Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 21

Lietuvos atsakas Rusijai ESBO susitikime: partizanai priešinosi sovietų okupantų terorui

Tarptautiniame diplomatų forume Lietuvos ambasadorius atmetė Rusijos priekaištus dėl istorinės atminties ir pabrėžė, kad partizanai po Antrojo pasaulinio karo teisėtai priešinosi sovietų okupantų terorui.
Aurimas Taurantas
Aurimas Taurantas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Maskva Vienoje surengtame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime pažėrė kaltinimų dėl NATO filmo, kuriame pasakojama apie Baltijos šalių „miško brolius“, kovojusius su Sovietų Sąjungos okupacija.

Lietuvos ambasadoriaus Aurimo Tauranto teigimu, trys Baltijos šalys į tai atsakė bendru pareiškimu, kad „mūsų šalys turėjo teisę priešintis okupacijai ir tą darė, kad daugybė žmonių buvo išvežta į Sibirą, buvo kankinami ir žudomi“.

Aš atsakiau, kad mes tai žinome ne iš vadovėlių, o beveik kiekviena šeima yra patyrusi tremtį į Sibirą.

Anot diplomato, šį bendrą pareiškimą perskaičius Estijos ambasadorei, Rusijos diplomatas perėjo į emocinį puolimą, kaltindamas neteisinga istorijos versija.

„Aš atsakiau, kad mes tai žinome ne iš vadovėlių, o beveik kiekviena šeima yra patyrusi tremtį į Sibirą, ar turi artimųjų, kurie buvo nukankinti, žuvo ar patys kovėsi miškuose. Pasakiau ir apie savo močiutės brolį, kuris guli Tuskulėnuose“, – BNS penktadienį sakė Lietuvos ambasadorius.

Tuskulėnų dvaro teritorijoje 1944–1947 metais buvo užkasti sovietų saugumo tarnybų nužudyti žmonės.

Aktyvus partizaninis karas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko 1944–1953 metais. Sovietų diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais pokariu žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

NATO neseniai sukūrė trumpą filmą pristatyti Baltijos šalių partizaninį judėjimą. Rusija jį sukritikavo ir apkaltino partizanus buvus nacių kolaborantais, atsakingais už civilių žūtis.

Lietuvos pareigūnai kritiką atrėmė, pabrėždami, kad būtent sovietai Antrojo pasaulinio karo pradžioje bendradarbiavo su nacistine Vokietija, o partizaninis karas vyko jau sutriuškinus nacių režimą.

Sovietams Antrojo pasaulinio karo metais okupavus Lietuvą, į lagerius ir tremtį buvo išvežta 275 tūkst. lietuvių, skelbia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

NATO filmą galima peržiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=h5rQFp7FF9c

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius