2022 04 13

LLRA palikusi B.Petkevič: nemanau, kad ši partija bando šaudyti lietuviams į nugaras

Zbignevo Jedinskio pareiškimai, kad Lenkija turi išstoti iš NATO ir sukurti stiprią slavišką sąjungą su Rusija, gerokai supurtė Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS). Partiją palikusi Seimo narė Beata Petkevič išsakė daug kritikos savo dabar jau buvusios partijos atžvilgiu, bet visiškai nurašyti šios politinės jėgos neskuba, nors ir pripažįsta – durys grįžti jai uždarytos.
Beata Petkevič
Beata Petkevič / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai, kad B.Petkevič palieka LLRA-KŠS, paskelbta balandžio 6 dieną. Tuomet ji šią žinią patvirtino lrt.lt, neslėpdama, kad jos sprendimą nulėmė Z.Jedinskio pareiškimai karo Ukrainoje fone bei partijos vadovybės netinkama reakcija į tai.

Tuo pačiu metu apie išėjimą pranešė ir Vilniaus rajono vicemeras Robertas Komarovskis, kiek anksčiau – Renata Cytacka.

B.Petkevič savo feisbuko puslapyje apie pasitraukimą iš LLRA-KŠS rašė, kad tai nebuvo lengvas sprendimas: „Dėkoju visiems, kurie priima jį suprasdami. Taip pat atsiprašau tų, kuriuos šis sprendimas nuliūdins. Kaip parlamentarė lieku Lietuvos regionų frakcijoje, kaip Šalčininkų-Vilniaus vienmandatėje apygardoje išrinkta toliau vykdysiu savo įsipareigojimus rinkėjams, vadovaudamasi katalikiškomis vertybėmis ir patriotinėmis Lietuvos ir Lenkijos pažiūromis.“

Sulaukė partijos kritikos

Kalbėdama radijo stoties „Znad Wilii“ laidoje „Politikos salonas“ B.Petkevič sakė, kad jos sprendimas palikti partiją buvo gerai apgalvotas, nors esą ji ir sulaukianti priekaištų, jog apsisprendė skubotai.

„Nebuvo partijoje nei diskusijos per tą laiką, kol joje buvau, nei susitikimų, kur būtume galėję kažką aptarti. Tiesiog visa ši situacija ir privedė prie to. Z.Jedinskio pasisakymas, reikia pažymėti – ne pirmas, atvedė prie to, kad lašas lėmė, jog taurė persipildė“, – laidos vedėjos Renatos Vidtman klausiama, kodėl paliko partiją, sakė Seimo narė.

Ji pabrėžė, kad dabartinė situacija tiek Lietuvoje, tiek geopolitinė situacija yra tokia, jog vertėtų susilaikyti nuo tokių pareiškimų.

B.Petkevič pabrėžė, kad Lenkija labai palaiko Ukrainą, rūpinasi milijonais pabėgėlių, o pačioje Ukrainoje žudomi žmonės, bombarduojami miestai, tad toks Z.Jedinskio pareiškimas yra mažų mažiausiai ne laiku.

Gėda dėl tokių atstovų

„Tai gėda mums kaip visuomenei, kad turime tokius atstovus, – kalbėjo parlamentarė. – Aš manau, kad jis turėjo atsiprašyti visų, kuriuos toks įrašas įžeidė. Turėjo pats reaguoti, o ne laukti, kad kažkas reaguos vietoj jo, kad kažkas priims sprendimus dėl jo narystės sustabdymo ar išmetimo iš partijos. Tai turėjo būti visų pirma jo reakcija.“

Iš partijos vadovybės ji sako laukusi greitesnės reakcijos ir didesnio atsiribojimo nuo tokių pasisakymų, nes Valdemaro Tomaševskio pasakymai, kad „Z.Jedinskis tiesiog toks yra nuo vaikystės“, jai nepasirodė tinkami.

Tai gėda mums kaip visuomenei, kad turime tokius atstovus.

Partijos reakcija į jos pasitraukimą, kaip sako B.Petkevič, buvusi tokia – esą nieko neįvyko. Tačiau jei tikrai nieko nebūtų įvykę, galbūt nebūtų tokių audringų pareiškimų, šmeižto socialiniuose tinkluose ir pan., tad, matyt, „kažką tai įskaudino“, svarsto parlamentarė.

Ji neneigia pritariant laidos vedėjos minčiai, kad tokie Z.Jedinskio pasisakymai yra tam tikras būdas įsiteikti daliai rinkėjų, nes tokių nuotaikų Vilniaus krašte netrūksta: „Bet kaip jau esu sakiusi, negalima sėdėti ant dviejų kėdžių, mėginti įtikti ir vieniems, ir kitiems rinkėjams, juolab kad laikai sunkūs, privalome turėti tvirtą nuomonę dėl įvairių procesų, dėl karo, dėl to, kas esame. Kitaip išties mūsų lenkiškumas eis negera kryptimi.“

Durys atgal uždarytos

B.Petkevič sakė neskubėsianti jungtis prie kokios nors kitos politinės jėgos, nors jau ir turinti pasiūlymų, kaip pareiškė, „iš mažesnių, Seime esančių partijų, kurios tikrai dalyvaus ir savivaldos, ir Seimo rinkimuose“. Vis dėlto durys į LLRA-KŠS jai esą uždarytos visiems laikams – tiek dėl pačios nenoro ten grįžti, tiek ir dėl partijos pozicijos jos atžvilgiu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Beata Petkevič ir Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Beata Petkevič ir Rita Tamašunienė

Politikė nebuvo linkusi nurašyti LLRA-KŠS, sakė, kad savivaldybėse, seniūnijose, kur dirba šios partijos atstovai, stengiamasi dėl žmonių. Tačiau ji pabrėžė naujų, jaunų lyderių būtinybę, nes kitaip partija neis į priekį.

Klausiama apie Lietuvos politikų griežtus pasisakymus dėl šito Z.Jedinskio komentaro, B.Petkevič sakė įžvelgianti kai kur per toli siekiančias išvadas, nors pripažino, kad joms pagrindo esama, nes, matyt, „Lietuvos visuomenė turi tam tikrų nuogąstavimų, jeigu yra tokių pasisakymų“.

Baiminasi dėl blogėjančio įvaizdžio

O štai Marijono Mikutavičiaus pasakymą, kad LLRA-KŠS bando šaudyti lietuviams į nugaras, ji pakomentavo taip: „Labai norėtųsi tikėti, kad Mikutavičius klysta, nes aš nemanau, kad LLRA bando šaudyti į nugaras. Tai toli siekianti išvada, kuri irgi nekuria geresnio mūsų įvaizdžio.

Iš kur kyla tokios mintys? Akivaizdu iš kur – patys sau kišame koją šiuo atveju ir galvoju, kad LLRA turėjo šansą įrodyti, kad yra už valstybinę politiką, dirba valstybei. Turiu vilties, kad dėl to bus padarytos išvados.“

Labai norėtųsi tikėti, kad Mikutavičius klysta, nes aš nemanau, kad LLRA bando šaudyti į nugaras.

M.Mikutavičius feisbuke rašė taip: „Pasikartosiu – LLRA-KŠS, jei tik turėtų progą, šaudytų mums į nugaras.“

Kokias išvadas ji matytų? B.Petkevič sako, kad reikia ne tik kritikuoti valstybės politika, bet ir dėl jos dirbti, o kartu ir rūpintis savo įvaizdžiu, lenko įvaizdžiu.

„LLRA yra ar bent galvojama, kad yra Lietuvos lenkų atstovė. Ir per partijos prizmę žiūrima į visą lenkų visuomenę. Nesinorėtų, kad tas įvaizdis blogėtų, nes gyvename čia, kur gyvename, ir niekur nesiruošiame.

Mūsų mažoje politinėje ekosistemoje niekas nedingsta, turime rūpintis bendradarbiavimu su lietuviais, su įvairiomis tos pačios lenkų visuomenės čia, Lietuvoje, grupėmis, nes esame skirtingi, norime to bendradarbiavimo“, – kalbėjo parlamentarė.

B.Petkevič pripažįsta, kad jos rinkėjų reakcijos į sprendimą trauktis iš partijos buvo įvairios – vieni pyksta, kiti ploja katučių.

Č.Olševskis atleido Z.Jedinskį

LLRA-KŠS atstovas Seime Česlavas Olševskis atleido savo patarėją Zbignevą Jedinskį dėl įrašo feisbuke, jog Lenkija turėtų palikti NATO ir megzti ryšius su Rusija, trečiadienį pranešė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vanda Kravčionok, Zbignevas Jedinskis ir Česlavas Olševskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vanda Kravčionok, Zbignevas Jedinskis ir Česlavas Olševskis

„Č.Olševskis informavo, kad jis atleido Jedinskį. Teisingas žingsnis, o kiek tai paveiks Z.Jedinskio įtaką partijoje, pamatysime“, – feisbuke parašė parlamento vadovė.

Partija atsiribojo nuo Z.Jedinskio „asmeninio komentaro, parašyto feisbuke“, ir garantavo remianti Lietuvos euroatlantinę kryptį. Z.Jedinskis savo ruožtu sustabdė narystę LLRA-KŠS, tačiau Seimo pirmininkė teigė, jog politikas vis tiek liko vienu iš partijos lyderių.

„Jo narystės suspendavimas realiai nieko nereiškia“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Č.Olševskis trečiadienį BNS komentuoti situaciją atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius