-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 27

Klaidingai tikina, kad natūralus imunitetas – geriausia apsauga nuo COVID-19

Ne kartą socialiniuose tinkluose skleista ir specialistų paneigta melagiena, kad natūralus imunitetas – esminis, siekiant apsisaugoti nuo COVID-19, gaivinama ir vėl. Internautai įsitikinę, kad tokį teiginį patvirtina mokslas, o antikūnus, kurie padeda sunaikinti virusą ar bakteriją, laiko apskritai nebegaliojančiais. Imunologė Vita Pašukonienė tokią žinią paneigė, akcentuodama, kad „taip nebūna“.
Koronaviruso tyrimai ligoninėje
Koronaviruso tyrimai ligoninėje / 123RF.com nuotr.

Tariamai mokslo patvirtintą naujieną apie imunitetą kaip pagrindinę apsaugą nuo koronaviruso, paskelbė vienas socialinio tinklo „Facebook“ vartotojas.

„Antikūnai nebegalioja!“, – pranešė jis ir pridėjo: „Ir toliau veš šitą plandemiją patikliausieji“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinio tinklo vartotojo skelbta žinia apie neva negaliojančius antikūnus ir imuniteto svarbą kovojant su COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinio tinklo vartotojo skelbta žinia apie neva negaliojančius antikūnus ir imuniteto svarbą kovojant su COVID-19

Antikūnai negali neveikti

Negali būti taip, kad antikūnai neveikia, pabrėžė imunologė ir pridėjo, kad kol virusas patenka į lastelę, su juo kariauja būtent antikūnai.

Nežinantiems V.Pašukonienė paaiškino, kad antikūnai – specifiški, biologiškai labai aktyvūs baltymai, kuriuos gamina B ląstelė.

„Tų antikūnų būna nespecifinio imuniteto – jie iš karto reaguoja pagal tam tikrus požymius, gali būti neutralizuojantys, pažymėti. Jais galima pažymėti, kad kitos ląstelės juos sunaikintų. Antikūnai gali patys tiesiogiai jas (ląsteles – aut.past.) sunaikinti.

Pasak specialistės, imuninės sistemos atsakas į bet kokį virusą būna dvejopas. Kol virusas yra laisvas (ekstraląstelinis) ir patenka į lasteles, imuninė sistema neturi jokių kitų priemonių ir kliaunasi antikūnais. Virusui įlindus į ląstelę, antikūnai jo nebepasiekia – tada įsijungia ląstelinis imunitetas.

„Ar persirgus, ar po skiepų (…) imuninis atsakas yra labai sustyguotas. Pagrindinis žaidėjas, kuris tą suvokia, yra dendritinė ląstelė. Ji pagal situaciją aktyvuoja antikūnų atsaką ar kitokį. Viskas eina per netiesioginius, bet imuninės sistemos griežtai reguliuojamus mechanizmus“, – kalbėjo V.Pašukonienė.

Kalbėdama apie po vakcinos arba persirgimo įgytą imunitetą, imunologė svarstė, kad persirgus poveikis galėtų būti didesnis. Ji papildė, kad šiuo metu turimos vakcinos prieš sparčiai plintančią omikron atmainą veikia tik iš dalies. Daugiau apie tai skaitykite čia.

123RF.com nuotr./Skiepai
123RF.com nuotr./Skiepai

„Bet ne nuo imuninės sistemos paprastai, o nuo paties viruso įvairios biochemijos priklauso, kiek imuninė atmintis bus susiformavusi ir jokio skirtumo, ar vakcinos pagalba, ar persirgimu imunitetas bus aktyvintas. (…) Dabar nustatyta, kad mūsų imuninė sistema ilgai neprisimena šito poveikio“, – akcentavo specialistė.

Vakcina, skirta omikron atmainai, planuojama, bus paruošta dar kovą, pareiškė „Pfizer“ generalinis direktorius Albertas Bourla. Šiuo metu farmacijos bendrovės „Pfizer“ ir „BioNTech“ jau pradėjo registraciją klinikiniam tyrimui, kurio metu bus tiriami sukurtos vakcinos nuo pandeminio koronaviruso omikron atmainos saugumas bei sukeliamas imuninis atsakas.

Natūralaus imuniteto terminas neegzistuoja

Pareiškimų apie natūralaus imuniteto pranašumą prieš, pavyzdžiui, vakcinas, netrūksta. Daugiau apie tai galite skaityti čia.

Imunologė, reaguodama į „Facebook“ vartotojo teiginį esą imunitetas yra pagrindinė apsauga, kėlė klausimą, kas apskritai yra natūralus imunitetas.

Tokio termino imunologijoje nėra.

„Tokio termino imunologijoje nėra. Jis daugiausia naudojamas tada, kai kalbama apie vakcinos sukeltą imunitetą ir natūralų, vadinasi, persirgus“, – sakė V.Pašukonienė.

Prieš virusą lygūs visi, akcentavo specialistė: „Ar sportuojantys, ar nesportuojantys, besigrūdinantys ar to nedarantys.“

Vis tik besigrūdinančių organizmas pajėgas mobilizuoja greičiau.

„Jei susergi pirmą kartą, esi paskiepytas, bet neužsigrūdinęs, tai laikas nuo viruso patekimo iki imuninės sistemos paleidimo, yra mažiausiai dvi savaitės“, – dėstė V.Pašukonienė.

Jei virusas dauginasi greitai, gali ir „į kapus nuvaryti“, įspėjo imunologė.

„Jeigu tai yra antrinė infekcija po skiepo arba užsikrėtus antrą kartą, tai tada imuninė sistema reaguoja greičiau, užtenka 5-7 dienų“, – tikino ji.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius