Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 28

Nauji konteineriai – po gyventojų langais, mažinant vaikų žaidimų ir parkavimo aikšteles

Projektas statyti požeminius ir pusiau požeminius atliekų konteinerius nesukėlė tokio teigiamo efekto, kaip tikėjosi Vilniaus savivaldybė. Akcentuota, kad konteineriai leis išlaikyti aplinką švaresnę, bet vos pradėjus juos statyti pasipylė skundai dėl netinkamai parinktų vietų – po langais, vietoj žaidimų aikštelių ir pan. Ir su šia problema susiduria ne tik vilniečiai – skundžiasi ir telšiškiai.
Konteineriai šalia Erfurto g. 4
Konteineriai šalia Erfurto g. 4 / 15min skaitytojos Linos B. nuotr.

15min jau rašė, kad dėl jų manymu netinkamai parinktos vietos pusiau požeminiams konteineriams pasipiktino Dvarčionių Keramikų gatvės gyventojai, jie surinko kelias dešimtis parašų, kad aikštelė atsidurtų kitoje vietoje. Antakalnio g. 80-ojo namo gyventojai ėmėsi drastiškesnių priemonių – jie stojo prieš buldozerius ir neleido statybų.

Konteineriai po balkonais

Skundų miesto savivaldybė, taip pat ir 15min, sulaukia ir iš kitų miesto vietų. Erfurto g. 4 namo gyventojai tvirtina, kad jų situacija dar kitokia. Šio namo kieme aikštelė buvo planuota ten, kur jau ne vieną dešimtmetį žaidžia vaikai. Žaidimų aikštelė turėjo būti nugriauta. Po pasipiktinimo vietą nuspręsta pakeisti, bet naujoji irgi nesužavėjo – konteineriai statomi po gyventojų langais ir balkonais.

„Prieš dvi savaites mums pradėjo įrenginėti po langais konteinerius – deja, didelė gyventojų dalis dienos metu darbuose, o ne namuose, tad darbininkai netrukdomi pastatė tai, kas jiems buvo liepta. Mes, namo gyventojai, surinkome parašus ir kreipėmės į savivaldybę (raštą išsiuntėme rugsėjo 17 d.), deja, iki šiol jokio atsakymo negavome. Po savaitės pertraukos vėl pasirodę darbininkai tęsė darbus. Tai reiškia, kad savivaldybė net nereaguoja į mūsų prašymus, nesustabdo darbų, kol skundas nagrinėjamas, nepateikia jokio savo atsakymo į mūsų raštą, o tęsia konteinerių įrengimo darbus toliau“, – Erfurto g. 4 namo gyventojų vardu 15min teigė Milda Jakulytė-Vasil.

Rašte, kuris adresuotas ir savivaldybės vadovams, ir Seimo nariui Algiui Strelčiūnui, ir aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui, gyventojai išdėstė visus, jų manymu, padarytus nusižengimus šioje vietoje suplanuojant atliekų surinkimo aikštelę.

„Kiemas, kuriame įrengta nauja konteinerių aikštelė, yra apsuptas gyvenamųjų namų, jo viduryje suformuota vaikų žaidimų aikštelė. Dėl aplinkui stovinčių namų kieme nėra oro cirkuliacijos, bet koks skleidžiamas kvapas laikosi daug ilgiau. Statoma atliekų konteinerių aikštelė yra tik per kiemo gatvelę nuo vaikų žaidimų aikštelės, tai neatitinka higienos normų.

15min skaitytojos Linos B. nuotr./Konteineriai šalia Erfurto g. 4
15min skaitytojos Linos B. nuotr./Konteineriai šalia Erfurto g. 4

Ši aikštelė yra nepatogioje vietoje, vidiniame kieme, kuriame gyventojai stato automobilius, kurių parkavimui jau dabar trūksta vietos. Įrengiama nauja konteinerių aikštelė sumažins ir taip sudėtingas parkavimo galimybes, be to, prie atliekų aikštelės bus sunku privažiuoti didelių gabaritų šiukšlių surinkimo mašinai.

Konteinerių aikštelė yra įrengiama prieš gyventojų langus ir balkonus. Taip pat Erfurto g. 4 name veikia Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos Lazdynų filialas“, – rašė savivaldybei gyventojai, tačiau tikina į savo skundus jokio atsakymo taip ir negavę.

Žemėlapis pagal taisykles

Vilniaus savivaldybė 15min teigė, kad šių aikštelių žemėlapis sudarytas laikantis nustatytų taisyklių, kuriose reglamentuota ir tai, kiek metrų nuo langų konteineriai gali stovėti ar kiek gyventojams iki jų teks eiti, bet su pačiais gyventojais tos vietos nederintos.

„Vietas požeminiams ir pusiau požeminiams konteineriams parinko SĮ „Vilniaus planas“ atsižvelgdamas į keletą principų: į namų grupės išmetamų atliekų kiekį, kuriuos aikštelė yra pajėgi surinkti, konteineriai turi būti pasiekiami iki 100 m atstumu tolimiausiam gyventojui, konteineriai turi stovėti ne arčiau kaip 10 m atstumu iki gyvenamojo namo pastato“, – sakė Valdas Juodis, Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas.

Gyventojai, kurie nori pakeisti požeminių ar pusiau požeminių konteinerių vietas, gali kreiptis į savivaldybę, – sakė V.Juodis.

Taip pat parenkant vietą konteineriams, anot V.Juodžio, atsižvelgiama ir aikštelės vietos prieinamumą atvažiuojančiam aptarnaujančiam transportui. Visos konteinerių aikštelės yra statomos nustatyta tvarka ir suderinus projektus, atsižvelgiama ir į esamas požemines komunikacijas (šildymo, dujų, nuotekų, elektros, kt. tinklus). Konteineriai statomi ir buvusių konteinerių pastatymo vietoje (jeigu tai yra įmanoma).

Vietos gali keistis

V.Juodis tikina, kad pokyčių žemėlapyje gali būti: „Gyventojai, kurie nori pakeisti požeminių ar pusiau požeminių konteinerių vietas, gali kreiptis į savivaldybę. Kiekvienas individualus prašymas yra nagrinėjamas darbo grupės ir į kiekvieną atvejį yra reaguojama. Išnagrinėjus prašymus, atsakymai yra siunčiami tiesiogiai gyventojams.“

Interaktyviajame žemėlapyje galite pamatyti jas čia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gyventojai neleido įrengti konteinerių Antakalnio g. 80
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gyventojai neleido įrengti konteinerių Antakalnio g. 80

„Įrengiant konteinerių aikšteles parkavimo vietų kai kur iš tiesų gali būti mažinama, pagal aukščiau nurodytus reikalavimus ieškant vietų šioms aikštelėms. Tačiau norime pabrėžti, kad įrenginėjamos požeminių konteinerių aikštelės padeda sumažinti taršos taškų, jų dėka atskiriamos iš mišrių komunalinių atliekų ir tinkamai rūšiuojamos atliekos – rūšiuodami atliekas, gyventojai moka ir mažesnius mokesčius už atliekų tvarkymą. Taip pat gerokai pagerėja kasdienio gyvenimo sąlygos – aplinka tampa švaresnė ir estetiškesnė“, – tikino savivaldybės atstovas.

Įrenginėjant aikštelę, stengiamasi maksimaliai išsaugoti visus ten esančius medžius ir tik baigus įrenginėti aikštelę yra išvežami seni konteineriai, tikino savivaldybės atstovas.

Vilniuje liepą pristatyti pirmieji įrengti pusiau požeminiai atliekų konteineriai. Tuomet žadėta per artimiausius metus tokių sostinėje 755, o per dvejus metus daugiau nei už 10 mln. eurų ketina įrengti maždaug 3 tūkst. naujų požeminių arba pusiau požeminių buitinių atliekų konteinerių.

Problema ir Telšiuose

Kaip aiškėja, problemų dėl aikštelių kyla ne tik Vilniuje. Į 15min kreipėsi Telšių Sedos g. 7 namo gyventojai, kuriems šešis pusiau požeminius konteinerius irgi ketinama statyti po langais. Jie sako apie tai Telšių rajono savivaldybei parašę raštą, tačiau pokyčių nesulaukę.

„Visai atsitiktinai mes, daugiabučio namo Sedos g. 7 Telšiuose gyventojai, sužinojome, kad mūsų kieme (10 m atstumu nuo namo) bus įrengta pusiau požeminių šiukšlių konteinerių aikštelė. Konteineriai bus pastatyti mūsų kieme ant žalios vejos, kur auga labai graži didelė eglė. (…) Jeigu bus patvirtintas projektas dėl pusiau požeminių šiukšlių konteinerių aikštelės įrengimo mūsų kieme, mes neturėsime žalios vejos, eglė bus nupjauta ir vaikai neturės aikštelės žaidimams“, – Telšių rajono savivaldybei, Aplinkos ministerijai dar 2017 metų liepos mėnesį rašė gyventojai, siūlydami aikštelės vietą pakeisti – vietos esą užtenka.

15min skaitytojų nuotr./Būsima konteinerių vieta Telšių Sedos gatvėje
15min skaitytojų nuotr./Būsima konteinerių vieta Telšių Sedos gatvėje

Juos pasiekė Telšių mero atsakymas, kad pusiau požeminių konteinerių žemėlapis mieste sudarytas atsižvelgiant į tokioms vietoms keliamus reikalavimus, taip pat – požeminių komunikacijų tinklą. Bet žadėta rengiant techninį projektą sąlygas įvertinti. Tačiau ir po metų telšiškiai sako kitokio sprendimo nesulaukę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius