-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 12 /2020 02 27

Neapsigaukite: skardinė gazuoto gėrimo su cukrumi nenužudys

Nors neatsakingas cukraus vartojimas kelia pavojų sveikatai, parduotuvėse pardavinėjami gėrimai įprastai nekelia mirtino pavojaus, nors socialiniuose tinkluose galite rasti ir kitokios informacijos.
„Coca Cola“ skardinės
„Coca Cola“ skardinės / „Scanpix“/AP nuotr.

Feisbuko puslapyje „Jausmai“ pasidalinta tinklalapyje zinoti.lt publikuotu tekstu apie gėrimo „Coca-Cola“ žalą. Teigiama, kad šis gazuotas gaivusis gėrimas yra pavojingiausias pasaulyje, o jo vartojimas gali sukelti mirtį.

15min nuotr./Klaidinančio straipsnio antraštė
15min nuotr./Klaidinančio straipsnio antraštė

Nuoroda nuo liepos 8 d. socialiniame tinkle pasidalinta 1,2 tūkst. kartų, o tai reiškia, kad publikacija pastarosiomis dienomis pasiekė bent dukart tiek feisbuko vartotojų.

2020 m. vasarį ta pati naujiena pasirodė tinklalapyje idomuskaityti.lt.

Dešimtys gramų cukraus

Socialiniame tinkle plintančiame tekste teigiama, kad dėl didelio cukraus kiekio gėrime „Coca-Cola“, gausus šio gėrimo vartojimas gali sukelti širdies sustojimą ir mirtį.

Tiesa, kad per didelis cukraus vartojimas žmogaus organizmui yra žalingas. Gali būti išbalansuojama endokrininės sistemos organų veikla, todėl gali išsivystyti hiperaktyvumas, nervų sistemos dirglumas, gali sutrikti žarnyno mikroflora.

Skirtingais vertinimais, suaugęs žmogus be didesnių pasekmių per dieną gali suvartoti apie 30 g cukraus. Šis kiekis kiekvienam žmogui – skirtingas, priklausomai nuo mitybos įpročių, fizinio aktyvumo ir kitų veiksnių.

Tiesą sakant, teigti, kad gėrimas yra mirtinas – absurdiška.

Ant „Coca-Cola“ gėrimo skardinės nurodyta, kad 100 ml gėrimo yra 10,9 g cukraus, todėl išgėręs 330 ml skardinę, žmogus gautų pakankamai cukraus visai dienai.

Mirtina dozė

Vis dėlto Oksfordo universiteto chemijos departamento mokslininkų vertinimu, mirtį sveikam žmogui galėtų sukelti kur kas didesnis suvartoto cukraus kiekis. Skaičiuojama, kad mirtina suvalgyto cukraus dozė žmogui – 30 gramų, vienam kilogramui masės.

Kitaip tariant, 70 kg sveriančio žmogaus gyvybei pavojingas cukraus kiekis – 2,1 kg. Tam, kad suvartotų tokį kiekį cukraus, reikėtų vienu ypu išgerti 23,1 litro gėrimo „Coca-Cola“.

Vida Press nuotr./Etiketė
Vida Press nuotr./Etiketė

Tačiau „Coca-Cola“ nėra vienintelis gėrimas, kuriame gausu cukraus. Pavyzdžiui, 100 ml parduotuvėse parduodamos giros yra apie 8 g cukraus, o kai kurių gamintojų pardavinėjamose sultyse cukraus kiekis siekia 11g/100ml.

Nors gaiviuosiuose gėrimuose ir sultyse cukraus kiekis skiriasi, zinoti.lt aprašomas gliukozės skaidymo procesas kūne yra panašūs į fruktozės skaidymo procesą ir turi panašią įtaką žmogaus organizmui trumpuoju laikotarpiu.

Saugu ne visiems

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė patikino, kad skardinė gaiviojo gėrimo žmogui nėra pavojinga, o ir mirtiną gliukozės kiekį suvartoti oraliniu būdu nėra realu.

Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Dobrovolskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Dobrovolskienė

Vis dėlto specialistė pastebi, kad daug cukraus turintys gėrimai pavojingi cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Sergant diabetu saldus gėrimas gali sukelti hiperglikeminę komą.

„Mirtinos cukraus dozės koloje tikrai nėra. Juolab, kad gamintojai buvo daug kritikuojami dėl cukraus koncentracijos ir anksčiau. Tiesą sakant, teigti, kad gėrimas yra mirtinas – absurdiška“, – 15min sakė J.Dobrovolskienė.

Dėmesio medžioklė

Zinoti.lt pateikiamas tekstas – tipinis antraštinio masalo (ang. clickbait) pavyzdys. Antraštė sudomina skandalingu pareiškimu „pavojingiausias gėrimas“ ir siūlo paaiškinti, koks tai gėrimas bei kodėl jis – pavojingas.

15min nuotr./Tinklalapio zinoti.lt aprašymas
15min nuotr./Tinklalapio zinoti.lt aprašymas

Tokiu būdu sukuriamas „smalsumo plyšys“: antraštė suteikia pakankamai informacijos, kad sudomintų, tačiau nepakankamai, kad būtų aišku apie ką kalbama neperskaičius viso teksto.

Tokio pobūdžio antraštės dažniausiai skaitytojui žada daugiau informacijos, nei pateikiama po ja paslėptame tekste. Feisbuko grupėms tokia informacija itin patraukli, nes kuo daugiau komentarų ir pasidalinimų sulaukia talpinamas turinys, tuo brangiau grupėse parduodama reklama.

Kitaip tariant, pasitelkus apgaulę monetizuojamas skaitytojų smalsumas. Ir nors tiesa, kad neskaikingas cukraus vartojimas gali sukelti neigiamų sveikatos pasekmių, „Coca-Cola“ nėra nei pavojingiausias, nei mirtinas gėrimas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius