė A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo viena iš valdybos pirmininkių Marija Pevčich.

Vaizdas išties nesutampa, bet tai galima nesunkiai paaiškinti. Opozicionierių su ministru kažkas nufotografavo, mat jie abu matyti stovintys visu ūgiu. Šis kadras yra toks, kokį matytume, kalbėdamiesi su L.Volkovu. Sulaužyta kairioji ranka, tad, kitam žmogui žiūrint iš priekio, ji būtų dešinėje pusėje.

O įrašui „Telegram“ kanale L.Volkovas filmavosi pats, lyg fotografuotųsi asmenukei, tad vaizdas išėjo veidrodinis. Todėl atrodo, kad sugipsuota kita – dešinė ranka.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Diskusijos apie L.Volkovo sužalojimus klaidina. Vyras teigė, kad užpuolikas plaktuku daužė į koją, bet pats stebėjosi, kad lūžo ne ji, o ranka. Ir ne dešinioji, kaip aiškina kai kurie internautai, o kairioji. Taip gali atrodyti asmenukėse, kurias darė pats opozicionierius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius