Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15 /16:16

Ministrus išsaugojusi I.Šimonytė paaiškino, kodėl su atsakymu uždelsė iki vėlyvo vakaro

Nusprendusi, kad dėl „Belaruskalij“ krovinių tranzito skandalo iš posto neturi trauktis nė vienas iš atsistatydinimo prašymus parašiusių ministrų, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad nemažai įtakos tokiam sprendimui turėjo ir „Lietuvos geležinkelių“ valdybos sprendimas dėl bendrovės vadovo atsakomybės.

Komentuodama, kodėl ji iki pat vėlyvo vakaro nepaskelbė sprendimo dėl G.Landsbergio ir M.Skuodžio bei visos Vyriausybės likimo, I.Šimonytė aiškino, kad apsispręsti dėl ministro atsistatydinimo prašymo premjeras turi 5 dienas.

„Tai nežinau, kodėl jūs nutarėte, kad jeigu ministrai atnešė atsistatydinimo prašymą, aš turiu jį tuoj patenkinti arba atmesti. Ne paskutinį vaidmenį vaidino ir tai, kad tiek aš buvau išvykusi, tiek ministrai buvo išvykę tomis dienomis. Mes susitikome visi kartu vakar keletą kartų, aptarėme situaciją. Nereiškia, kad nebendravome tas kitas dienas“, – teigė ji.

Kartu I.Šimonytė pažymėjo, kad jos sprendimas priklausė ir nuo „Lietuvos geležinkelių“ valdybos posėdžio baigties. Anot jos, tai buvo svarbu.

„Nesakau, kad kurio nors ministro likimas nuo to tiesiogiai priklausė, bet tai labai svarbi aplinkybė. Ir iš esmės po to posėdžio mes aptarėme paskutinius sprendimus ir terminus, per kuriuos, manytumėme, turime padaryti savo dalį darbo. Ir aš paprašiau ministrų atsiimti savo prašymus vakar vakare“, – pasakojo Vyriausybės vadovė.

I.Šimonytė patikslino, kad „Lietuvos geležinkelių“ valdybos sprendimas dėl Manto Bartuškos pasitraukimo labiau įtakos turėjo ne konkrečiai jos sprendimui dėl ministrų likimo, o jos sprendimui dėl to, koks kelias pirmyn matomas.

„Nes jeigu valdyba būtų pasakiusi, kad nemato jokios vadovo atsakomybės, tuomet, matyt, kad situacija būtų atrodžiusi truputėlį kitaip. Dabar, nors su kai kuriais argumentais aš negaliu sutikti, nes, manau, kad jie neįvertina viso vaizdo, vis dėlto vadovo atsakomybė taip pat buvo įvertinta.

Dabar Vyriausybės užduotis, kaip ir minėjau, tiesiog visus atsakymus, kurie priklauso nuo mūsų – ne nuo kitų institucijų, o nuo Vyriausybės, nuo ministerijų ir jų kuruojamų institucijų, patvirtinti ir turėti iki sausio pabaigos“, – nurodė premjerė.

Nemato didelio reikalo parlamentiniam tyrimui

Seimo opozicija inicijuoja tyrimą dėl baltarusiškų trąšų tranzito.

Paklausta, kaip vertina tokius ketinimus, I.Šimonytė sakė, kad visą praėjusią Seimo kadenciją praleido būdami parlamentinių tyrimų objektais.

„Tai iniciatyva yra panaši iš tų pačių žmonių pusės. Tas manęs labai nestebina, turi tokią teisę Seimo nariai. Bet man atrodo, kad Seime yra pakankamai komitetų, kurie vykdydami parlamentinę kontrolę gali gauti atsakymus į įvairius klausimus, kurie yra įdomūs.

Tai ir Nacionalinio saugumo komitetas, ir Ekonomikos komitetas, kuris kuruoja infrastruktūros įmones ir infrastruktūrą. Tai, aš sakyčiau, kad tam didelės būtinybės nėra, bet negaliu pasakyti, kad mane labai stebina šitas pasiūlymas“, – sakė premjerė.

Ministrai išsaugojo postus

Vyriausybės pamatai suklibėjo po kilusio skandalo dėl to, kad JAV sankcionuotos Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ kroviniai tebekeliauja tranzitu per Lietuvą.

Nepaisant užsienio reikalų ir susisiekimo ministrų G.Landsbergio ir M.Skuodžio pareiškimų atleisti iš pareigų bei I.Šimonytės pasvarstymų, esą Vyriausybė in corpore gali atsistatydinti, viskas liko po senovei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Savo sprendimą premjerė paskelbė vėlų antradienio vakarą išplatintame pareiškime.

Prieš tai valstybės valdomos įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ valdyba nusprendė, kad įmonės vadovas Mantas Bartuška turi pasitraukti iš pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius