-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 27

Lietuva turi vyriausiąją epidemiologę, bet jos darbą dirba Aurelijus Veryga

„Dabar kaip niekad akivaizdi būtinybė, jog pirmu smuiku griežtų Lietuvos Respublikos vyriausiasis epidemiologas“, – savo laiške Vyriausybei ir prezidentui rašė žinomi Lietuvos gydytojai. Pasirodo, kad Lietuvoje yra vyriausiasis epidemiologas. Tai žmogus, kuris pagal įstatymus turi plačias galias, bet šio žmogaus balso viešumoje negirdime, nedaug kas žino, jog tokios pareigos apskritai egzistuoja. Lietuvos vyriausioji epidemiologė šiuo metu yra Loreta Ašoklienė, dirbanti Sveikatos apsaugos ministerijoje. Ką ji veikia?
Medikai apžiūri ir išveža sergantį žmogų
Medikai apžiūri ir išveža sergantį žmogų / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Garsūs gydytojai: vadovauti turi vyriausiasis epidemiologas

Garsūs Lietuvos gydytojai savo atvirame laiške teigė, kad vyriausiasis epidemiologas turėtų pakeisti dabar ekstremaliai situacijai vadovaujantį sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

„Esame įsitikinę, kad šiandien labai svarbu, jog krizės valdymas būtų koordinuotas, epidemiologiškai pagrįsti sprendimai būtų vykdomi vieningai visose grandyse, vadovaujant Lietuvos Respublikos vyriausiajam epidemiologui, atskaitingam Ministrui Pirmininkui ir Lietuvos Respublikos Vyriausybei“, – teigė gydytojai.

Labai dideli įgaliojimai

Lietuvos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas vyriausiajam epidemiologui suteikia daug galių. Pavyzdžiui, jis gali priimti sprendimą dėl keleivių ir transporto priemonių, atvykusių į Lietuvos Respubliką ar esančių jos teritorijoje, sulaikymo, keleivių privalomo sveikatos patikrinimo ir jų privalomo ištyrimo.

Taip pat gali priimti sprendimą dėl privalomo profilaktinio aplinkos kenksmingumo pašalinimo (dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos) užkrečiamųjų ligų židiniuose.

Gali sustabdyti ar apriboti įmonių, įstaigų ar organizacijų veiklą, dėl kurios iškyla pavojus atsirasti ir išplisti pavojingoms ir ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms.

Gali teikti motyvuotas išvadas Vyriausybės įgaliotoms institucijoms drausti ar riboti konkrečių žaliavų, prekių, kurios užkrečiamųjų ligų protrūkiuose buvo sukėlėjų perdavimo veiksniai, gamybą, realizavimą ir tiekimą.

Gali teikti motyvuotas išvadas Vyriausybės įgaliotoms institucijoms, turinčioms teisę įstatymų nustatyta tvarka skirti administracines nuobaudas ir ekonomines sankcijas bei imtis įvairių kitų priemonių.

Tačiau iki šiol viešumoje negirdėjome, kad Lietuvoje apskritai būtų vyriausiasis epidemiologas. Daugelį sprendimų, kurie yra jo kompetencijoje, darė Valstybės ekstremaliųjų situacijų centrui vadovaujantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Lietuvoje vyriausiojo epidemiologo pareigas dabar užima L.Ašoklienė, kuri vadovauja Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriui. Taip pat ji dirba ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedroje, yra apsigynusi visuomenės sveikatos mokslų daktaro disertaciją.

L.Ašoklienė tariasi, analizuoja, ieško geriausių sprendimų, pataria

L.Ašoklienė 15min teigė, kad Vyriausiojo epidemiologo funkcijos yra integruotos į Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėjo pareigybę, kad tai nėra atskira pareigybė, todėl visi sprendimai yra bendri.

Birštono savivaldybės nuotr. /Loreta Ašoklienė
Birštono savivaldybės nuotr. /Loreta Ašoklienė

„Kalbant apie užkrečiamųjų ligų valdymą, pagrindinė veikla šioje srityje yra epidemiologinės situacijos stebėjimas, vertinimas ir atitinkamų rekomendacijų teikimas. Taip pat, be abejonės, daug dėmesio skiriama šios srities reglamentavimo tobulinimui“, – komentavo L.Ašoklienė.

Ji teigė, kad kai yra įjungtas ekstremalios situacijos valdymo mechanizmas, visi su šia sritimi susiję klausimai negali būti sprendžiami vienašališkai, yra tariamasi su įvairių sričių specialistais, ekspertais.

„Nuosekliai analizuojame tarptautines rekomendacijas, kitų šalių patirtį. Tai leidžia priimti ar patikslinti priimtus situacijos valdymui Lietuvoje būtinus sprendimus. Paprastai tariant, tariamės, ieškome geriausių, teisingiausių, pagrįstų sprendimų“, – savo komentare rašė L.Ašoklienė.

Ji teigė, kad epidemiologinė situacija dėl COVID-19 ligos plitimo tiek Lietuvoje, tiek Europoje, tiek visame pasaulyje yra nepalanki. Visos šalys susiduria su tais pačiais sunkumais. Tiesiog visos jos šiuo metu yra skirtingose epidemijos stadijose.

„Kalbant apie situaciją Lietuvoje, stebime užsikrėtusiųjų skaičiaus augimą, taip pat neišvengėme ir mirties atvejų rizikos grupėje. Be to, didelį susirūpinimą kelia ir susirgusių bei izoliacijoje esančių sveikatos priežiūros specialistų skaičius.

Noriu pabrėžti, kad iš esmės džiugina augantis visuomenės sąmoningumas, įsiklausymas į prašymus vengti socialinių kontaktų, imtis prevencinių priemonių, taip pat įsiklausymas į raginimus pasirūpinti tais artimaisiais, kurie yra senyvo amžiaus, kamuojami lėtinių ligų. Tai yra tais, kuriems ši infekcija ypač pavojinga. Šios sąlygos yra esminės. Jos turi būti įvykdytos siekiant sėkmės šioje situacijoje“, – komentavo L.Ašoklienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką

Vyriausioji epidemiologė teigė, kad itin svarbu užtikrinti pakankamą asmens apsaugos priemonių kiekį, ypač sveikatos priežiūros darbuotojams.

„Dėl to aktyviai dirbama, nors, kaip visi žinome, situacija visame pasaulyje sudėtinga ir dėl šių prekių vyksta nuožmi kova“, – teigė ji.

L.Ašoklienė ragina žmones prisidėti tuo, ko šiuo metu labiausiai reikia, kad nekartotume kitų šalių scenarijaus – susitelkimu, griežtu izoliavimosi sąlygų ir kitų skelbiamų rekomendacijų laikymusi.

Vyriausioji epidemiologė LRT laidai „Dienos tema“ ketvirtadienį sakė, kad prognozuojama, jog virusas piką galėtų pasiekti balandžio mėnesį.

„Šiuo metu, ką matome atsižvelgdami į modeliavimo duomenis ir ką Europa daugiausiai prognozuoja, tai kalba eina apie balandžio mėnesį. Bet visa situacija stipriai gali pasikeisti kiekvieną dieną“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius