Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 04 22

Ne tik Lėlys. Apie savo žemę paklaususi savininkė iš Markauskų išgirdo: nedirbote, tai suarėme

Žemės ūkio ministro Broniaus Markausko gimtajame Trušelių kaime, visai greta ministro mamos Sofijos Markauskienės namų, žemės sklypą turinti moteris liudija: Ramutis Lėlys nėra vienintelis, kurio žemę net be žodinio leidimo dirbo ministro šeima. Jos situacija – lygiai tokia pat, tačiau B.Markauskas su ja iki šiol nei susisiekė, nei atsiprašė. „Tiesiog ta žemė buvo nedirbama, mes ją ir suarėme“, – tokio atsakymo sulaukė moteris, pernai rudenį atvykusi prie savo žemės ir pasidomėjusi, kas šeimininkauja jos nuosavybėje.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klaipėdos rajone Trušelių kaime stovi ūkininkės Sofijos Markauskienės sodyba, o aplink ją, kaip ministras B.Markauskas ir teigė anksčiau, plyti nuosavos žemės.

Kaip rodo Registrų centro duomenys, aplink sodybą esantys 20 hektarų žemės ūkio paskirties žemės priklauso pačiam B.Markauskui – šie plotai jam buvo padovanoti.

Aplink B.Markausko nuosavybės teise valdomą žemę yra išsidėstę 24 sklypai: vieni didesni, kiti – visai mažyčiai. Su ministro žemėmis ribojasi ir spėjęs pagarsėti klaipėdiečio Ramučio Lėlio 1,0640 ha sklypas, kurį kelerius metus ministro šeima dirbo be leidimo.

S.Markauskas yra sakęs, kad šeimai turint tik 20 hektarų žemės, dar apie 180 hektarų tenka nuomotis. 15min gavo informaciją apie didžiąją dalį sklypų, kurie ribojasi su B.Markausko nuosava žeme, beveik visų jų paskirtis – žemės ūkio paskirties žemė, tačiau Registrų centre šių sklypų nuoma nebuvo registruota. Tiesa, tai nereiškia, kad sutarčių nėra.

Regia.lt nuotr. /S.Markauskienės sodyba (centre), aplink plytinti B.Markausko žemė ir kaimyniniai sklypai.
Regia.lt nuotr. /S.Markauskienės sodyba (centre), aplink plytinti B.Markausko žemė ir kaimyniniai sklypai.

Kilus skandalui B.Markauskas, pradžioje pripažinęs, kad neturi R.Lėlio leidimo arti jo lauką, o vėliau aiškinęs, kad galbūt turi, panašu, ne be reikalo pats prognozavo, jog žemės savininkų, kurių žemę jo šeima dirbo be leidimo, gali atsirasti daugiau.

Ir atsirado.

Vieną iš su B.Markausko žemėmis besiribojančių sklypų Trušelių kaime valdanti moteris sutiko 15min papasakoti savo istoriją, tačiau dėl to, kad ji nėra vienintelė to sklypo savininkė, nesutiko viešinti savo tapatybės.

„Su dumplėmis gali tik į kaminą papūsti“, – jai pareiškė kitas to paties nedidelio sklypo savininkas.

Jis kategoriškai prieštaravo, jog ši istorija būtų viešinama, nes tiesiog nenori pyktis su įtakingu žmogumi.

Moters vardas ir pavardė redakcijai žinomi, kad ji su kitu asmeniu yra sklypo Trušelių kaime savininkė, patvirtina 15min gauti Registrų centro duomenys.

Situacijos, į kurią papuolė su ministro šeima, ji nenorėjo vadinti žemės užgrobimu, tačiau 15min teigė, kad tai, jog sklypas dirbamas be leidimo, yra faktas.

Moteris 15min pasakojo pati sykį mačiusi Markauskų šeimos žmones savo nuosavame sklype.

„Ten yra dar 3 ar 4 tokie kaip mes, va tokie, turintys po tuos kelis hektariukus tokius mažus sklypukus. Ir visa ta žemė yra ištisai dirbama kaip vienas laukas“, – 15min pasakojo ji.

– O jūs nebandėte domėtis – kas čia vyksta, ateina, suaria, kažką sodina? – 15min pasiteiravo pašnekovės.

– Bandėme pernai rudenį domėtis, kadangi mes tą žemę ruošiamės parduoti, tai mes buvome užėję prie tų, kas dirbo.

– Ką jums pasakė?

– Tai ir pasakė: tiesiog ta žemė buvo nedirbama, mes ją ir suarėme.

– Kas tokie buvo prie to lauko tuo metu? Kažkokie darbininkai?

– Ne, ten iš Markauskų buvo. Nežinau, ar ten sūnus (ministras – aut.), ar dar kažkas, nežinau. Bet ten vienu žodžiu jų tėviškė yra – mamos ūkis ar kas ten. Ir ta jų žemė yra.

– Ką jūs dabar darysite, jūs negalite parduoti žemės, gal jau spėjo apsėti?

– Ne ne ne, mes jiems pasakėme, kad jūs nelįskit į tą mūsų žemę, mes ją pardavinėjame. Mes jiems pasakėme (…) Eilę metų jie nesiprašę ir neatsiklausę dirba svetimas žemes.

– Jūsų situacija lygiai tokia pat kaip ir to žmogaus.

– Taip taip, ir ten, man atrodo, dar yra trys tokie šalia mūsų sklypukai. Kai pas mus teisybės nerasi, žmonės tiesiog nenori kalbėti, nenori veltis į tuos dalykus.

– Keista, ministras juk sakė, kad jis pasidomės, kieno žemes dirba, išsiaiškins ir visiems atlygins, o tai jums – nieko?

– Na, mums dar nieko. Dar mūsų eilė neatėjo, gal ateis.

– O kiek metų čia dirba tą žemę ministras?

– Na kokie gal 4. Žinokit, aš net nežinau, mes tą žemę turime gal 20 metų ar kokį 15. Iš pradžių jos dar nelietė, nedirbo. O paskui jau eilę metų – aš tikrai nebeatsuksiu to laiko atgal, bet sakau – 3-4 metai tai tikrai ji yra dirbama.

Negalima sakyti, kad jie tą žemę užgrobė, mes jiems rudenį pasakėme, kad jūs nebedirbkit tos mūsų žemės ir nelįskit į tą žemę.

– Ar paklausė?

– Rudenį jie aparė tą žemę, o dabar tai turbūt nelįs, turbūt nebears jos.

– Jie sako, kad visai ūkio atsisako, tai galbūt ir nebears.

– Na, bet tik faktas tas, kad jis meluoja, kad jis buvo susitaręs su tais savininkais. Mūsų tai, pavyzdžiui, niekas nebuvo prašęs – nei žodžiu, nei raštu, nei kaip. Tą žemę aria keletą metų, aišku. Teisybės dėlei yra taip.

– O jūs nebandėte kalbėti su kitais savininkais, susikooperuoti ir bendrai jiems pasakyti, kad jie neatsiklausę taip elgiasi?

– Žinot, žmonės nenori (…) Žmonės linkę tylėti mes esam, ypač vyresnė karta. Na, matome, pikta, bet geriau patylėsime, tokie mes, lietuviai.

Visos išmokos už pasėlius ne tokios ir menkos

15min kol kas negavo informacijos, ar veiklą 15min pašnekovei priklausančiame sklype oficialioji ūkio savininkė S.Markevičienė yra deklaravusi Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) ir ar yra gavusi už ją išmokas.

15min turimais duomenimis, 2015 metais tiesioginės išmokos už pasėlius, skirtos S.Markauskienei, sudarė 26,9 tūkst. eurų. Iš viso S.Markauskienė tais metais iš NMA gavo 40,8 tūkst. eurų išmokų.

2016 metais S.Markauskienės gauta išmoka už pasėlius sudarė 13,1 tūkst., eurų, o žalinimo išmoka – 10,5 tūkst. eurų. Iš viso iš NMA už 2016 metus ūkininkė gavo beveik 49 tūkst. eurų. Duomenų apie praėjusius metus dar nėra.

15min apie kitus sklypus surinktais duomenimis, 2014-2017 metais keturis, skirtingiems savininkams priklausančius, sklypus B.Markausko motina Sofija Markauskienė NMA deklaravo kaip vieną lauką ir už veiklą jame ėmė išmokas.

  • 2014 m. laukas deklaruotas nuomos pagrindu. Išmokėta 376,47 EUR.
  • 2015 m. laukas deklaruotas nuomos pagrindu. Išmokėta 334 EUR.
  • 2016 m. laukas deklaruotas nuomos pagrindu. Išmokėta 348,54 EUR.
  • 2017 m. laukas deklaruotas panaudos pagrindu. Išmokėta 365,12 EUR.

Vieno sklypo savininkas ir kito sklypo savininko žmona 15min yra patvirtinę, kad nebuvo net žodinio, o juo labiau raštiško leidimo dirbti žemę.

Pagal žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintas taisykles, toks pažeidimas vadinamas neteisėtu deklaravimu. Jei NMA nustato tokius atvejus, skiriama piniginė sankcija.

Suprasti akimirksniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius