Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 04

Trys opozicinės frakcijos nedalyvaus Seimo pirmininko atstatydinimo procedūroje

Trys opozicinės Seimo frakcijos nusprendė nedalyvauti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo procedūroje, jeigu tokia vyks. Tokį sprendimą antradienį priėmė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Socialdemokratų partijos frakcijų seniūnai.
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas
Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jeigu yra valdančioji dauguma, jeigu ji yra veikianti, tai tegu patys ir priima tokį sprendimą. Juoba, kad kalbame apie asmenybes, jiems ir paliktume šį sprendimą“, – BNS sakė Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Anksčiau didžiausia Seimo opozicinė konservatorių frakcija buvo nusprendusi Seimo vadovo atstatydinimo procedūroje nedalyvauti.

„Buvo diskusija, išsami, ilga. Nuspręsta, kad frakcija nedalyvaus tuose sprendimuose, kurie susiję su koalicijos formavimu“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Pono Pranckiečio atveju mes esame neįtikinti, nei nelabai žinome aiškių motyvų, kodėl jį reikėtų patraukti arba pareikšti nepasitikėjimą juo, todėl mes balsavime, jeigu toks būtų, ketiname nedalyvauti“, – pridūrė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė V.Čmilytė-Nielsen taip pat teigė nematanti svarių argumentų, kodėl reikėtų atstatydinti Seimo vadovą.

„Matome tam tam tikrus asmeninių nesutarimų, simpatijų-antipatijų klausimus, o valstybinės reikšmės klausimai tikrai neturėtų būti sprendžiami Seimo lygyje atstatydinant svarbius pareigūnus“, – teigė ji.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų darbo partijos būstinės atidarymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų darbo partijos būstinės atidarymas

„Valstiečių“ deleguotas Seimo pirmininkas V.Pranckietis atsistatydinti atsisako.

Atleisti parlamento vadovą būtų galima tik pareiškus jam nepasitikėjimą ir, jeigu per slaptą balsavimą, už tai būtų ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Pasak G.Landsbergio, konservatoriai taip pat nutarė nedalyvauti Seime svarstant rentų parlamentarams projektą.

„Lygiai taip pat jeigu kils rentų klausimas, kuris netikėtai atsirado eteryje, mūsų supratimu, tai yra „socdarbiečių“ sąlyga formuojant koaliciją, tas klausimas nuo 2007 metų nebuvo keliamas, jeigu jis atsirastų darbotvarkėje, mes to klausimo svarstyme ir priėmime nedalyvautume“, – sakė G.Landsbergis.

Gedimino Kirkilo vadovaujami „socialdarbiečiai“ praėjusią savaitę pranešė, kad su kitomis frakcijomis tarsis dėl galimybės įteisinti rentas Seimo nariams.

Naujienų portalas delfi.lt skelbė, kad svarstoma vieną kadenciją dirbusiam Seimo nariui mokėti 30 proc. atlyginimo siekiančią rentą, dvi Seimo kadencijas – 40 proc., o tris ir daugiau – 50 proc., jeigu jie neturi draudžiamųjų pajamų.

Panaši iniciatyva svarstyta ir 2007 metais, bet kilus kritikos bangai Seimo nariai rentų neįteisino.

Nepritariantis Seimo narių rentoms antradienį pareiškė ir išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius