Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 29 /13:51

Laisvės partija nurodė, ko sieks koalicijoje: nuo tos pačios lyties asmenų partnerystės iki nulinių mokesčių daliai verslo

Į naują valdančiąją koaliciją besijungianti Laisvės partija išskyrė prioritetinius tikslus, kuriuos sieks įtraukti į koalicinę sutartį ir Vyriausybės programą. Tarp jų – nulinis mokestis reinvestuojamam pelnui, investicijos į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, mokymo programų atnaujinimas, tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimas, psichoaktyvių medžiagų dekriminalizavimas.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė svarbiausius prioritetus išvardijo Seime surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje.

Jos komentarą žiniasklaidai žiūrėkite čia:

Anot A.Armonaitės, partijos valdyba dar sekmadienį patvirtino prioritetus penkiose srityse: žmogaus teisių, švietimo, ekonomikos, taip pat siūlymus pasaulio lietuviams aktualiomis temomis ir bendrų principų, kaip valdyti valstybę (atvirumo, pagarbos žmogaus teisėms ir privačiai nuosavybei ir pan.).

Ketvirtadienį galimiems koalicijos partneriams Laisvės partija pateikė išplėstinį uždavinių rinkinį įvairiose srityse.

„Jų yra tikrai nemažai, jie yra labai konkretūs ir mes manome, kad tai yra svarbu valstybei. Ne tik šitose srityse, kuriose aš išvardijau, bet ir bendrai aplinkosaugos srityje, pagalbos skurstantiems srityje, kaip pritraukti daugiau investicijų į miestus, kaip kai kuriuos galbūt objektus, svarbius valstybei, pastatyti. Mes šitus visus punktus išsiuntėme. Juos dar valdyboje šiandien dar kartelį aptarsime, gal šiek tiek pakoreguosime ir tikimės, kad bent daliai iš jų mūsų koalicijos partneriai pritars ir palaikys“, – sakė A.Armonaitė.

Jos teigimu, svarbiausi Laisvės partijos prioritetai: ekonomikoje – nulinis mokestis reinvestuojamam pelnui, kad įmonės galėtų plėstis; draugiškesnė verslo priežiūra; investicijos į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą; švietime – svarbu atnaujinti mokymo programas; ilgalaikis susitarimas dėl to ir mokytojų rengimo; žmogaus teisių srityje – tos pačios lyties asmenų partnerystė; psichoaktyvių medžiagų dekriminalizavimas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniuje rengiamos LGBT eitynės už lygybę
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniuje rengiamos LGBT eitynės už lygybę

„Pasaulio lietuviams svarbus referendumas dėl daugybinės pilietybės. Ir, kaip minėjau, tie bendri principai – pagarbos žmogaus teisėms, žodžio laisvei principai“, – komentavo A.Armonaitė.

Kartu ji sakė, kad, kaip liberali jėga, Laisvės partija norėtų, jog kuo mažiau būtų apmokestinamos gyventojų pajamos. Tad vienas partijos norų – 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas gaunantiems įplaukas iš darbo santykių.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Statybos Vilniaus mieste
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Statybos Vilniaus mieste

„Dėl viso kito – artimiausiu metu biudžetas neturi patirti šoko ir mes esame atviri diskusijoms, kaip tą mokestinę struktūrą Lietuvoje sudėlioti. (...) Mes nesame populistai, mes suprantame, kad yra ne tik sveikatos, bet ir galimai ekonominiai iššūkiai gali Lietuvą pasiekti. Dėl to esame atviri kalbėti, ar reikia kažkokių naujų pakeitimų ir mažinimų“, – nurodė Laisvės partijos pirmininkė.

Turi tikti I.Šimonytei ir G.Nausėdai

A.Armonaitė neatsakė, į kokias ministerijas norėtų pretenduoti derantis dėl koalicijos.

Politikė aiškino, kad jai labai patinka, jog šiandien diskusija truputį pakreipta ne apie kėdes, o apie politikos turinį.

„Ir aš norėčiau, kad dar šitame etape mes kalbėtume apie tą turinį“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Paklausta apie galimus kandidatus į švietimo, mokslo ir sporto ministrus, tarp kurių minimas Vilniaus miesto vicemeras Vytautas Mitalas bei buvęs Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, A.Armonaitė aiškino, kad tai – galimi kandidatai, bet nebūtinai bus pasiūlyti būtent jie. Dėl to esą bus tariamasi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Laisvės partijos lyderė kartojo, kad labai svarbu, jog kandidatai į ministrus tiktų partneriams, galimai naujai premjerei Ingridai Šimonytei ir prezidentui Gitanui Nausėdai.

Konservatorių ir Liberalų sąjūdžio norai

Naują valdančiąją koaliciją formuojančios politinės jėgos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija – pateikė savo siūlymus būsimajam susitarimui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė

Konservatoriai trečiadienį apsisprendė dėl svarbiausių naujosios Vyriausybės laukiančių darbų.

Tarp jų – koronaviruso situacijos suvaldymas, ateities ekonomikos DNR plano peržiūra, nacionalinis susitarimas dėl švietimo, socialiai pažeidžiamiausių visuomenės grupių įgalinimas.

Tai, ką nori matyti būsimoje valdančiosios koalicijos sutartyje, įvardijo ir Liberalų sąjūdis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas, Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas, Viktorija Čmilytė-Nielsen

Partija sieks gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumažinimo iki 15 proc., įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę, visų lotyniškų raidžių naudojimą asmenvardžiuose. Taip pat Liberalų sąjūdis nori pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

Ketvirtadienį savo siūlymus koalicijos sutarčiai bei Vyriausybės programai pateikė ir Laisvės partija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Jie susideda iš dviejų dalių.

Pirma – glausti siūlymai 5 prioritetinėse srityse – švietimo, žmogaus teisių, ekonomikos, skirtų pasaulio lietuviams ir bendrų valstybės valdymo principų.

Taip pat Laisvės partija siūlo 160 detalių viešosios politikos punktų projektą.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis viliasi, kad koalicijos sutartis bus suderinta kitos savaitės pradžioje.

„Artimiausiomis dienomis išsamiai nagrinėsime koalicijos partnerių pasiūlytus principus ir prioritetinius darbus koalicinei sutarčiai bei vertinsime, kokias nuostatas jau galima integruoti į vieningą dokumentą, o dėl ko reikalingos tolesnės papildomos konsultacijos bei diskusijos. Jeigu prireiks, su partneriais diskutuosime nuotoliniu būdu. Tikimės, kad bendros redakcijos dokumentas bus suderintas kitos savaitės pradžioje“, – teigė jis.

Trijų partijų koalicija

Naują valdančiąją daugumą formuoja trys politinės partijos – TS-LKD, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija.

Formuojama centro dešinės koalicija naujos kadencijos Seime turės 74 vietas.

TS-LKD laimėjo 50 parlamentarų mandatų, Liberalų sąjūdis – 13, o Laisvės partija – 11.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius