2023 06 06

Naujai suformuota lietuvių karių komanda išvyko kovoti į Ukrainą

Penki lietuviai jau pasiekė karinį dalinį Ukrainoje, kuriame toliau vykdys savo tarnybą. Kiek anksčiau Lietuvoje jiems teko įveikti atranką ir praeiti trumpus apmokymus.
Kandidatų į Lietuvių legioną atranką ir apmokymai Lietuvoje  / 2023  m. gegužė
Kandidatų į Lietuvių legioną atranka ir apmokymai Lietuvoje / 2023 m. gegužė / "Lietuvių legiono" pateikta nuotr.

Visi išvykusieji turi karinį parengimą

Išvykusiųjų tapatybės dėl jų ir jų artimųjų saugumo nėra skelbiamos.

Kaip sakė atranką ir paruošimą organizavusio Lietuvių legiono atstovas Laurynas Baltrūnas, visi jie turi karinį pasirengimą – baigę privalomąją pradinę karinę tarnybą, tarnavę Lietuvos kariuomenėje, Krašto apsaugos sistemos pajėgose ar buvę kovinių šaulių sudėtyje.

Lietuviai prisijungė prie Tarptautinio Ukrainos teritorinės gynybos legiono. Čia toliau atliks jiems pavestas užduotis. Kariai vykdami į Ukrainą kartu nuvežė ir paramos – ligoninėms perdavė vežimėlius ir ramentus.

Reikia turėti rekomendaciją ir mokėti kalbas

Pasak L.Baltrūno, visi, norintys kovoti Ukrainoje, turi turėti karinį pasirengimą, gerai mokėti naudotis šaulių ginklais ir mokėti anglų, rusų arba ukrainiečių kalbą.

„Pirmiausia kandidatas užpildo ir atsiunčia kandidato anketą ir karinę tarnybą bei civilinį išsilavinimą patvirtinančius dokumentus, taip pat buvusio tiesioginio viršininko arba karininko rekomendaciją“, – apie būtinus pradinius reikalavimus 15min pasakojo Lietuvių legiono atstovas.

Vėliau, remiantis atsiųstais dokumentais, kariai buvo kviečiami į atranką.

Karinių žinių atnaujinimas vyko Lietuvoje

Atrinkti kandidatai Lietuvoje baigė beveik savaitės trukmės mokymus ir žinių atnaujinimą. Pasak L.Baltrūno, stovyklos sąlygos buvo maksimaliai artimos esančioms Ukrainoje – kariai gyveno, mokėsi ir maistą gaminosi sugriautuose pastatuose lauko sąlygomis, gyvendami be įprastų patogumų.

Karinių žinių atnaujinimas ir naujų dalykų mokymasis taip pat buvo vedamas atsižvelgiant į patirtį Ukrainoje ir ten reikalingus įgūdžius. Stovyklos metu Ukrainoje kovosiantys lietuviai kasė apkasus ir tranšėjas, mokėsi minavimo ir išminavimo technikos, bepiločių orlaivio pilotavimo, ekstremalaus vairavimo, taktinės medicinos bei pastatų šturmo.

Išvykusieji lietuviai mokymus tęsia Ukrainoje, kur ypatingas dėmesys bus skiriamas kovinio šaudymo įgūdžiams lavinti.

Iš pagalbą vežančio savanorio Selas tapo kariu

15min pavyko susisiekti su vienu iš išvykusios komandos narių, pasivadinusiu Selu. Pasak vyro, vykti kovoti į Ukrainą jis apsisprendė ne iš karto: „Buvo daug mąstymo, abejonių, dvejonių, tačiau visada norėjau padėti kaip galima daugiau, kovojant prieš blogį“, - apie savo motyvaciją prisijungti prie karių Ukrainoje pasakojo lietuvis.

Vyras jau nekart lankęsis Ukrainoje kaip pagalbą teikiantis savanoris. Selas sako, kad vykti apsisprendė išgirdęs kvietimą prisijungti prie jau kariaujančių lietuvių Ukrainoje. Tik jau ne kaip pagalbą vežantis savanoris, o kaip karys.

„Man didžiausias motyvas vykti į Ukrainą, tai laisvės troškimas. Nors gyvenu Lietuvoje ir tiesiogiai karo nejutau, tačiau širdyje visada buvau su broliais ukrainiečiai.“, - pasakoja lietuvis. Jis sako, kad nenori matyti karo savo šalyje ir kad nuo jo kentėtų artimi žmonės todėl ir priėmė šį sprendimą.

Tuo tarpu artimieji sužinoję apie apsisprendimą buvo sukrėsti, tačiau jį palaikė. „Žinojo, kad tai darau ne vien dėl savęs, bet ir dėl visų gerovės ir laisvės.“, - sako šiuo metu Ukrainoje esantis karys.

Ukrainoje kovoja apie pora dešimčių lietuvių

Oficialiai nėra skelbiama, kiek Ukrainoje kariauja lietuvių, tačiau 15min šaltinių duomenimis, šis skaičius svyruoja tarp 10–20 žmonių ir yra kintantis. Dalis karių karo veiksmus palieka savo noru, kita dalis būna sužeidžiami ir nebegali tęsti aktyvios tarnybos. Tačiau atvyksta ir naujų karių.

Nuo 2022 m. vasario 24 d., kai Rusija užpuolė Ukrainą, lietuviai kariai buvo sužeisti bent keletą kartų. 15min rašė, kad rudenį Ukrainoje buvo sužeistas lietuvis, vasario mėnesį į Lietuvą buvo pargabentas kitas dėl sprogimo nukentėjęs lietuvis. Taip pat du mūsų šalies piliečiai sužalojimus patyrė kovodami prie Bachmuto.

Ukrainos kontrpuolimas

Ukrainos pajėgos pastarosiomis dienomis suintensyvino artilerijos smūgius ir sausumos puolimą keliuose fronto linijos ruožuose, siekdamos atsiimti rusų okupantų užgrobtas teritorijas.

Tačiau Ukraina oficialiai nekomentuoja, ar prasidėjo ilgai lauktas jos kontrpuolimas. Stebėtojai sako, kad sėkmingas kontrpuolimas padėtų Kyjivui užsitikrinti ilgalaikę karinę pagalbą ir saugumo garantijas bei sustiprintų prezidento Volodymyro Zelenskio pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius