Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 21

Savavališkai vaikus paėmę Vilčinskai – nepripažįstantys Lietuvos, vykdantys įsipareigojimus prieš dangiškąją ir žemiškąją giminę

Po savaitės, mėnesio ar daugiau, tačiau kauniečių Ingos ir Mindaugo Vilčinskų vaikai bus rasti. Taip tvirtina pareigūnai, dėl vaikų pagrobimo pradėję ikiteisminį tyrimą. Tuo tarpu dalis visuomenės viešoje erdvėje klausia: kaip galima pagrobti savo vaikus? Gal tuomet galima apvogti ir savo namus? Tačiau tiek Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, tiek vaikų psichiatras Linas Slušnys sako, kad ši situacija – neeilinė ir rimta.
Mindaugas Vilčinskas
Mindaugas Vilčinskas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Liepos 18 dieną Mindaugas ir Inga Vilčinskai iš Kaune esančio vaikų gerovės centro „Pastogė“ savavališkai pasiėmė tris savo vaikus. Čia jie buvo apgyvendinti teismo sprendimu.

Neeilinis įvykis sulaukė didelio atgarsio visuomenėje, kuri – beveik tradiciškai – pasidalijo į dvi stovyklas. Vieni tokį tėvų sprendimą palaiko ir ragina padėti jiems slapstytis, kiti teigia, kad gyvename teisinėje valstybėje, kurios įstatymų reikia laikytis.

Tačiau ir vieni, ir kiti sutinka dėl vieno – tai, kas vyksta, yra emocinis sukrėtimas visų pirma vaikams.

Kokia yra Ingos ir Mindaugo Vilčinskų šeima? Kodėl jie sukūrė savo bendruomenę ir kokia yra jų gyvenimo filosofija? Kokią žinią šeimai norėtų perduoti jų ieškantis pareigūnai? Kodėl vaikai iš šeimos buvo paimti? Ir – svarbiausia – kaip tokie įvykiai veikia pačius vaikus?

Apie visa tai 15min kalbėjosi su Kauno apygardos vyriausiuoju prokuroru Dariumi Valkavičiumi, psichiatru Linu Slušniu, Kauno apylinkės teismo atstove Tautvile Merkevičiūte bei Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialiste Alina Žilinaite.

Teismo sprendimas turėjo būti vykdomas skubiai

Kaip 15min sakė Kauno apylinkės teismo atstovė Tautvilė Merkevičiūtė, nutartis dėl Vilčinskų vaikų priimta šiemet gegužės 30 dieną.

Buvo patenkintas Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prašymas dėl leidimo paimti vaikus iš jų atstovų pagal įstatymą išdavimo.

„Pagrindiniai tarnybos pateikti motyvai buvo tai, kad vaikai nelanko ugdymo įstaigų, vaikų tėvai sistemingai vengia kontakto su ugdymo įstaigų personalu, pagalbą šeimai teikiančiais specialistais, vaikams nesudaromos sąlygos socializuotis, o vaikų tėvai naudoja tėvų valdžią priešingai vaikų interesams, nebendradarbiauja, neturi galiojančių asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, neadekvačiai vertina esamą šeimos situaciją ir teigia nepripažįstantys Lietuvos Respublikos ir joje galiojančių teisės aktų“, – sakė teismo atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius