Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15

LVŽS frakcija spręs, ką daryti su R.Karbauskiu: o ko imsis opozicija?

Antradienį didžiausia Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija spręs, ar frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis gali siekti tapti Seimo pirmininku ar vicepirmininku. 15min kalbintos frakcijos narės ir opozicijos atstovai sveikina politiko pasiryžimą keisti pareigas, nors liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad taip bandoma užbėgti įvykiams už akių net neatstatydinus dabartinio Seimo pirmininko. Ar opozicija tikrai nedalyvaus jo atšaukimo procedūroje – nebeaišku, šią savaitę ji persvarstys savo poziciją.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie tai, kad galvoja siekti Seimo pirmininko ar vicepirmininko pareigų, R.Karbauskis pranešė pirmadienį. Jis 15min teigė taip norintis spręsti keblią situaciją dėl Viktoro Pranckiečio, kuriam Seimo vadovo pareigos pagal koalicijos sutartį nebepriklauso, bei įrodyti opozicijos melą – opozicija, anot jo, žadėjo palaikyti V.Pranckiečio atstatydinimo klausimą, jei į Seimo pirmininkus eis jis.

V.Čmilytė-Nielsen: pirmiausia – V.Pranckiečio atstatydinimas

V.Čmilytė-Nielsen tegia, kad V.Pranckiečio ir R.Karbauskio klausimų sieti nereikėtų.

„Aš nesieju šių dalykų. Pirmiausia eina kalba apie Seimo pirmininko atstatydinimą, o ne apie kitas galimas kandidatūras“, – pabrėžė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

V.Čmilytės-Nielsen teigimu, Liberalų sąjūdžio frakcijos pozicija nedalyvauti verčiant V.Pranckietį iš posto nesikeitė.

„Mes kaip sakėme, kad nematome argumentų dalyvauti jame, taip ir nematome. Tas nesikeitė, – nurodė Seimo narė. – Jei valdantieji turi pakankamai balsų, kad atstatydintų Seimo pirmininką, tai yra jų prerogatyva pasirinkti patį tinkamiausią kandidatą.“

Aš tikrai manau, kad yra logikos tame, kad kandidatuotų Ramūnas Karbauskis.

„Aš tikrai manau, kad yra logikos tame, kad kandidatuotų Ramūnas Karbauskis. Jei jis nutars kandidatuoti, tai Liberalų sąjūdžio frakcija tarsis, mes diskutuosime savo viduje, kaip elgtis tokiame balsavime“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen, ir pridūrė, kad dabar įvykiams užbėgama už akių.

„Reali situacija liko ta pati. Viktoras Pranckietis – vis dar Seimo pirmininkas. Man atrodo, visa kita tiesiog kalbos dėl kalbų“, – sakė ji.

A.Norkienė: R.Karbauskis – telkiantis seniūnas

Jei parlamentui pavyktų atšaukti V.Pranckietį iš Seimo pirmininko pareigų, jų siektų R.Karbauskis, o Seimas jo kandidatūrą palaimintų, R.Karbauskis netektų galimybės vadovauti LVŽS frakcijai. O seniūnas, kaip teigė A.Norkienė, jis – puikus.

„Kai kas jį piešia kitokiu, bet kaip frakcijos seniūnas tai tikrai – telkiantis, vienijantis ir mums visiems naujai pradedantiems buvo ir paspirtis, ir atrama. Aišku, mes per tuos trejus metus – taip pat įgavę daugiau patirties, įvairius išbandymus praėję“, – pažymėjo Seimo narė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aušra Norkienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aušra Norkienė

Ir be R.Karbauskio, kaip teigė A.Norkienė, frakcijos darbas nesugrius, nors esą bus kiek gaila likti be puikaus seniūno.

„Bet yra ir kitų [žmonių]. Gal atsiskleis kiti toje pozicijoje. Nepabandę nesužinosim“, – pažymėjo politikė.

A.Norkienė sakė negalinti atsakyti, ar R.Karbauskio svarstymai trauktis iš frakcijos ir siekti Seimo pirmininko pareigų paskatins politikus aktyviau dalyvauti V.Pranckiečio atšaukimo procedūroje. Bet, anot jos, dauguma „valstiečių“ ir taip planavo balsuoti.

Iš posto V.Pranckietį vers frakcijos dauguma

„Dauguma frakcijos yra nusiteikę balsuoti ir užbaigti šitą istoriją, kuri neneša valstybei naudos, o tik papildomų intrigų, kalbų. Aš esu už konstruktyvesnį darbą. Šita istorija turi užsibaigti ir turim dirbti darbus, kuriuos atėjom dirbti, o ne blaškyti dėmesį į tokius nereikalingus dalykus“, – dėstė „valstietė“.

Kodėl V.Pranckiečio atstatydinimą planuoja palaikyti ne visa frakcija, o jos dauguma?

„Mes kiekvienam galime garantuoti už save. Kad dauguma – tai tikrai taip, bet aš nematau tame nieko blogo, jei žmogus turi kitą nuomonę. Negali būti 100 proc. – taip, kaip mes gyvenom kažkada prieš 50 metų ir visų buvo vieninga nuomonė“, – teigė A.Norkienė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė tikino, kad frakcija jau anksčiau ketino aktyviai dalyvauti balsavime dėl V.Pranckiečio. Dabar esą pasimatys, ar opozicija sakė tiesą.

„Mūsų frakcija planavo aktyviai balsuoti, dalyvauti Seimo pirmininko atstatydinimo procese, kaip ir koalicijos partneriai. Opozicija, kaip žinome, visą laiką sakė, kad palaikytų pono R.Karbauskio kandidatūrą į Seimo pirmininko postą. Bus tikrai labai įdomu matyti jų politinį spektaklį. Praktiškai neabejoju, kad to palaikymo buvo tik žodžiai, bet jie tikrai neperaugs į jokius veiksmus“, – dėstė ji.

A.Širinskienė: jis galvoja apie Seimo pirmininko poziciją

A.Širinskienė, kalbėdama apie Seimo vicepirmininko ir pirmininko postus, darė prielaidą, kad R.Karbauskis sieks pastarojo, nes tik tapus Seimo vadovu reikia atsisakyti frakcijos seniūno pareigų.

„Tai, ką pasakė Ramūnas Karbauskis, kad atsisakytų seniūno posto, tikėtina, kad jis pats galvoja apie Seimo pirmininko poziciją, nes tik ši pozicija su seniūno pareigomis yra nesuderinama“, – nurodė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Opozicijos lyderio Juliaus Sabatausko matymu, yra didelis skirtumas tarp to, ar R.Karbauskis nori būti Seimo pirmininku, ar Seimo vicepirmininku.

„Jeigu jis nori papildyti dar vienu asmeniu vicepirmininkų armiją, tai turbūt neverta dėl to ir burnos aušinti“, – teigė jis, nors R.Karbauskio norą vadovauti parlamentui pasveikino.

„Džiaugiamės ir sveikinam, kad pagaliau išgirdo opozicijos balsą. Pasirodo, opozicijos nuomonė irgi labai svarbi. Tik klausimas kitas – kodėl tam prireikė net trejų metų?“ – svarstė politikas.

J.Sabatauskas: opozicija V.Pranckiečio negelbės

J.Sabatausko įsitikinimu, R.Karbauskio pareiškimai apie siekį keisti pareigas gali koreguoti valdančiųjų partijų atstovų nuomonę dėl dalyvavimo V.Pranckiečio atšaukimo procedūroje, o ne opozicijos.

„Opozicija ne todėl nesiruošia balsuoti už V.Pranckiečio atleidimą, kad jai gaila pono V.Pranckiečio. [...] Opozicija nori patikrinti, ar mes turime Seime daugumą. Tai yra balsavimo esmė, o ne gelbėjimas pono V.Pranckiečio“, – patikino politikas.

Opozicija nori patikrinti, ar mes turime Seime daugumą.

Opozicija anksčiau teigė balsavime dėl V.Pranckiečio atstatydinimo nedalyvausianti. Dabar, anot J.Sabatausko, iškilo reikiamybė šią poziciją persvarstyti.

„Kadangi situacija kažkiek keičiasi, verta mums rytoj arba poryt opozicinių frakcijų lyderiams susirinkti ir apsitarti, [...] kokios pozicijos mes laikysimės, kai bus atšaukiamas Seimo pirmininkas, ir svarbiausia, kai bus renkamas naujas“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

Balsavimas ketvirtadienį

R.Karbauskis anksčiau žadėjo, kad V.Pranckiečio atstatydinimo klausimas Seimo salę pasieks šią savaitę, ketvirtadienį. Tai pranešdamas, jis teigė svarstantis pats siekti Seimo pirmininko posto, nors galutinį sprendimą esą priims koalicijos taryba.

Prisiimti atsakomybę ir pačiam pretenduoti į Seimo pirmininkus R.Karbauskį, siekiantį iš pareigų patraukti V.Pranckietį, paragino opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai.

R.Karbauskis tokius opozicijos pareiškimus iš pradžių pavadino juokais, primindamas, kad liepą pasirašytoje koalicinėje sutartyje pozicija numatyta koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius