Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 14

Vyriausybė lieka dirbti: kas I.Šimonytei sudėjo taškus ant „i“?

Nepaisant užsienio reikalų ir susisiekimo ministrų pareiškimų atleisti iš pareigų bei premjerės Ingridos Šimonytės pasvarstymų, esą Vyriausybė in corpore gali atsistatydinti, viskas lieka po senovei. Politologas Lauras Bielinis svarstė, kad išspręsti šitą situaciją būtent taip I.Šimonytei padėjo konsultacijos su visomis susijusiomis pusėmis.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Nuo praėjusios savaitės pabaigos lauktą sprendimą dėl Gabrieliaus Landsbergio ir Mariaus Skuodžio likimo postuose I.Šimonytė paskelbė vėlų antradienio vakarą.

Prieš tai valstybės valdomos įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ valdyba nusprendė, kad įmonės vadovas Mantas Bartuška turi pasitraukti iš pareigų.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio nuomone, premjerė sprendimą priėmė įvertinusi ir „Lietuvos geležinkelių“ valdybos sprendimą.

Taip pat kelis kitus su JAV sankcionuotos Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ krovinių tranzitu per Lietuva susijusius aspektus – teisinį, politinį ir finansinį.

„Konsultacijos su visais subjektais, kurie vienaip ar kitaip įtraukti į šitą situaciją, matyt, jai padėjo išspręsti šią situaciją būtent taip“, – komentavo politologas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis

Daug spekuliacijų ir vertinimų sulaukė I.Šimonytės laikysena šios krizės akivaizdoje. Pirmadienį LRT televizijos laidoje ji pareiškė neatmetanti galimybės, kad gali trauktis visa Vyriausybė.

Ar tokie pareiškimai nebuvo pernelyg emocingi? Ar jų reikėjo?

„Čia tiesiog žurnalistai pasigavo ir viskas. Žmogus ištarė frazę, bet iš tos frazės daryti kažkokį įvykį ir ilgą istoriją galbūt nevertėjo. Bet čia kaip jau įvyko, taip įvyko. Mes visi kalbame labai daug ką. Aš manyčiau, kad tai buvo tiesiog atsitiktinė frazė“, – sakė VDU profesorius.

Komentuodamas, ar skandalo epicentre atsidūrę užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai galės toliau sėkmingai dirbti, L.Bielinis prisiminė liaudies išmintį: už vieną muštą kelis nemuštus duoda.

„Iš tikrųjų ministrams šitas įvykis yra labai didžiulė patirtis. Tuo pačiu tai pagilina jų suvokimą visos situacijos. Aš manyčiau, jie iš tikrųjų sugebės veikti savo ministerijose pakankamai atsakingai ir ryžtingai. Nesu tikras, ar jų pakeitimas naujais, nepatyrusiais, padės išspręsti situaciją“, – pažymėjo jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę pareiškė, kad Vakaruose apie pasirengimą trauktis pareiškę ministrai paprastai tai ir padaro.

Antradienio rytą šalies vadovas kalbėjo apie tai, kad nereikia priimti skubotų sprendimų dėl visos Vyriausybės atsistatydinimo.

L.Bielinis svarstė, kad G.Nausėda bandė aiškintis situaciją, konsultavosi, bendravo su I.Šimonyte.

„Ko gero, bendras suvokimas jam leidžia pasakyti šiandien, kad ministrai gali dirbti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius