Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 04

Koronavirusu užsikrėtė gimnazistas Vilniuje: kontaktavusių mokytojų testai – neigiami, patalpos dezinfekuotos

Rugpjūtį koronavirusas buvo nustatytas Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviui, kuris iki mokslo metų pradžios lankėsi ugdymo įstaigoje ir bendravo su keliais mokytojais, nes turėjo atsiskaityti už skolas. Kaip pasakojo gimnazijos direktorė Fausta Gulbinienė, viskas įvyko dar iki rugsėjo 1-osios, minėti pedagogai izoliuojasi, jų testų dėl COVID-19 rezultatai buvo neigiami, dezinfekuotos patalpos.
Abiturientai laiko anglų kalbos egzaminą
Abiturientai laiko anglų kalbos egzaminą/Asociatyvi nuotrauka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prasidėjus mokslo metams paskelbta apie ugdymo įstaigose susiformavusius ar galinčius susiformuoti koronaviruso židinius.

Tarkime, COVID-19 užsikrėtus Raseinių Šaltinio progimnazijos moksleivei, izoliuotis turėjo jos bendraklasiai ir mokytoja – penktadienio duomenimis, iš viso 26 šios mokyklos bendruomenės atstovai.

Nemažai moksleivių tėvų yra įsibaiminę koronaviruso plitimo mokyklose. Tai pripažįsta ir atsakingų institucijų atstovai.

15min parašė Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleivės tėtis: „Galit pasidomėt Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija, dukra neina, sako, kad vienas 12-tokas su teigiamu“.

Pamokos dar nevyko

Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos vadovė F.Gulbinienė sakė, kad susirgimas moksleiviui buvo patvirtintas rugpjūtį, kai dar nevyko pamokos. Tačiau gimnazistas prieš mokslo metų pradžią lankėsi mokykloje.

„Jis turėjo skolų iš praėjusių metų ir tas skolas atsiskaitinėjo“, – teigė direktorė.

Mokytojai, su kuriais bendravo mokinys, izoliavosi. Pasak F.Gulbinienės, jiems atliktų testų dėl koronaviruso rezultatai buvo neigiami.

Buvo atlikta patalpų dezinfekcija.

Vaikai – socialūs

Kalbėdama apie situaciją dėl koronaviruso, F.Gulbininienė svarstė, kad dabar visi sėdime ant savotiško vulkano ir nežinia, kada kur gali atsirasti užsikrėtimo atvejis.

„Mūsų vaikai socialūs, mūsų vaikai dalyvauja įvairiuose renginiuose. Mes saugomės ir sudarome sąlygas, bet kaip bus, tikriausiai nė vienas iš mūsų negalime numatyti“, – kalbėjo gimnazijos direktorė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klasė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klasė

Anot F.Gulbininienės, ugdymo įstaigoms skirtose rekomendacijose numatyta, kad užfiksavus koronaviruso atvejį reikia informuoti NVSC, kuris nurodys, kaip elgtis toliau.

Ir kontaktinis, ir nuotolinis mokymas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė penktadienį sakė, kad moksleivių tėvai yra išsigandę.

Anot jos, iš ugdymo įstaigų yra tekę girdėti, kad dalis tėvų nori, jog jų vaikai mokytųsi nuotoliniu būdu.

F.Gulbinienė tikino, kad Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija neturi jokių signalų, kad tėvai nenori, jog vaikai eitų į mokyklą, ar neleidžia jų.

„Visos klasės turi savo veiklas. Ši savaitė tikrai yra labai organizacinė, nes vadovėliai dalinami, susipažinimai, klasės valandėlės ir taip toliau. Bet pamokos taip pat vyksta“, – nurodė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asociatyvi nuotrauka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asociatyvi nuotrauka

F.Gulbinienė pasakojo, kad Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje dabar bus taikomas mišrus mokymosi būdas.

„Kai mokosi vieni, tai yra 1-2 klasės, tai 3-4 klasės mokosi nuotoliniu būdu. Ir atvirkščiai“, – nurodė gimnazijos direktorė.

Kai mokosi vieni, tai yra 1-2 klasės, tai 3-4 klasės mokosi nuotoliniu būdu. Ir atvirkščiai.

F.Gulbinienės nuomone, pradinių klasių moksleivių tėvams nuotolinis mokymas gali kelti labai daug nepatogumų, nes jiems reikia dirbti, nėra galimybių darbo metu užsiimti su vaikais.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos

„Jeigu mes kalbame, tarkime, apie Jono Basanavičiaus gimnaziją, tai yra vaikai, kurie yra dažniausiai nuo 14-15 metų amžiaus. Mes labai sėkmingai tai (nuotolinį mokymą – red.past.) darėme pirmuoju etapu nuo kovo mėnesio. Mums tikrai sekėsi, mes atlikome labai daug apklausų. Mokiniams, kurie neturėjo kompiuterių, mes davėme iš mokyklos. Lygiai taip pat, kaip ir pradžiai duodame ir tol, kol bus ta situacija. Aš nemanau, kad pas mus yra kokių nors problemų“, – komentavo ji.

Tik kritiniu atveju

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad tik kritiniu atveju galima svarstyti apie tai, kad visos šalies ugdymo įstaigos grįžtų prie nuotolinio mokymo.

Pasak jo, to bus stengiamasi išvengti tam, kad tėvai galėtų eiti į darbą, dalyvauti įprastinėje veikloje, jog nestotų valstybės ekonomika.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Ir tikrai tik kritiniu atveju galėtų būti svarstoma apie tai, kad visa šalis galėtų grįžti į nuotolinį mokymą. Bet, kaip ir sakiau, yra visos priemonės sudėliotos tam, kad būtų galima labai izoliuotai reaguoti į ligos plitimą tam tikroje ugdymo įstaigoje“, – komentavo A.Veryga.

Yra visos priemonės sudėliotos tam, kad būtų galima labai izoliuotai reaguoti į ligos plitimą tam tikroje ugdymo įstaigoje.

Kartu jis pabrėžė, kad gali būti išskirtinių atvejų, kai, pavyzdžiui, lėtinėmis ligomis sergantiems vaikams, rekomenduojamas ir vykdomas nuotolinis mokymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius