Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lietuviška mėsa geresnė, tačiau „nykstanti“

Tyrimas parodė, kad Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė ir vertingesnė nei atvežtinė.
Kaspars Krafts/BFL nuotr. / Tyrimas parodė, kad Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė ir vertingesnė nei atvežtinė.
Šaltinis: „Savaitė“
0
A A

Daugelis pirkėjų instinktyviai renkasi lietuvišką produkciją, o į atvežtinę produkciją žiūri įtariai. Būtų įdomu sužinoti, ar pagrįstas mūsų įsitikinimas, kad lietuviška produkcija geresnė? Šįkart pakalbėsime apie tai, kokią mėsą rinktis — lietuvišką ar atvežtinę?

Žemės ūkio ministerijos užsakymu neseniai buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas — išsiaiškinti, ar pastaruoju metu rinkoje vis dažniau pasirodantys mėsos produktai iš kaimyninių šalių yra ne prastesnės kokybės negu lietuviški. Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai parodė, kad Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių skonių.

Studija atskleidė įdomių faktų ne tik apie produktų kokybę, bet ir jų kilmę. Kiauliena į šalies parduotuves atvežama ne tik iš Lenkijos, bet ir iš Vokietijos, Belgijos, Ispanijos. Jautiena parduotuvių lentynose rasta tik vietinės kilmės.

Kiauliena be žuvies kvapo

Apibendrindami šalies didžiuosiuose prekybos tinkluose parduodamos kiaulienos kokybę, Maisto instituto mokslininkai teigia, kad šalyje nupenėtų kiaulių kumpių mėsa (tyrimas vyko 2008 m. rugsėjo-lapkričio mėn.) buvo ne tik šviežesnė, minkštesnė, bet ir turėjo mažiau cholesterolio bei daugiau konjuguotos linolio rūgšties (ji stiprina imunitetą, reguliuoja riebalų apykaitą žmogaus organizme), negu atvežtinė kiaulienos kumpinė mėsa.

Kiaulienos nugarinės tyrimai — taip pat vietinės kilmės produkcijos naudai. Joje, skirtingai nei importinės nugarinės mėsoje, nebuvo juntama pašalinio nemalonaus kvapo verdant (pavyzdžiui, žuvų taukų ar kt.), mėsa pasižymėjo skonio intensyvumu ir liekamumu, sultingumu, riebalingumu. Be to, lietuviškos nugarinės mėsoje rasta ir daugiau baltymų (vertingiausių baltymų dalis net 5 proc. buvo didesnė už atitinkamą atvežtinės kiaulienos nugarinės rodiklį).

Mėsos gaminiai nesiskiria

Numačius tirti aukščiausios, pirmos ir antros rūšies termiškai apdorotų mėsos gaminių kokybę, paaiškėjo, kad didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse aukščiausios rūšies mėsos gaminių iš kitų šalių nėra. Pigesnių antros rūšies mėsos gaminių galima rasti iš Lenkijos, Austrijos ir Latvijos.

Taigi atlikti Maisto instituto tyrimo rezultatai rodo tik iš minėtų užsienio šalių atvežtos daugiausia antros (pačios žemiausios) rūšies termiškai apdorotų mėsos gaminių kokybę.

„Savaitė“
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min