-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 15 /12:11

Konservatorių į postą grąžinamas Ž.Pavilionis: tam tikrą pamoką išmokau

Seimo konservatoriai į parlamento Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovo postą nusprendė deleguoti iš jo po nesutarimų su partijos vadovybe pasitraukusį Žygimantą Pavilionį. Jis sakė, kad „atšalti“ jį privertusi situacija buvo tam tikra pamoka, jog nesutarimus reikia spręsti ne viešai, o politinėje šeimoje. Jis pažymėjo, kad užsienio politikos srityje visos institucijos turi veikti vieningai. Kad Ž.Pavilionis pamoką išmoko, pritarė ir jo atsistatydinimo praėjusių metų pabaigoje reikalavę premjerė Ingrida Šimonytė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ž.Pavilionis sakė esantis dėkingas, kad Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija antradienį vienbalsiai pritarė jo kandidatūrai į parlamento URK pirmininkus.

Jo kandidatūrą dar turi patvirtinti komitetas.

Suprato, kur galima ginčytis

Iš Seimo URK Ž.Pavilionis pasitraukė metų pradžioje dėl takoskyrų ir nesutarimų su partijos vadovybe bei su premjere Ingrida Šimonyte.

Jis aiškino, kad iš esmės nesutarimų nebuvo – buvo tiktai taktiniai nuomonių išsiskyrimai, kaip spręsti tam tikrus dalykus. Esą strategiškai visi visada buvo vienoje valtyje.

„Taip, šitoje partijoje yra labai daug stiprių intelektualių žmonių. Taip, mes dažnai ginčijamės. Bet jeigu jau mes užsienyje visiems sakome, kad lietuvių užsienio politikos vertybė yra vienybė, tai sugebėkime tai patys ir savo šeimose demonstruoti.

Ir man tai irgi buvo tam tikra pamoka, kad jeigu ir yra nesutarimas, tai nespręsk jo viešai, spręsk šeimoje, nes šita šeima yra puolama nuolat – nuo ryto iki vakaro 30 metų. Jeigu norime laimėti, pakeisti šitą pasaulį, turime laikytis vieningai. Ir aš manau, kad tai padarysime – ir viena, ir kita“, – antradienį Seime komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Rimtų nesutarimų būta ir su prezidentūra.

Kalbėdamas apie santykius su šia institucija, Ž.Pavilionis aiškino, kad norint pasiekti rezultatų visi turi veikti vieningai.

„Jeigu mes neveiksime vieningai, jeigu mus sugebės tos trečiosios jėgos padalinti į atskiras stovyklėles, tai mes nepasieksime to, ko norime. Tuo labiau kad šiuo metu mūsų balso visi klauso. Prieš 20 metų mūsų balso niekas nenorėjo girdėti. Dabar mes tas gaires braižome.

Bet turime suprasti – jeigu norime pasiekti rezultatą, turime jį braižyti visomis spalvomis: ir žaliomis, ir raudonomis, ir liberaliomis, ir konservatyviomis, nes tik tada į mūsų balsą įsiklausys visų spalvų kolegos užsienyje“, – mano konservatorius.

G.Landsbergis ir I.Šimonytė: išvados padarytos

Užsienio reikalų ministras konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad abi pusės išmoko savo pamokas.

„Man rodosi, kad viena iš pamokų, kurias po aštuonerių metų opozicijoje turime išmokti visi, tai išmokti dirbti kartu, palaikyti, paremti vieni kitus, neišlaužti durų Seimo salės. Man atrodo, kad ta pamoka yra išmokta. Man atrodo tai yra svarbiausias dalykas, ypač, kai dauguma nėra per didelė, turime tik kelių balsų persvarą virš 71 balso, komitetuose – taip pat“, – žurnalistams Seime antradienį sakė G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Kad Ž.Pavilionis „padarė išvadas“ konstatavo ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Na, visko buvo, bet pagrindinis klausimas yra, ar žmonės daro išvadas, ar ne. Man atrodo, kad Ž.Pavilionis padarė išvadas iš tos situacijos, kuomet jam teko pasitraukti savo valia iš komiteto pirmininko posto“, – žurnalistams Seime sakė ji.

Ministrė pirmininkė pažymėjo, jog per pastaruosius metus bendraujant su Ž.Pavilioniu neturėjo „nei menkiausių pastabų, priekaištų ar kažkokių nesusipratimų“.

„Vertinu kaip frakcijos pasirinkimą. Buvo vienintelis kandidatas, kiti kandidatai savęs nekėlė arba niekas nekėlė kitų kandidatų, frakcija kandidatūrai pritarė“, – sakė ji.

Prioritetas – Amerika

Kalbėdamas apie savo, kaip Seimo URK pirmininko, veiklos prioritetus Ž.Pavilionis sakė, kad tai bus – „Amerika, Amerika ir dar kartą Amerika“.

„Nes artėja Vilniaus NATO viršūnių susitikimas. Įvyko rimtas pokytis Vašingtone. Mes turime ištraukti Ukrainą strategiškai. Tai reiškia ginklai, tai reiškia narystė NATO, tai reiškia derybų pradžia Europos Sąjungoje.

Bet visur Vašingtonas tars savo žodį. Kaip kad savo nacionalinėje saugumo strategijoje Vašingtonas parašė: visi turi suprasti, kad Vladimiras Putinas padarė strateginę klaidą. Tai mes padėsime Vašingtonui įrodyti, kad tai buvo didžiulė klaida“, – aiškino jis.

Seimo URK pirmininko postas liko laisvas, nes dirbti į Europos Audito Rūmus išvyko Laima Liucija Andrikienė.

Ją Seime pakeitė Angelė Jakavonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius