Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 26 /14:38

Ministerija dar kartą prašo etikos komisijos įvertinti NŽT vadovo D.Kuprio veiklą

Žemės ūkio ministerija baigė daugiau nei keturis mėnesius trukusį pakartotinį Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovo Danieliaus Kuprio veiklos tyrimą ir jo išvadas perdavė Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai (VTEK). Ministerija įtaria, jog D.Kuprys galėjo daryti įtaką pavaldiniams dėl jam naudingų sandorių. VTEK savo išvadą žada pateikti po savaitės.
Danielius Kuprys
Danielius Kuprys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ministerijos komisijos tyrimas yra baigtas. Šiandien į VTEK išsiuntėme komisijos ataskaitą. Manome, kad NŽT vadovas yra nuolatinio konflikto zonoje. Jis vykdydamas veiklą kaip ūkininkas nuomojasi žemės sklypus iš valstybės, o jų kontrolę, priežiūrą koordinuoja teritorinių skyrių vadovai, o NŽT vadovas juos kuruoja. Šioje vietoje paprašėme VTEK, kad jie įvertintų, ar tai nėra nuolatinis interesų konfliktas“, – BNS sakė žemė ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.

Anot jo, D.Kurpio veiklos komisija taip pat įtaria, kad jis galėjo daryti įtaką, patvirtinant kai kuriuos dokumentus.

„Mūsų sudaryta komisija, atlikusi tyrimą ir pateikusi išvadas, įtaria, kad Varėnos rajono sklypų nuomos sutartys galimai buvo parengtos darant įtaką sau pavaldiems valstybės tarnautojams. Buvo kelios 2014 metų nuomos sutartys, kurios į bylų sistemą buvo įkeltos be jo parašų, bet jis tais sklypais naudojosi.

Mes turime įrodymų, kad jis kaip laikinas naudotojas mokėjo mokesčius ir sklypus prižiūrėjo, kitaip tariant, jis sklypais naudojosi, bet NŽT skyrius nuomos sutarties neturėjo. Ta nuomos sutartis buvo kažkaip jam išsiųsta 2016 metais rugpjūtį, nors jis motyvuoja, kad sutartis pasirašė 2014 metais. Registrų centre sutartys registruotos 2016 metais, nors jų datos – 2014 metai. Sutartys įregistruotos jam vadovaujant NŽT“, – BNS aiškino A.Bogdanovas.

VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė BNS teigė, jog Žemės ūkio ministerijos tyrimo išvados gautos trečiadienį – preliminariai numatoma jas išnagrinėti iki kito trečiadienio, kai numatytas VTEK posėdis.

Žemės ūkio ministerija šių metų pradžioje jau tyrė D.Kuprio veiklą, tačiau pažeidimų nerado. Vis dėlto pasirodžius informacijai, kad D.Kuprys galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, išsinuomodamas valstybinę žemę Varėnos rajone, kovo pradžioje VTEK rekomendavo tyrimą atnaujinti ir praplėsti.

Delfi.lt vasarį skelbė, kad tuo metu, kai vyko tyrimas dėl D.Kuprio, NŽT Varėnos skyriaus vedėjas Alvydas Vencevičius savo vadovui pranešė, kad pagal jo prašymą Varėnos rajone, Sarapiniškėse dar 2012-ųjų spalį jam buvo suprojektuoti devyni 18,5 hektaro ploto žemės ūkio paskirties sklypai, dėl dviejų jų nuomos sutartys pasirašytos anksčiau, dar D.Kupriui nevadovaujant NŽT. Kaip portalui tvirtino A.Vencevičius, jis pasirašė sutartis ir dėl likusių septynių sklypų nuomos, bet parašo nepadėjo D.Kuprys.

Viceministras A.Bogdanovas BNS trečiadienį patvirtino, jog D.Kuprys, nuo pernai gegužės dirbdamas NŽT vadovu, iš valstybės neišsinuomojo naujų žemės sklypų.

Su D.Kupriu BNS susisiekti kol kas nepavyko.

Vienu metu ūkininkaujantis ir NŽT vadovaujantis D.Kuprys nuomojasi maždaug 55,4 hektarus žemės iš valstybės skirtinguose regionuose, o jam tapus NŽT vadovu buvo baigti formuoti devyni žemės ūkio paskirties žemės sklypai nuomai. D.Kuprys BNS anksčiau teigė, kad visus sklypus buvo išsinuomavęs prieš tapdamas NŽT vadovu, todėl nepadarė jokių pažeidimų. Be to, jis tvirtino, kad norą nuomotis žemę Varėnos rajone išreiškė dar 2012 metais, kai NŽT jis vadovauti pradėjo pernai gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius