Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 26

Minint neramumų Kryme metines, Lietuvos URM pareiškė remianti Ukrainos suverenitetą

Lietuva tvirtai remia Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, ketvirtadienį pareiškė Užsienio reikalų ministerija (URM).
Ukrainoje pirmą kartą buvo išbandytas hibridinio karo modelis.
Ukrainoje pirmą kartą buvo išbandytas hibridinio karo modelis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministerijos pranešime teigiama, kad Rusijos karinė agresija, pradėta prieš metus Ukrainos Krymo autonominėje respublikoje, o šiuo metu tebesitęsianti Rytų Ukrainoje, „grubiai pažeidžia tarptautinės teisės normas“, tokias kaip Jungtinių Tautų (JT) chartija, Helsinkio baigiamojo akto nuostatos, 1994 metų Budapešto memorandumas, taip pat Rusijos ir Ukrainos dvišales sutartis.

„Tokie tikslingi kariniai veiksmai ne tik pamina dvišalius ir daugiašalius susitarimus dėl Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo užtikrinimo, bet ir kelia grėsmę saugumui bei stabilumui visoje Europoje“, – rašo ministerija.

Lietuva, turinti glaudžius istorinius ryšius su totorių bendruomene ir puoselėjanti totorių teises ir laisves savo šalyje, be kita ko, griežtai smerkia grubius sistemingus žmogaus teisių pažeidimus visų pirma Krymo totorių atžvilgiu neteisėtai aneksuotoje Ukrainos Krymo autonominėje respublikoje.

„Taip pat reiškiame susirūpinimą dėl vis dažnėjančių žiniasklaidos varžymo atvejų Kryme. Raginame suteikti galimybę JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro Žmogaus teisių stebėsenos misijai Kryme objektyviai įvertinti okupacinės valdžios vykdomus žmogaus teisių pažeidimus. Dar kartą raginame Rusijos Federaciją nutraukti neteisėtą Ukrainos Krymo autonominės respublikos aneksiją, išvesti savo karines pajėgas iš Ukrainos teritorijos, laikytis tarptautinės teisės normų ir gerbti žmogaus teises“, – pranešime teigia URM.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grafiti prieš Rusijos agresiją
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grafiti prieš Rusijos agresiją

Pernai metų vasario 27 dieną Krymo pusiasalyje buvo užimtas pirmasis autonominės Krymo valdžios pastatas. Po mažiau nei mėnesio, nedalyvaujant tarptautiniams stebėtojams, buvo surengtas tarptautinės bendruomenės pasmerktas referendumas, po kurio Krymas aneksuotas.

Balandį karas tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų įsiplieskė Ukrainos rytuose, jis, JT duomenimis, nusinešė apie 5,7 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius