-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08

Ministerijoje – D.Kreivio interesų prižiūrėtojas: ką jis nuveikė?

Prieš paskiriamas energetikos ministru Dainius Kreivys prezidentui Gitanui Nausėdai raštiškai įsipareigojo ministerijoje įdarbinti pareigūną, vertinsiantį jo pasirašomus teisės aktus per interesų derinimo prizmę. Toks patarėjas įstaigoje dirba. Tačiau, kaip nurodė ministerija, D.Kreiviui einant ministro pareigas nesusidarė situacija, kad tektų spręsti klausimą, susijusį su jo privačiais interesais.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Lukas Balandis / BNS nuotr.

LRT Tyrimų skyrius paskelbė, kad D.Kreivys turi netiesioginių ryšių su valstybės valdoma energetikos įmonių grupe „Ignitis grupė“, kurių viešai nedeklaravo.

Konkrečiai – ministras turi 40 proc. akcijų bendrovėje „Catus“, valdančioje daugiau kaip 90 proc. įmonės „Norteo“ akcijų. Pastaroji turi „Ignitis grupės“ akcijų.

Iš pradžių D.Kreivys aiškino nežinantis apie „Norteo“ įsigytas akcijas, nėra šio ryšio deklaravęs ir žadėjo pasidomėti, ar reikia šią sąsają deklaruoti.

Vėliau sakė neplanuojantis deklaruoti netiesioginio ryšio su „Ignitis grupe“.

Pasak jo, Energetikos ministerija nepriima jokių sprendimų dėl šios grupės veiklos ir nedaro jai jokios įtakos.

Taip pat skelbta, kad finansų viceministras Gediminas Norkūnas, kuriam buvo tiesiogiai pavesta kuruoti „Ignitis grupę“, asmeniškai turi kompanijos akcijų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

Premjerė Ingrida Šimonytė nemato problemų, kad energetikos ministras viešai nedeklaravo, kad jo iš dalies kontroliuojama įmonė turi valstybės valdomos „Ignitis grupės“ akcijų.

„Ta situacija man yra žinoma, mane šiek tiek stebina ieškojimas čia interesų konflikto, turint minty, kad Energetikos ministerija, nors ir yra Energetikos ministerija, o „Ignitis“ yra energetikos įmonė, tikrai nevaldo šitos įmonės akcijų, nepriima sprendimų dėl įmonės veiklos ir nedalyvauja nei jokiuose valdymo organuose, nei kažkokiu būdu gali paveikti įmonės sprendimą išmokėti dividendus“, – lapkričio pabaigoje sakė Vyriausybės vadovė.

Laimos Penek / LRVK nuotr./Ingrida Šimonytė
Laimos Penek / LRVK nuotr./Ingrida Šimonytė

Prezidentūra laikėsi kitokios nuomonės.

„Prieš skiriant D.Kreivį energetikos ministru jis užtikrino prezidentą, kad neturi plačių interesų energetikos sektoriuje, o tais atvejais, kai jų bus, juos deklaruos ir nusišalins nuo sprendimų priėmimo.

LRT tyrimo informacija, kad su ministru susijusi bendrovė turi „Ignitis grupės“ akcijų, tačiau tai nėra deklaruota, turi būti patikrinta ir įvertinta“, – BNS teigė prezidentūra.

G.Nausėdos abejonės

Prieš dvejus metus formuojant ministrų kabinetą, G.Nausėda turėjo abejonių dėl D.Kreivio interesų.

Pats konservatorių politikas tada sakė, kad plačių interesų energetikos sektoriuje tikrai neturi.

Esą tik išimtinais atvejais jam reikės nusišalinti nuo sprendimų priėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius