Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 16

Landų į feisbuką Lietuvoje ieško diskredituotas vaizdo įrašas „Plandemic“

Socialiniame tinkle skelbiama lietuviškai dubliuotas vaizdo įrašas, kuriame pateikiama melaginga informacija apie COVID-19 pandemiją. Klaidinančios informacijos užtaiso sklaida rūpinasi „Qanon“ sąmokslo teorijos šalininkai.
2020 m. feisbuke dominuoja klaidinanti informacija apie COVID-19
Iš socialinio tinklo šalinami vaizdo įrašai ieško būdų sugrįžti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniame tinkle dalijamasi nuoroda į vaizdo įrašų platformos brighteon.com tinklalapį, kuriame pateikiama diskredituoto vaizdo įrašo „Plandemic“ lietuviškai dubliuota versija pavadinimu „Plandemija“.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Gegužės 5 d. pasirodęs vaizdo įrašas skelbiantis melagingos informacijos kokteilį netruko išplisti socialiniuose tinkluose. Dėl skleidžiamo melo pavojingos įtakos žmonių sveikatai „Facebook“ ir „Youtube“ įrašą pašalino iš savo platformų.

Įraše pateiktą melagingą informaciją padedami mokslininkų po vieną teiginį išlukšteno factcheck.org, politifact.com ir snopes.com faktų tikrintojai, mokslo leidiniai „Science“, livejournal.com, naujienų agentūros AFP JAV ir Prancūzijos padaliniai bei daugelis kitų.

Apie skelbiamą melą pranešė ir Tarptautinis faktų tikrinimo tinklas (IFCN), kuriam priklauso ir 15min. Trečiadienį publikavome šiai temai skirtą tekstą.

„Scanpix“ nuotr./J.Mikovits 2011 m.
„Scanpix“ nuotr./J.Mikovits 2011 m.

Vis dėlto papildomai pateikiame sutrumpintą medicinos mokslininkus vienijančios faktų tikrinimo organizacijos „Health Feedback“ vaizdo įraše išsakytų klaidingų teiginių apžvalgą.

Vaizdo įrašas remiasi interviu su Judy Mikovits, buvusia JAV Nevados universiteto medicininių tyrimų instituto „Wittemore Peterson Institute“ (WPI) tyrimų vadove.

Klausimus mokslininkei užduoda Mikkis Willisas, Jungtinėse Valstijose kuriantis juostas apie sąmokslo teorijas.

Melas apie tyrimą

Vaizdo įraše teigiama, kad J.Mikovits moksliniame žurnale „Science“ publikavo tyrimą, teigiantį, kad žmonių ir gyvūnų embrionų ląstelių naudojimas sukėlė chroniškų ligų epidemiją. Tai nėra tiesa.

„Health Feedback“ pažymi, kad 2009 m. minėtame žurnale pasirodė J.Mikovits tyrimas, kuriame buvo teigiama, jog pavyko nustatyti ryšį tarp XMRV viruso ir mialginio encefalomielito, dar vadinamo lėtinio nuovargio sindromu (ME/CFS).

Vis dėlto dešimčiai skirtingų mokslininkų grupių pabandžius atkartoti J.Mikovits tyrimo metodą, pasiekti tų pačių rezultatų nepavyko. Straipsnis iš „Science“ žurnalo 2011 m. gruodį buvo pašalintas.

Žurnalo redakcija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad tyrimo autoriai pripažino į tyrimą neįtraukę svarbios informacijos, kuri galėjo turėti įtakos tyrimo rezultatams. Dėl manipuliacijos duomenimis ir mokslinių standartų nepaisymo, moteris buvo pašalinta iš WPI.

Melas apie areštą

„Plandemic“ J.Mikovitz teigė be jokių kaltinimų ar arešto orderio patekusi už grotų. Tai nėra tiesa.

Brighteon.com stop kadras /J.Mikovits vaizdo juostuose „Plandemic“
Brighteon.com stop kadras /J.Mikovits vaizdo juostuose „Plandemic“

Atleista iš WPI moteris buvo sulaikyta, nes pasisavino darbo kompiuterį, laboratorijos užrašus ir kitas medžiagas, priklausiusias institutui. Tiesa, pažymi „Health Feedback“, ieškinį institutas ilgainiui atsiėmė.

J.Milkovitz teiginiai, esą jos buvusi darbovietė susijusi su JAV Valstybės departamentu, taip pat liko neįrodyti – WPI yra privatus tyrimų institutas. Tokią informaciją 2018 m. apžvelgė snopes.com.

Melas apie viruso kilmę

Vaizdo įraše J.Mikovitz teigia, kad nėra nė vienos veikiančios RNR tipo virusams tinkančios vakcinos. „Health Feedback“ teigimu, tai nėra tiesa, nes yra aibė būtent tokio tipo virusus veikiančių vakcinų, pavyzdžiui, skirtų tymams, kiaulytei, raudonukei ir poliomielitui.

J.Mikovitz taip pat aiškina, kad, jos manymu, COVID-19 sukeliantis virusas SARS-CoV-2 buvo modifikuotas laboratorijoje, esą galima įžvelgti „pagreitintos evoliucijos“ pėdsakų.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Vis dėlto „Health Feedback“ pažymi, kad dėl naujojo koronaviruso kilmės diskutuojama, didžioji dalis mokslinės bendruomenės sutaria, kad virusas yra natūralios kilmės.

Daugiau apie mokslininkų įrodymus, kodėl virusas nėra sukurtas laboratorijoje – čia.

„Pagreitintos evoliucijos“ argumentas taip pat neturi mokslinio pagrindo. Teigiama, kad laboratorijose atlikti eksperimentai rodo, jog žmonijos turimi moksliniai įrankiai negalėjo sukurti genetinių struktūrų, kurios aptinkamos SARS-CoV-2. Todėl labiausiai tikėtina, kad virusas išsivystė natūraliomis aplinkybėmis.

Melas apie pinigus

J.Mikovitz teigimu, SARS-CoV-2 buvo sukurtas Jungtinių Valstijų karinėje laboratorijoje Šiaurės Karolinos valstijoje bei Kinijos Uhano miesto laboratorijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VU Gyvybės mokslų centro laboratorija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VU Gyvybės mokslų centro laboratorija

Vis dėlto, kaip pastebi „Health Feedback“, iki šiol nėra įrodymų, kad virusas išvis būtų sukurtas laboratorijoje, o moksliniai tyrimai rodo, kad virusas – zoonotinės kilmės, į žmogaus organizmą perėjo iš kito gyvūno.

Moteris taip pat aiškina, kad JAV Nacionalinis sveikatos institutas (NIH) Uhano laboratorijai pervedė 3,7 mln. JAV dolerių. Vis dėlto tai nėra tiesa.

Lėšas NIH skyrė nepelno siekiančiai organizacijai „EcoHealth Alliance“, užsiimančiai naujų ligų stebėsena visame pasaulyje. Uhano laboratorija – vienas „EcoHealth Alliance“ atrinktų lėšų gavėjų, o tikroji Kinijos laboratorijai skirta suma – 600 tūkst. JAV dolerių, 85 proc. mažiau, nei teigiama vaizdo įraše.

Melas apie Italiją

Vaizdo įraše J.Mikovits aiškina, kad COVID-19 pandemija Italijai smogė itin skaudžiai dėl to, kad 2019 m. pradžioje šalyje buvo naudojama nauja gripo vakcina.

„Health Feedback“ teigimu, nėra aišku, apie kurią vakciną tiksliai kalba J.Mikovits, tačiau pastebima, kad 2019 m. pradžioje Europos Komisija išties patvirtino ląsteliniu būdu sukurtą keturvalentę gripo vakciną.

Vis dėlto, skirtingai nei teigia J.Mikovits, ši vakcina buvo pradėta naudoti 2019/2020 m. gripo sezono metu. Dar daugiau, Italija nebuvo vienintelė valstybė, kurioje ši gripo vakcina buvo naudojama, todėl sieti aukštą COVID-19 mirčių skaičių su skiepais nuo gripo nėra tikslu.

Melas apie gripo skiepus

J.Mikovits aiškina, kad nuo gripo pasiskiepiję žmonės turi 36 proc. didesnę tikimybę susirgti COVID-19. Tai esą patvirtina JAV kariuomenės atlikti tyrimai.

Anot „Health Feedback“, veikiausiai pašnekovė kalba apie 2020 m. sausį pasirodžiusį JAV ginkluotųjų pajėgų Sveikatos stebėsenos padalinio mokslininko Greggo Wolffo tyrimą. Šiuo dažnai naudojasi skiepų skeptikai.

123RF.com nuotr./Skiepai
123RF.com nuotr./Skiepai

Tyrimą vertinę mokslininkai pastebėjo, kad jame kalbama apie peršalimą sukeliančius koronavirusus, ne COVID-19 sukeliantį SARS-CoV-2. Dar daugiau, G.Wolffo tyrime pažymima, kad „nenustatyta, kad skiepyti asmenys dažniau sirgtų kvėpavimo takų ligomis“.

J.Mikovits taip pat pareiškė, kad dėvint veido kaukę aktyvuojami virusai, todėl kaukės padidina tikimybę susirgti. „Health Feedback“ aiškina, kad nors rekomenduojama kaukes keisti dažnai, nėra jokių įrodymų, kurie leistų teigti, kad kaukės padidina riziką susirgti.

Pastebima, kad terminai, kaip „iš naujo aktyvuotos koronaviruso išraiškos“, kuriuos naudoja J.Mikovits, nėra moksliniai ar medicininiai. Tai tik keli klaidingų vaizdo įraše išsakytų teiginių pavyzdžiai.

26 minučių trukmės vaizdo įraše dominuoja nepatikrintos informacijos ir interpretacijų mišinys, kuriuo nevertėtų kliautis sprendžiant apie COVID-19 pandemiją. „Dokumentinį“ filmą į lietuvių kalbą išvertė „Qanon“ sąmokslo teorijos šalininkai, – iškalbingas faktas apie vaizdo įrašo santykį su mokslu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius