Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 28

5 metų senumo naujiena: atrado, kad „Laisvės TV“ gavo pinigų iš George'o Soroso fondo

Internete atgaivinta prieš keletą metų sklandžiusi ir jau atmesta sąmokslo teorija, esą žurnalisto Andriaus Tapino įkurta „Laisvės TV“ iš filantropo George’o Soroso gavo beveik 125 tūkst. JAV dolerių. Šioje istorijoje nėra nieko slapto – internete nesunkiai galima rasti, kad tokia suma buvo skirta nepriklausomai žurnalistikai puoselėti. Tačiau ji vėl minima norint atskleisti tariamus televizijos ir kai kurių žmonių nepalankiai vertinamo finansininko ryšius.
Andrius Tapinas
Andriaus Tapino įkurtos „Laisvės TV“ gauta dotacija iš Atviros visuomenės fondo vėl užkliuvo / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sureagavo sarkazmu

Šią sumą savo paskyroje „Facebook“ sekmadienio vakarą paskelbė buvusi teisėja ir Seimo narė Neringa Venckienė.

„Patikrinti faktai: Tapino TV iš Sorošo paėmė 124 800 dolerių“, – nieko daugiau nepaaiškindama, parašė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringa Venckienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringa Venckienė

Frazei buvo parinktas juodas, akimis išmargintas fonas, greičiausiai norint sudaryti įspūdį, esą šioje informacijoje yra kažkas paslaptingo, atskleidžiami nežinomi duomenys ir pan.

N.Venckienės įrašas sulaukė 1,7 tūkst. reakcijų ir daugiau nei 450 komentarų, juo buvo pasidalyta daugiau nei 300 kartų.

Į buvusios teisėjos frazę netruko sureaguoti pats A.Tapinas – žinomas žurnalistas ir visuomenininkas, „Laisvės TV“ įkūrėjas.

„Šitas, matau, niekada nepasens, – pirmadienį, neslėpdamas sarkazmo, savo paskyroje „Facebook“ pakomentavo jis. – Teta Neringa atsibudo po kokių 5 metų, bet geriau vėliau negu niekada.“

Savo įrašo komentaruose žurnalistas priminė: „Kad būtų aiškiau, nors jau N kartų esam patys sakę ir laidose rodę, – 2018 „Laisvės TV“ dalyvavo Atviros Lietuvos fondo projektų atrankoje ir tiriamosios žurnalistikos projektas „R.I.T.A.“ 1 metams gavo 124 800 USD finansavimą laidų kūrimo išlaidoms. Projektas buvo baigtas, atsiskaityta ir viskas, bet gerai, kad yra kas primena!“

Skelbė jau 2020-aisiais

Interneto paieškos laukelyje įrašius „Laisvės TV“ ir „Sorosas“, pasiūlomas ne vienas straipsnis, kuriame minima ši televizija ir jai skirta parama.

Sukonkretinus paiešką minėta pinigų suma, gaunamas kelių daugiausia 2020 m. publikuotų tekstų sąrašas. Jų pagrindinė mintis – panaši į N.Venckienės įrašo, tik pateikta daugiau informacijos.

2020 m. lapkričio pabaigoje tinklalapyje „Būkime vieningi“ publikuotame tekste rašoma: „Milijardierius spekuliantas ir politinis aktyvistas, kai kuriose šalyse paskelbtas persona non grata George’as Sorosas „nepriklausomą“ Andrių Tapiną ir jo kolegę Ritą Miliūtę „pamylėjo“ 124 800 doleriais. Ši suma jiems buvo pervesta ne tiesiogiai, bet per G.Soroso valdomą „Atviros visuomenės fondą“.

Ekrano nuotr. iš opensocietyfoundations.org/Anksčiau paskelbta informacija apie Atviros visuomenės fondo dotaciją „Laisvės TV“ mažai ką sudomino
Ekrano nuotr. iš opensocietyfoundations.org/Anksčiau paskelbta informacija apie Atviros visuomenės fondo dotaciją „Laisvės TV“ mažai ką sudomino

Žemiau paaiškinta, kad ši suma 2018 m. buvo skirta projektui „R.I.T.A.“

Nuoroda į tekstą buvo paskelbta ir tinklalapio paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“, bet dėmesio nesulaukė – įrašu pasidalijo vos vienas žmogus, du pažymėjo, kad jis patiko.

Po dviejų dienų panašus tekstas – kelios pagiežingų komentarų pastraipos su ta pačia informacija – buvo publikuotas tinklalapyje „Minfo“.

Abiejuose tinklalapiuose tekstai iliustruoti ta pačia ekrano nuotrauka, kurioje matyti, kada ir kam konkrečiai buvo skirti pinigai. Be to, pridėta nuoroda, iš kur ši informacija paimta.

Ekrano nuotr. iš opensocietyfoundations.org/Atviros visuomenės fondo tinklalapyje viešai nurodyta, kad „Laisvės TV“ buvo skirta 124 800 JAV dolerių suma
Ekrano nuotr. iš opensocietyfoundations.org/Atviros visuomenės fondo tinklalapyje viešai nurodyta, kad „Laisvės TV“ buvo skirta 124 800 JAV dolerių suma

Ją galima rasti „Atviros visuomenės fondo“ (angl. „Open Society Foundations“) tinklalapyje pagal ekrano nuotraukoje nurodytą dotacijos (angl. grant) numerį: OR2018-48145.

Ekrano nuotr. iš opensocietyfoundations.org/Atviros visuomenės fondo tinklalapyje viešai nurodyta, kad dotacija buvo skirta vienam „Laisvės TV“ projektui
Ekrano nuotr. iš opensocietyfoundations.org/Atviros visuomenės fondo tinklalapyje viešai nurodyta, kad dotacija buvo skirta vienam „Laisvės TV“ projektui

Pačioje puslapio apačioje reikia pasirinkti nuorodą „Awarded Grants“ (angl. „Skirtos dotacijos“), o ten paieškos laukelyje įvesti šį numerį. Tuomet pateikiama informacija, kad 2018-aisiais 124 800 JAV dolerių (dabartiniu kursu – maždaug 118 tūkst. eurų) buvo skirta tiriamosios žurnalistikos projektui „R.I.T.A.“. Paramos trukmė buvo 1 metai.

Taigi N.Venckienė, kaip pati nurodė, paskelbė „patikrintus faktus“, bet neatskleidė nieko naujo – ši informacija (kad G.Soroso įkurto „Atviros visuomenės fondo“ skirtą beveik 125 tūkst. dolerių dotaciją gavo A.Tapino įkurta televizija) buvo žinoma jau anksčiau.

Įkvėpė K.Popperio filosofija

G.Sorosas yra vienas dažniausiai sąmokslo teorijų kūrėjų taikinyje atsiduriančių žmonių.

Visame pasaulyje žinomas JAV finansininkas, verslininkas, filantropas, kurio turtas dabar vertinamas 6,7 mlrd. dolerių, gimė 1930 m. rugpjūčio 12 d. Budapešte turtingoje žydų šeimoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

Paauglio vaikystę aptemdė nacių pasirodymas Vengrijoje 1944-aisiais. Šeima išsiskyrė ir naudojosi suklastotais dokumentais, kad išvengtų koncentracijos stovyklų. Tėvas net pasikeitė pavardę iš Schwartzas į Sorosas (šis žodis esperanto kalboje yra „pakilti, sklęsti“ būsimasis laikas).

Taip pat skaitykite: Nauja G.Soroso „nuodėmė“: platinamas melas, kad yra V.Zelenskio pusbrolis.

Po kelerių metų šeimai pavyko persikelti į Londoną, kur būsimasis verslininkas ėmėsi filosofijos studijų, bet filosofu taip ir netapo – įsidarbino banke, o vėliau persikėlęs į Niujorką pirmiausiai tapo Europos saugumo analitiku.

1979 m. G.Sorosas ėmėsi filantropinės veiklos – pirmiausia parėmė apartheidą Pietų Afrikos Respublikoje išgyvenančius juodaodžius.

Jo įkurtas Atviros visuomenės fondas visame pasaulyje remia organizacijas ir asmenis, kovojančius už žodžio laisvę, atskaitingą valdymą, teisingumą ir lygybę palaikančias visuomenes. Jis suteikia galimybę mokytis ir studijuoti tūkstančiams perspektyvių studentų, kurie dėl tapatybės ar gyvenamosios vietos neturėtų tam galimybių.

Atviros visuomenės fondas yra fondų, partnerių ir projektų tinklas daugiau nei 100 šalių. Jo pavadinimas ir veikla atspindi austrų kilmės britų filosofo Karlo Popperio idėjas.

Knygoje „Atvira visuomenė ir jos priešai“ filosofas teigė, kad jokia filosofija ar ideologija nėra galutinis tiesos arbitras ir kad visuomenė gali klestėti tik tada, kai joje egzistuoja demokratinis valdymas, saviraiškos laisvė bei pagarba asmens teisėms.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius