Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 26

Kvietinių kaimo vandeny aptikus geležies nuosėdų imamasi priemonių

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ reaguodama į Kvietinių kaimo (Klaipėdos raj.) pranešimus apie vandenyje aptinkamas geležies nuosėdas, įmonė ėmėsi efektyvių priemonių, šiai situacijai išspęsti. Įsigyta moderni vandens valymo technologija bei netrukus bus pradėti vandentiekio vamzdyno atnaujinimo darbai.
Vandens stiklinė gamtoje
Vandens stiklinė gamtoje / 123RF.com nuotr.

Įmonės atstovai susitiko su Kvietinių kaimo bendruomene, Klaipėdos raj. vicemere bei savivaldybės atstovais ir pristatė jau nuveiktus bei dar planuojamus atlikti veiksmus, siekiant pagerinti geriamojo vandens kokybę.

Pagrindinė problema, su kuria jau kurį laiką susiduria Kvietinių kaimo gyventojai – vandenyje aptinkamos geležies nuosėdos. Bendrovė vandens tiekimu Klaipėdos rajone rūpinasi nuo  2012 metų. Daugelį metų iki tol, į gyvenvietę vanduo buvo tiekiamas su dideliu geležies kiekiu, todėl iš ketaus pagaminti vandentiekio tinklai pasidengė geležies nuosėdomis, kurios dabar patenka į vandenį, nepaisant to, kad iš vandens rezervuarų atitekančiame vandenyje geležies kiekis neviršija Lietuvos higienos normos HN 24:2023 nustatytų reikalavimų.

„Puikiai suprasdami Kvietinių bendruomenės atstovus, gyventojus, dedame didžiules pastangas, skiriame investicijas, atnaujiname vandentiekio tinklus, pasitelkiame ir technologijas, ir žmogiškuosius išteklius, kad ši problema būtų išspręsta. Tai darome kompleksiškai. Prašome visų Kvietinių kaimo gyventojų ir bendruomenės supratimo, kantrybės, kadangi dideli darbai reikalauja laiko resursų. Džiaugiamės, nors ir ne itin sparčiais, tačiau užtikrintais žingsniais žengdami link bendro tikslo - tiekti aukščiausios kokybės vandenį be geležies nuosėdų“, - teigė AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Sprendžiant šią problemą, imamasi visų įmanomų priemonių ir skiriamos investicijos. Šiemet bus pradėtas įgyvendinti didelės apimties projektas, kurio metu bus atnaujinti susidėvėję vandentiekio tinklai. Darbai vyks keliais etapais. Pirmuoju etapu naujas vamzdynas su sužiedinimu bus įrengtas Papelkės ir Laukų gatvėse. Numatyta pakloti apie 538 metrus vamzdynų, kurių diametras siekia 110 mm. Planuojama, kad darbai turėtų užtrukti apie pusmetį. Šiuo metu paskelbtas konkursas dėl rangos darbų. Vėlesniais etapais bus atnaujinti susidėvėję vamzdynai ir kitose gatvėse.

Taip pat neseniai įsigyta ir jau sumontuota technologinė aktyvios oksidacijos įranga. Šios įrangos pagalba bus efektyviai oksiduojamas vandenilio sulfidas, geležis bei pagerintas amonio šalinimo procesas. Šiuo metu įranga yra testuojama ir netrukus pradės savo darbą. Tikimasi, kad įgyvendinus šiuos minėtus pokyčius situacija ženkliai pagerės.

Gerinant vandens kokybę Kvietiniuose, iki šiol Bendrovė jau buvo įgyvendinusi nemažai priemonių:

  • sumažintas iš gręžinio paduodamo vandens srautas į ruošyklą,
  • paretintas slėginių filtrų plovimas,
  • padidintas deguonies srautas į aeratorius bei II laipsnio filtrus, nutrauktas vandentiekio tinklų plovimas, kad ant vamzdynų sienelių susidarytų plėvelė, apsauganti juos nuo irimo ir geležies patekimo į geriamąjį vandenį.
  • Vandentiekio tinklų plovimo nutraukimui nepasiteisinus, pagal poreikį tęsiami tinklų plovimo darbai.

Dar anksčiau Bendrovė iš gyventojų buvo sulaukusi pasiūlymų įrengti naują vandens gręžinį. Visgi, šiuo metu Kvietinių vandenvietėje ir taip eksploatuojami du vandens gręžiniai, nors iš jų vandens gavybai naudojamas tik vienas. Šio gręžinio resursų visiškai pakanka aprūpinti miestelio gyventojus. Įrengti dar vieną gręžinį būtų netikslinga, o šis sprendimas taip pat neturėtų įtakos vandens kokybei, kadangi klientų namus geriamasis vanduo pasiektų tuo pačiu vamzdynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius