Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 11

Nauja apgavystė: nuo visų ligų siūlo gydytis musmirėmis

Socialiniuose tinkluose plinta žinutė, kurioje raginama nepasitikėti tradicine medicina, o vietoje daktarų paskirtų vaistų vartoti musmirių miltelius. Nors tvirtinama, kad tai – naujas ir itin stebuklingas būdas išsigydyti nuo visų ligų, specialistai įspėja, kad tokia savigyda gali būti mirtinai pavojinga.
Musmirė
Musmirė / 123RF.com nuotr.

Socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai aktyviai dalijasi „Prigimtine šviesa“ pasivadinusios profilio kūrėjos žinute apie tariamas musmirių miltelių vaistines savybes.

Įraše vartotoja tvirtina, kad jau trejus metus renka ir džiovina musmires, kalba apie tariamą gydomąjį jų poveikį ir tai, kad iš jų gaunami milteliai galėtų pakeisti tradicinės medicinos preparatus.

„Netikiu, bet jau žinau, jog raudonoji musmirė yra ne nuodinga o labai galingas vaistas nuo visų ligų. Jei žmonės pradėtu labiau eiti į gamtą, išpūstai ir cheminei farmacijai būtų galas“, – skelbiama žinutėje.

Vartotoja tvirtina, kad musmirių miltelių poveikis priklauso nuo paros meto, esą rytais jis būna tonizuojantis, o vakarais – atvirkščiai, padeda užmigti.

Po įrašu internautai komentuoja, kad tinktūra (skystas vaistinis preparatas, pagamintas iš musmirių ir spirito ar degtinės) jiems tapo nepakeičiamu sveikatos šaltiniu.

Viena komentatorė teigė, kad musmirė, patekusi į organizmą, „tvarko“ ne tik žmogaus fiziologiją ar psichiką, bet ir dvasinį aspektą. Anot jos, patekusi į organizmą grybiena pati „susiranda“, ką jame galėtų pataisyti, ir imasi darbų.

Įrašą pakomentavo ir „Prigimtine šviesa“ pasivadinusi veikėja. Ji paaiškino, kad dar nėra išbandžiusi musmirių miltelių, o tik pasidalijo internete rastu receptu.

„Visiems atsakau, tai ne mano straipsnis, juo tik pasidalinau, kol kas pati patirties tame neturiu... be abejonės, tikiuosi panaudoti pasigaminusi pati. Juk sistema viską daro, kad mes būtumėme ligoti, todėl dėl visko ir yra gąsdinama, bauginama, kad tai yra nuodai, nes sveikų žmonių jai nereikia“, – komentavo profilio kūrėja.

Savigyda gali nuvesti į kapus

Klinikinis toksikologas Linas Zdanavičius komentuodamas situaciją teigė, kad bandymai „gydytis“ raudonųjų musmirių produktais gali baigtis įvairiai.

Anot mediko, nors šis grybas ir nėra pats nuodingiausias, tačiau, priklausomai nuo individualių organizmo savybių ir sveikatos būklės, gali tokiu tapti, o ir ligoninėse periodiškai atsiduria šių grybų „preparatais“ pasivaišinę asmenys.

„Raudonosiose musmirėse nėra kažkokių ypatingų gydomųjų medžiagų. Jei žmogus turi gretutinių patologijų – širdies ritmo sutrikimų, tai didesnės raudonųjų musmirių dozės gali išprovokuoti net mirtį. Tačiau tokie atvejai gan reti.

Dažniausiai į ligoninę kreipiamasi dėl vėmimo, elektrolitų pasišalinimo, sutrikusios širdies veiklos. Kitas dalykas – kai žmogus yra apimtas haliucinogeninio musmirės poveikio, jis gali susižaloti būdamas toje būsenoje, nušokti nuo kur nors ir panašiai“, – įspėjo medikas.

Creative Commons Wikipedia nuotr./Žalsvoji musmirė
Creative Commons Wikipedia nuotr./Žalsvoji musmirė

Miškų narkotikai

Pasak L.Zdanavičiaus, dažniausiai raudonųjų musmirių milteliai ir užpiltinės yra vartojami ne savigydos, o svaiginimosi tikslais.

„Tai nėra gydomųjų savybių turintis grybas. Paprastos raudonosios musmirės nėra gal tiek pavojingos sveikatai kaip žalsvosios, tačiau gali sukelti įvairių padarinių – pykinimą, vėmimo priepuolius, išprovokuoti delyrą, psichozę. Šiame grybe yra medžiagų, kurios sukelia haliucinacijas ir iškreiptą sąmonės būseną“, – komentavo toksikologas.

Medikas pridūrė, kad apsvaigimo nuo musmirių efekto besivaikantys vartotojai, vos atsigavę po apsinuodijimo, vienbalsiai tvirtina, kad daugiau net į šių grybų pusę nežada žiūrėti, nes patirtas malonumas tikrai neatperka po jo sekančio blogumo pojūčio.

Anot L.Zdanavičiaus, dar kur kas rimtesnis pavojus prisiskaičiusių apie tariamai stebuklingas musmirių gydomąsias galias gali tykoti, jei neteisingai supratęs asmuo pavartoja ne raudonųjų, o žalsvųjų musmirių miltelių ar savadarbės tinktūros.

„Tai Lietuvoje yra turbūt išvis pavojingiausias grybas. Pamenu atvejį, kai maždaug prieš 8 metus vienas pilietis pabandė įrodyti, kad žalsvosios musmirės nėra jau tokios nuodingos, ir pavartojęs jų ėmė ir numirė.

Apsinuodijimai šiuo grybu yra itin sudėtingi, jie sukelia kepenų nepakankamumą, o jei laiku nesuteikiama pagalba, gali baigtis ir mirtimi“, – įspėjo medikas.

Gali būti vaistu, bet yra papildomų sąlygų

Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius paaiškino, kad nors raudonosios musmirės yra nuodingas grybas, tam tikrais atvejais jis išties gali būti naudojamas medicinoje.

„Jis turi gydomųjų savybių, žinoma, kad dar sovietiniais laikais, šių musmirių sudėtyje esančios tam tikros medžiagos būdavo dedamos į tabletes, skirtas mažinti spazminio pobūdžio galvos skausmą.

Buvo net sukurta kosmetologijos linija odos priežiūrai, buvo skelbiama, kad tokie preparatai neva gali jauninti odą.

Sovietmečiu visa tai buvo pristatoma neva kaip itin didelis išradimas, o kas vėliau nutiko su tais vaistais, aš nežinau“, – kalbėjo mikologas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jonas Kasparavičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jonas Kasparavičius

J.Kasparavičius pabrėžė, kad medicinoje naudojami raudonųjų musmirių komponentai toli gražu nėra tas pats, ką eilinis vartotojas galėtų pasigaminti namuose.

„Kai kuriami vaistai, šiuolaikinės chemijos metodais ir specialiais prietaisais iš musmirių yra išskiriamos tik tam tikros, konkrečios medžiagos. Chromatografiškai, kitais būdais tas nedidelis kiekis naudingų medžiagų yra išgryninamas.

O eilinis žmogus tai daro „bobučių metodu“ – užpila spiritu, palaiko ir vartoja. Tai į tą tirpalą patenka visos musmirėje esančios medžiagos, nuodingos irgi.

Paprastai anksčiau tokiomis užpiltinėmis trindavo odą, kas buvo santykinai saugu. Dėl to atsirado tas liaudies medicinos mitas apie stebuklingas musmirių gydomąsias galias.

Dabar, deja, dažniausiai žmonės linkę tokias užpiltines, kad ir po nedaug, tačiau vartoti į vidų. O tai yra jau visai kita situacija“, – įspėjo specialistas.

123RF.com nuotr./Tinktūra
123RF.com nuotr./Tinktūra

Briedžių mityba ir haliucinogenai

J.Kasparavičius pakomentavo ir socialinių tinklų vartotojų teiginius, esą jei raudonąsias musmires valgo briedžiai, tai reiškia, kad šis grybas turi naudingų savybių. Mat gamtoje gyvūnai instinktyviai vartoja tik jiems naudingas medžiagas.

„Pažiūrėkite, net žalsvosios musmirės, kurios yra labai nuodingos žmonėms, tačiau jei eidami per mišką atkreiptume dėmesį, tai pamatytume, kad net jos būna pagraužtos.

Tai reiškia, kad kai kurie gyvūnai yra atsparūs tiems nuodams, galbūt taip gydosi nuo helmintų.

Mūsų fiziologija visiškai kitokia. Pavyzdžiui, briedžiai dar valgo ir visokias drebulių šakeles, pabandykite jūs tokių pagraužti, tai siaubingai kartus dalykas.

Briedžio mitybos ypatumai tikrai neturėtų būti argumentu renkantis sveikatinimosi preparatus“, – tvirtino mikologas.

Anot J.Kasparavičiaus, Lietuvoje superkamos džiovintos raudonosios musmirės greičiausiai yra skirtos ne vaistų gamybai, o būtent siekiant pagaminti iš jų haliucinogeninius preparatus.

Plačiau apie superkamas musmires skaitykite čia: Užsidirbti galima ir iš musmirių: kilogramas džiovintų – ir po 160 eurų.

„Pažiūrėkite, labai tiksliai yra nustatomi reikalavimai, kad būtų tik kepurėlės, kad jos būtų tinkamai išdžiovintos, nepažeistos, neparudavusios, nepridegusios.

Supirkėjai tvirtina, kad jos bus naudojamos bandymams, tačiau tie reikalavimai rodo, kad čia yra grynai vartojimui, svaigintis“, – svarstė specialistas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius