-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 30

Ministrės kėdę klibina ir R.Baškienė, o politologas įsitikinęs – nepadės net atsistatydinimas

Seimo vicepirmininkė, „valstietė“ Rima Baškienė LRT.lt teigė, kad, jos manymu, protingiausias žingsnis, kurį turėtų žengti švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, yra atsistatydinimas. Tuo metu politologas Lauras Bielinis tvirtina, kad greičiausiai ministrė vienu ar kitu būdu neteks posto, tačiau valdančiajai daugumai dėl to problemų nesumažės.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Baškienė, LRT.lt paklausta, kaip vertina švietimo ir mokslo ministrės J.Petrauskienės veiklą, negailėjo jai kritikos dėl nepakankamo ministrės bendradarbiavimo vykdant reformas su „valstiečių“ frakcija. Anot Seimo vicepirmininkės, kartais susidaro įspūdis, kad ministrė negirdi, ką vienais ar kitais klausimais kalba frakcija.

„Tarkime, dėl mokslo metų prailginimo. Frakcija sako, kad nereikia. Ministrė padaro priešingai“, – stebėjosi R.Baškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė

Pašnekovė neslėpė, kad pastarųjų dienų įvykiai, kai į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) derėtis dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo atvykę Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovai, laukdami J.Petrauskienės, turėjo likti nakvoti ministerijos patalpose, ją itin nustebino.

„Ministerijoje susirinko būrys mokytojų ir nakvoja, laukia ministrės ir ji neateina? Ji privalėjo kaip šių namų šeimininkė būti su jais, kalbėtis, diskutuoti ir aiškintis situaciją“, – kalbėjo R.Baškienė.

Įtakinga „valstietė“ tvirtino, kad J.Petrauskienė turėtų pasitraukti iš ministrės pareigų.

Anot L.Bielinio, net jei ir J.Petrauskienė atsistatydins, valdantieji iš to politinių dividendų nesusikraus, nes švietimo sistemos problemos išliks.

„Šitoje situacijoje ir vertinant, kokios yra įtampos švietimo bendruomenėje, manau, kad protingiausias jos žingsnis būtų atsistatydinti“, – pažymėjo R.Baškienė.

Anot jos, kitą savaitę, pirmadienį, „valstiečių“ frakcija kviečiasi J.Petrauskienę pasiaiškinti dėl kylančių problemų derantis su mokytojais ir kitais klausimais. R.Baškienė teigė, kad jos nuomonei, jog ministrei reikia trauktis iš pareigų, pritaria ir kiti „valstiečių“ frakcijos nariai. Dėl to, pasak parlamentarės, „valstiečiai“ per opozicijos rengiamą interpeliaciją J.Petrauskienei balsuos laisvai.

„Gal ministrė per frakcijos posėdį pasakys kokius stebuklingus raktažodžius, kurie įtikins mus visus ir pakeis mūsų visų nuomonę, bet šiandien, mano žiniomis, yra ir daugiau frakcijos narių, kurie taip galvoja, ir aš manau, kad frakcija balsuos laisvai (dėl interpeliacijos J.Petrauskienei – LRT.lt)“, – svarstė R.Baškienė.

E Gentvilas: interpeliacijos prašė patys „valstiečiai“

LRT.lt kalbintas Liberalų sąjūdžio frakcijos, kuri yra viena iš interpeliacijos ministrei J.Petrauskienei iniciatorių, seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad interpeliacija nebūtinai siekiama išversti ministrę iš posto. Anot jo, šiuo procesu galima tiesiog pristatyti politikų nuomonę apie konkrečios vyriausybės komandos narės veiklą.

„Interpeliacija yra būdas pristatyti opozicijos nuomonę. [...] Kartais žinai, kad interpeliacija nepavyks. Kaip bus šiuo atveju, aš nežinau“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Liberalas tvirtino manantis, kad valdantieji gins J.Petrauskienę, tačiau nebus vieningi.

„Kai kurie gins iki galo, bet bus tokių, kurie gali ir pabalsuoti kitaip. Aš seniai, prieš metus, esu girdėjęs iš „valstiečių“: „Organizuokite interpeliaciją J.Petrauskienei, o mes palaikysime.“ Atsakiau: „Mūsų rankomis nereikėtų to organizuoti, organizuokite interpeliaciją patys.“ Žinau, kad yra nepatenkintų J.Petrauskienės veikla ir valdančiųjų gretose. Kaip susiklostys balsavimas, nežinau“, – pasakojo parlamentaras.

Šią savaitę premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad J.Petrauskienei tektų atsistatydinti, jeigu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK), nagrinėjančios, ar J.Petrauskienė nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, išvada ministrei bus nepalanki.

E.Gentvilo manymu, tokia premjero replika nebūtinai signalizuoja, jog valdantieji pasiruošę „aukoti“ savo ministrę ramybės vardan. Vis dėlto, anot liberalo, aklai ginti J.Petrauskienę premjerui yra pavojinga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Situacija su etatiniu darbo užmokesčiu ir ministrės situacija „valstiečiams“ yra akmuo po kaklu. Jie patys taip bukai prastūminėjo birželio pabaigoje šitą vadinamą reformą (etatinį mokytojų darbo apmokėjimą – LRT.lt), nesigilindami, o šaukdami iš anksto, kad viskas yra gerai, ir štai dabar lazda atsisuko kitu galu. Tai pulti ir aklai ginti ministrę ir visą reformą premjerui taptų labai pavojinga. Todėl jis, nepuldamas, kartu pasako, kad nelabai ir gins. Kitaip sakant, premjeras visada gali nusiplauti rankas ir sakyti: „Deja, ministrė priversta vykdyti įstatymą, kurį priėmė Seimas“, – kalbėjo E.Gentvilas.

„Valstietė“ R.Baškienė teigė, kad valdantieji galvoja ne apie J.Petrauskienės „aukojimą“. Ji akcentavo, jog svarbiausia – tvarka švietimo sistemoje.

„Šiuo atveju mes, prisiimdami didesnę atsakomybę negu opozicija, esame atsakingi už reformas, už sėkmingą ministerijos darbą, už visos švietimo bendruomenės ramybę. Kad švietimo bendruomenė būtų rami, kad jų darbas, tai yra mokyti vaikus, būtų vykdomas tiksliai, mums reikia galvoti, kaip geriau pasielgti. Ar palikti šią ministrę ir turėti neišsemiamą problemų lauką, o tos problemos, ko gero, nesibaigs? Atėjęs kitas žmogus su nauju matymu, su nauju mąstymu galimai tą gaisrą bus nugesinęs ir galvos, kaip kitaip spręsti problemas“, – svarstė R.Baškienė.

Politologas: atsistatydinimas problemų neišspręstų

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis LRT.lt prognozavo, kad švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė neteks pareigų.

„Ko gero, taip ir įvyks – ministrė atsistatydins arba ją atsistatydins. [...] Tam, kad įvyktų (J.Petrauskienės – LRT.lt) interpeliacija, reikalinga balsų dauguma, o valdantieji gali to nenorėti. Taigi manau, kad, ko gero, labiau reikėtų tikėtis ministrės atsistatydinimo“, – LRT.lt teigė L.Bielinis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauras Bielinis

Anot politologo, net jei ir J.Petrauskienė pasitrauks iš švietimo ir mokslo ministrės pareigų, valdantieji iš to politinių dividendų nesusikraus, nes švietimo sistemos problemos išliks.

Pasak R.Baškienės, „valstiečiai“ per opozicijos rengiamą interpeliaciją J.Petrauskienei balsuos laisvai.

„Problema ta, kad visais atvejais formuojasi labai negatyvi visos valdančiosios daugumos reputacija. Jie veikia, nekreipdami dėmesio į visuomenės reakcijas, galbūt įtardami arba mėgindami save įtikinti, kad čia ne visuomenė piktinasi, o opozicija pasipiktinimą organizuoja. Galbūt jie ir taip mano, bet vienaip ar kitaip valdantieji daro didžiulę klaidą ir jų tas tylėjimas, nereagavimas į visuomenės nuotaikas žlugdo jų pačių reputaciją, kuri dabar yra labai svarbi prie rinkimų maratoną“, – perspėjo L.Bielinis.

Politologas neatmetė, kad diskusijos dėl J.Petrauskienės likimo gali sukiršinti valdančiąją koaliciją, tačiau, L.Bielinio manymu, šiuos vidinius konfliktus jie bus pajėgūs nuslopinti ir jų nepademonstruoti viešai.

„Yra tam tikra įtampa ir prieštaros šios koalicijos viduje, ypač „valstiečių“ gretose, bet aš manau, kad jie tas įtampas ir nesutarimus sprendžia viduje, stengsis konfliktų neišnešti į viešumą, tai yra balsavimo Seime interpeliacijos metu, nes tai reikštų realų skaldymąsi. Manau, kad jie diskutuoja galbūt ir karštai, bet tai daro frakcijos viduje“, – komentavo VDU profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius