Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 30 /18:33

NSGK ginčijosi dėl kiekvieno tyrimo išvadų sakinio

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), tiriantis neteisėtą interesų grupių įtaką politikams, trečiadienį šlifavo tyrimo išvadas. Parlamentarai balsavo dėl kiekvienos išvadų pastraipos.
NSGK balsuos dėl parlamentinio tyrimo išvadų
NSGK komiteto posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Komiteto tikslas maksimaliai sutarti dėl išvadų bendru sutarimu. Mes nenorime buldozerio. Kol kas yra tikrai normali diskusija, kažkokių aštresnių kampų kol kas nematau (...) Radikalių pozicijų pasikeitimų ar susidūrimų kol kas tikrai nematau“, – per vieną iš komiteto posėdžio pertraukų sakė komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

V.Bakas pridūrė, kad yra ką apsvarstyti, nes komitetas tyrimo metu apklausė kelias dešimtis žmonių, gavo įvairių duomenų iš tarnybų.

Tuo metu konservatorė Rasa Juknevičienė teigė, kad išvadose yra vietų, dėl kurių popiet virs ginčai.

„Dabar apie tai nenoriu sakyti, nes galbūt to neliks, kai kurių norų papolitikuoti“, – pridūrė ji.

Anot jos, komitetas diskutuoja ne tik dėl vertinimų. „Kalbame ir ar palikti faktus kai kuriuos, nes, pavyzdžiui, tarnybų pateikti duomenys nebūtinai atitinka rezultatus. Pavyzdžiui, mini kai kurias partijas, kad darė, bandė užvaldė, bet kai pasižiūri į rezultatus, tie rezultatai buvo visai kitokie“, – paaiškino ji.

R.Juknevičienė teigė, kad tyrimas neapims visų įtakų, kurios buvo daromos tiriamuoju laikotarpiu, nes, pavyzdžiui, tyrime visai nekalbama apie Darbo partijos reikalus. „Turime medžiagą tik apie „MG Baltic“, dar apie kai kurias bendroves, tačiau šalia to buvo kitos, mes jų nematėm ir neištyrėm“, – kalbėjo ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./NSGK balsuos dėl parlamentinio tyrimo išvadų
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./NSGK balsuos dėl parlamentinio tyrimo išvadų

V.Bako teigimu, parengtas išvadų projektas radikaliai keistis neturėtų.

Išvadų projektą sudaro 50 puslapių, jos turi kelių šimtų puslapių priedus. Kol kas neaišku, ar jie bus paskelbti. Anot V.Bako, dėl to kalbėtasi su Valstybės saugumo departamento (VSD), Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos vadovu ir teisininkais, bet iki galo nenuspręsta.

R.Juknevičienė sakė, jog klaidinga manyti, jog interesų grupės užvaldė Lietuvą. Esą tyrimas kaip tik parodė, kad kai kuriais atvejais bandymams užvaldyti nebuvo pasiruošta.

„Politinė sistema turi to atsparumo pakankamai“, – sakė ji.

Prieš posėdį nuomonės išsiskyrė

Prieš posėdį komiteto narė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad dėl komiteto išvadų visuomenėje sukeltas per didelis ažiotažas. Tačiau NSGK pirmininkas Vytautas Bakas su ja sutikti nenorėjo.

„Visuomenei svarbu tai, kas vyksta, mums irgi svarbu pažinti tą procesą tam, kad sustiprėtume. Ir, matyt, natūralu, kad žmonės domisi tuo, kas vyksta viešajame šalies gyvenime. Jei taip nebūtų, būtų liūdna tada“, – teigė „valstietis“.

Anot jo, didelis visuomenės susidomėjimas kelia optimizmą, kad bus parama išvadoms ir kad galime tikėtis pokyčių.

Kai kurie politikai komisijos tyrimą vertina kritiškai dėl to, kad tiriami tik atskiri epizodai, o tuo metu dabartinių laikų įtaka, kuri susijusi su Ramūnu Karbauskiu ir „Agrokoncernu“, visiškai nesulaukia komiteto dėmesio. V.Bakas prieš posėdį į šį klausimą atsakyti nenorėjo teigdamas, kad apie viską bus galima pakalbėti trečiadienio vakarą, kai bus parengtos komiteto išvados.

R.Juknevičienė dar nežino, kaip balsuos

Konservatorė R.Juknevičienė sakė, kad dalis valdančiųjų, nebūtinai iš paties NSGK, norėjo ne tiesą išsiaiškinti, o paskelbti tautai, kad atėjo mesijai, kurie atneša švarą, šviesą ir skaidrumą.

„O iki tol Lietuva buvo supuvus, sugriuvus. Man toks mąstymas nepatinka, todėl kad tai, kas dabar yra, nėra joks skaidrumas ir švara“, – sakė konservatorė.

Jos teigimu, tyrimo išvados tikrai nesudarys bendro vaizdo, patį tyrimą ji pavadino žiūrėjimu pro rakto skylutę į pusantro koncerno.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

„Tiek, kiek tarnybos davė informacijos, tiek sudėjome, kokio nors specialaus tyrimo, todėl aš pati esu tokioje savotiškoje situacijoje. Aš pati dar ryte nežinau, kaip balsuosiu, kokios bus galutinės išvados, nes jos keitėsi kone kiekvieną dieną“, – teigė ji.

R.Juknevičienė apgailestavo, kad R.Karbauskio pinigų kilmės niekas nesiima tirti.

VSD pažyma supurtė „MG Baltic“

Seimas komitetui yra pavedęs ištirti nederamą verslo ir kitų asmenų įtaką valstybės institucijoms, politiniams procesams ar atskiriems politikams, taip pat išsiaiškinti neskaidrius politikų veiklos finansavimo atvejus.

Žiniasklaidoje neseniai buvo paviešinta informacija iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Seimo komitetui perduoto rašto apie verslo koncerno „MG Baltic“ veiklą.

VSD rašte teigiama, kad „MG Baltic“ atstovai per savo valdomas žiniasklaidos priemones darė neteisėtą spaudimą politikams, valstybės tarnautojams ir pareigūnams. VSD vertinimu, koncerno atstovų veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

„MG Baltic“ atstovai VSD raštą pavadino nuomonių ir prielaidų kratiniu, o informacijos paviešinimą – spaudimu politinės korupcijos bylą nagrinėsiantiems teisėjams.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) anksčiau liudijęs žurnalistas Tomas Dapkus teigė sulaukęs klausimų ir apie bendrovės „Rosatom“ veiklą mūsų šalyje ir Rusijos įtaką Lietuvoje.

Seimo komitetui liudijęs A.Kubilius patvirtino bendravęs su „MG Baltic“ atstovais, bet teigė įtakai nepasidavęs.

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius paaiškinimus komitetui pateikė raštu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad NSGK atliekamas tyrimas dėl verslo įtakos politikams neturės teisinių pasekmių ir yra tik politinis senų įvykių vertinimas.

NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas į tai atsakė, kad Seimas ir nesiekia dubliuoti teisėsaugos darbo, bet nori išsiaiškinti, kaip apriboti verslo įtaką politikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius