Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 01 16

Klaipėda spaudos veidrodyje: mieste – gripas

Darbo savaitę baigiantys klaipėdiečiai raginami saugotis peršalimo ligų. Gripas įgauna pagreitį ir pajūrio gyventojus jau guldo į ligos patalą. Kokių socialinių garantijų gali tikėtis susirgę jūrininkai ir kokie dokumentai saugo jų teises, aiškinasi spauda.
Vaistai
Gripas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pastarosiomis dienomis klaipėdiečius į ligos patalą guldo gripas. Dienraštis „Klaipėda“ pažymi, kad sergamumas peršalimo ligomis yra didesnis nei pernai tuo pačiu metu.

„Kol kas daugiausia fiksuojama peršalimų. Jie vargina 861 klaipėdietį. Net 660 iš jų – vaikai. Konstatuojama, kad sergamumas pastaruoju metu yra 1,2 karto didesnis nei praėjusiais metais tokiu pat laiku. Tada rodiklis siekė 38,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o šiemet šis skaičius – 54,89 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Gripo epidemija skelbiama tada, kai registruojama 100 atvejų 10 tūkst. žmonių, o trečdalis jų – gripo atvejai“, – rašo dienraštis.

Dienraštis „Vakarų ekspresas“ aiškinasi, kokios socialinės garantijos saugo sunegalavusius jūrininkus. Ligos ir kitus atvejus, susijusius su darbu jūroje, numato dar 2006 m.

Tarptautinės darbo organizacijos priimta  konvencija dėl darbo jūrų laivyboje. Lietuvoje ji ratifikuota 2013 m. birželio 13 d. Tačiau šalies jūrininkai tebemina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos slenkstį, prašydami, kad konvencijos nuostatos būtų perkeltos į nacionalinius teisės aktus. Kitaip iš tarptautinio dokumento nuostatų Lietuvos jūrininkams bus maža naudos.

Jurgitos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Patyrę jūrininkai
Jurgitos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Jūrininkai

„MLC konvencija reikalauja, kad jūrininkų samdymo ir įdarbinimo įmonės nesinaudotų „juodaisiais“ sąrašais ar kitomis priemonėmis, užkertančiomis kelią ar sudarančiomis kliūtis jūrininkams susirasti darbą. Jos neturi teisės reikalauti mokesčio iš jūrininko už samdymą ar įdarbinimą. Jūrininkams darbo užmokestis turi būti mokamas kas mėnesį.

Jie privalo gauti mėnesio ataskaitą apie jiems priklausančias išmokas ir išmokėtas sumas, jiems taip pat turi būti sudaryta galimybė pervesti visą savo atlyginimą ar jo dalį savo šeimos nariams arba teisėtiems gavėjams.

Konvencija reikalauja, kad nustatytomis aplinkybėmis ir sąlygomis jūrininkai turėtų teisę grįžti namo dėl to nepatirdami jokių išlaidų ir kiekviena konvenciją ratifikavusi šalis privalo įteisinti reikalavimą, kad su jos vėliava plaukiojantys laivai turėtų finansinį garantą, užtikrinantį tinkamą jūrininkų repatrijavimą”, – tarptautinės konvencijos reikalavimus dėsto dienraštis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius