Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
02 12 /13:59

Masiškai sklinda vaizdo įrašas, kaip Kauno klinikose prie lovos rišama paauglė

Sekmadienį masiškai ėmė sklisti socialiniuose tinkluose paviešintas vaizdo įrašas, kuriame nufilmuota, kaip ligoninės priėmimo skyriuje prie gydymo įstaigos lovos rišamos, pirminiais duomenimis, nepilnametės merginos rankos bei kojos. Paauglę laiko keli policijos pareigūnai, o viską fiksuoja, kaip manoma, merginos mama.
Kauno klinikose prie ligoninės lovos rišama paauglė
Kauno klinikose prie ligoninės lovos rišama paauglė / Videokadras

Internautai puolė gausiai komentuoti išvystą vaizdą. Daug kam kilo klausimų dėl to, kad mama pati filmuoja ir viešina savo nepilnametės dukros, esančios bejėgiškos būklės, veidą. Kiti spėliojo, kokia buvo šio įvykio priešistorė, kam prireikė pareigūnams taip elgtis. Tarnybos juk šiaip sau į ligonines vaikų neguldo, policijos pareigūnai šiaip sau žmonių nebando nuraminti.

„Mergaitė išėjo į lauką, su mama susirašinėjo, viskas gerai buvo. Dingo 2 val., neatrašė, mama išsigando, išsikvietė policiją, policija ją rado ir uždarė į psichiatrinę ligoninę ne jos noru, jie ją rišo, laikė ir tempė už plaukų“, – tokia komentaruose buvo pateikta istorijos versija.

Videokadras/Kauno klinikose prie ligoninės lovos rišama paauglė
Videokadras/Kauno klinikose prie ligoninės lovos rišama paauglė

Vaizdo įrašą peržiūrėję žmonės piktinosi tuo, kad prieš paauglę naudota jėga, – nejau negalima paskirti pokalbį su psichologais ar psichiatrais?

„Čia rusų laikų metodai toliau darbe taikomi. Ir tarnybos pyksta, kad viešina“, – įvertino kitas komentatorius.

„Yra žmonių, kas matė ir buvo liudininkai nuo pat pradžių iki galo, kas vyko, ir žino, kad šeima problemiška ir iš mamos atimtos teisės laikinai ne šiaip sau. Juokinga skaityt komentarus apie „tramdymus“, kai neminima apie paauglės spardymąsi į bandančius padėti žmones. Daug visokių niuansų buvo paslėpta ir nepaminėta“, – komentaruose teigė dar viena moteris.

Klinikos komentarų neteikia

15min išsiaiškino, kad šis įrašas, kuriuo per dieną pasidalino daugiau nei 800 žmonių, buvo padarytas Kauno klinikose.

„Vaizdo įraše pavaizduotas nepilnametis asmuo ir ypač jautrūs su jo sveikata susiję duomenys. Gerbdami pacientės privatumą ir sveikatos duomenų konfidencialumą, plačiau pakomentuoti situacijos neturime teisės“, – redakciją informavo Kauno klinikų atstovė spaudai Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Pareigūnų pagalbos paprašė medikai

Filmuodama savo prie lovos rišamą dukrą moteris įraše teigia, kad negali nieko padaryti, nes viską sprendžia vaiko teisių tarnyba. Tuo metu pati paauglė su kažkuo kalba telefonu ir pasakoja, kad ją riša prieš jos valią.

Besimuistančią merginą sutramdyti bando keli policijos pareigūnai.

15min kreipėsi į Kauno apskrities policiją, kad plačiau paaiškintų apie šį įvykį. Kodėl nepilnametė buvo pristatyta į Kauno klinikas, kodėl ji rišama prie lovos prievarta?

„Vasario 10 d. 11.46 val. buvo gautas pranešimas, kad nepilnametė ketina pakelti prieš save ranką. Netrukus pareigūnai surado minėtą merginą ir perdavė medikams, kurie paprašė pareigūnų pagalbos“, – tokio atsakymo iš Kauno apskrities policijos sulaukė redakcija.

Kadangi informacija ypač jautri ir liečianti nepilnametį asmenį, daugiau duomenų atskleisti pareigūnai negali ir prašo neviešinti vaizdo įrašų, kuriuose matosi nepilnametės atvaizdas.

Paaiškino, kodėl priimtas toks sprendimas

Klausimai dėl šios situacijos buvo užduoti ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Teirautasi, ar vaiko teises ginantiems pareigūnams ši šeima yra žinoma.

Kaip 15min teigė Andželika Vežbavičiūtė, Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja, viena iš pamatinių vaiko teisių yra jo teisė į sveikatą, o ypač į būtinąją pagalbą, kai jos prireikia.

„Tad tėvų pareiga pirmiausia yra užtikrinti, kad vaikas kaip įmanoma greičiau gautų jam tuo metu reikalingą pagalbą.

Visuomet rekomenduojame tėvams, priimant su vaiku susijusius sprendimus, atsižvelgti ne tik į vaiko norus konkrečioje situacijoje, bet ir medikų, policijos pareigūnų ar kitų specialistų rekomendacijas, siūlomą pagalbą ir aplinkybių visumą“, – komentare teigė vaiko teisių atstovė.

Anot jos, tokiais atvejais, jeigu tėvai negali priimti sprendimo dėl pagalbos vaikui, neatsižvelgia į geriausius vaiko interesus, medikų rekomendacijas, sprendimą dėl būtinos pagalbos suteikimo vaikui už tėvus gali priimti vaiko teisių gynėjai.

„Itin svarbu, kad šioje konkrečioje situacijoje vaikui buvo suteikta tuo metu jam reikalinga pagalba. Vaiko teisių gynėjai šiuo metu aiškinasi šeimos situaciją, vertina, kokios pagalbos gali prireikti ir ją inicijuos bei nukreips pas reikiamus specialistus.

Įtvirtintas besąlygiškas draudimas skleisti nepilnamečio asmens duomenis, kurie žemina jo orumą bei pažeidžia interesus.

Svarbu žinoti, kad su iššūkiais susidūrusiam vaikui ar paaugliui labai svarbi palaikanti ir atliepianti artimųjų aplinka ir parama. Ypač ji reikšminga paauglystėje, šiuo amžiaus tarpsniu jaunuolis ir taip išgyvena sumaištį, tapatumo paieškas, tad jam labai reikalingas saugumas ir supratimas. Kartais prireikia ir psichologų ar psichikos sveikatos specialistų pagalbos“, – teigė vaiko teisių atstovė.

Videokadras/Kauno klinikose prie ligoninės lovos rišama paauglė
Videokadras/Kauno klinikose prie ligoninės lovos rišama paauglė

Ar pagalvota apie vaiko interesus?

Pasak A.Vežbavičiūtės, siekiant apsaugoti vaikus nuo pakartotinių neigiamų išgyvenimų ir psichologinių traumų, labai svarbu užtikrinti ir jo duomenų apsaugą.

„Tad kviečiame prieš keliant vaiko atvaizdą į socialinius tinklus, atidžiai peržiūrėti nustatymus, įvertinti, kas galės matyti vaiko atvaizdą, ar bus galimybė juo dalintis.

Primename, kad mūsų šalies įstatymai numato ypatingą vaiko teisės į atvaizdą apsaugą. Svarbu atsiminti, kad negalima naudoti vaiko atvaizdo neigiamų socialinių reiškinių kontekste, jei iš paskelbtos vaizdo informacijos galima atpažinti nepilnametį.

Taip pat įstatymais įtvirtintas besąlygiškas draudimas skleisti nepilnamečio asmens duomenis, kurie žemina jo orumą bei pažeidžia interesus. Išimtis taikoma tik tais atvejais, kai yra paskelbta vaiko paieška“, – priminė vaiko teisių tarnybos atstovė.

Kilus klausimams, vaiko teisių specialistai kviečia žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje.

Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba
Jei reikia pagalbos vaiko teisių klausimais
Skambinkite pagalbos telefonu 8 800 10 800 arba rašykite žinutę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pokalbių laukelyje „Pasikalbėkime“. Pranešti apie pažeidimą galima vaiko teisių apsaugos skyriuose, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje, arba skambinti telefonu 112.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Socialiniuose tinkluose išplitusiame vaizdo įraše matoma mergina, pirminiais duomenimis, ketino pakelti prieš save ranką. Į pareigūnus kreipėsi medikai. Vaiko teisių gynėjai pabrėžia, kad paauglei buvo suteikta tuo metu jai reikalinga pagalba.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje