-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 23

Liberalai: steigiant partiją E.Masiulis atsisakė dalyvauti pirmininko rinkimuose

Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje teigiama, kad Eligijus Masiulis buvo „MG Baltic“ koncerno parinktas pirmininkas steigiant naują partiją – Liberalų sąjūdį. Tačiau žiniasklaidai išplatintame pranešime rašoma, kad partijos steigiamojo suvažiavimo protokole užfiksuota, kad E.Masiulis atsisakė kandidatuoti pirmininko rinkimuose ir net teoriškai neturėjo jokių šansų tapti pirmuoju partijos pirmininku.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Jei nutekinta VSD pažyma yra rimtas dokumentas, tai VSD – dokumentų klastotojas. VSD teigia, kad E.Masiulis buvo liberalams koncerno parinktas partijos pirmininkas, o pati partija – pilnai kontroliuojama koncerno, nors iš tikrųjų pats E.Masiulis pasisakė už P.Auštrevičių ir apskritai atsisakė kandidatuoti pirmininko rinkimuose“, – piktinasi Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

2006 m. vasario 25 d. Vilniuje vykęs Liberalų sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas dabartiniame VSD pažymų kontekste itin aktualus. Juk būtent jame, anot VSD, koncernas turėjo įtvirtinti savo kontrolę – į rankas imti partijos vairą turėjo įmonei parankus žmogus.

Renkant Liberalų sąjūdžio pirmininką buvo sudarytas pirminis kandidatų sąrašas: P.Auštrevičius, G.Steponavičius, E.Masiulis, K.Glaveckas ir E.Gentvilas. Renginio metu buvo pasiūlyti dar trys galimi kandidatai: V.Čepas, V.Grubliauskas ir D.Teišerskytė.

LRLS nuotr./Liberalų sąjūdžio steigiamojo suvažiavimo protokolo ištraukos
LRLS nuotr./Liberalų sąjūdžio steigiamojo suvažiavimo protokolo ištraukos
LRLS nuotr./Liberalų sąjūdžio steigiamojo suvažiavimo protokolo ištraukos
LRLS nuotr./Liberalų sąjūdžio steigiamojo suvažiavimo protokolo ištraukos

Dalyvauti pirmininko rinkimuose sutiko du steigėjai: V.Grubliauskas ir P.Auštrevičius, visi kiti – atsisakė. Po slapto balsavimo paaiškėjo, kad triuškinančiu skirtumu laimėjęs rinkimus partijos pirmininku tapo P.Auštrevičius, surinkęs 1491 balsą.

Liberalų sąjūdis kreipsis į teismą dėl partijos dalykinės reputacijos menkinimo ir keturių VSD pažymoje išdėstytų teiginių paneigimo. Bus prašoma paneigti teiginius, kad partija buvo įkurta „MG Baltic“, kad partija faktiškai kontroliuojama šio koncerno, taip pat – pilnai kontroliuojama ir kad 2006 metais partijai pirmininkas buvo parinktas.

BNS į klausimą, kaip departamentas vertina liberalų kaltinimus, VSD atstovė spaudai Aurelija Katkuvienė atsakė, jog VSD „jokios informacijos, kuri buvo išslaptinta ir pateikta NSGK komitetui, atliekamam tyrimui, nekomentuos“.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrime dėl neteisėtos verslo įtakos politiniams procesams išslaptintoje VSD medžiagoje teigiama, kad „2006 metais įsteigus koncerno MG vadovų pilnai kontroliuojamą partiją (užtušuota – BNS) per mažiau nei dešimt metų koncernas tapo įtakingiausia Lietuvos verslo (įtakos) grupe“.

VSD rašte nurodoma, kad koncernui „MG Baltic“ siekiant eliminuoti pagrindinius konkurentus statybų versle sostinėje, „buvo pasirinktas „politinis“ scenarijus – suskaldyti (užtušuota – BNS) vadovaujamą (užtušuota – BNS) įsteigiant faktiškai MG kontroliuojamą partiją“.

Liberalų sąjūdis įkurtas 2006 metais, kai dalis partijos narių dėl konfliktų su Artūru Zuoku buvo pašalinti arba patys paliko Liberalų ir centro sąjungą. Naujai įkurto Liberalų sąjūdžio pirmininku buvo išrinktas dabartinis europarlamentaras Petras Auštrevičius.

VSD rašte teigiama, kas „pastarasis buvo „pasirinktas“ tapti naujai steigiamos partijos vadovu, nes kitas pretendentas (užtušuota – BNS) buvo įvardintas kaip netinkamas“.

„VSD raštuose parašyta, kad buvo parinktas pirmininkas, suprask, P.Auštrevičius, tai mūsų kandidatas į prezidentus. Tokią dėmę jam užmetus, mes visi turime galvoti, ar VSD turi įrodymų šitiems dalykams. Aš matau VSD raštuose pradėtus cituoti pokalbius, dokumentus tik nuo 2008 metų, kai partijos pirmininku buvo tapęs Eligijus Masiulis. Kai partijos pirmininku buvo P.Auštrevičius, jokių tokių išklotinių nėra“, – anksčiau BNS kalbėjo E.Gentvilas.

Šiemet teismas turėtų pradėti nagrinėti politinės korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pateikti Darbo partijai ir Liberalų sąjūdžiui, „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui, Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui. Jis kaltinamas davęs kyšius E.Masiuliui, Š.Gustainiui bei V.Gapšiui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius