Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 23

V.Bakas nepritaria prezidentės kritikai jo vadovaujamo komiteto tyrimui: tik įvertinę praeitį galime taisyti dabartį

Atsakydamas į prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakytą kritiką, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atliekamas tyrimas dėl verslo įtakos politikams neturės teisinių pasekmių ir yra tik politinis senų įvykių vertinimas, NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas sako, kad Seimas ir nesiekia dubliuoti teisėsaugos darbo, bet nori išsiaiškinti, kaip apriboti verslo įtaką politikai.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

V.Bakas: „Teisėsauga gali ne viską“

Trečiadienį portale delfi.lt paskelbtame interviu D.Grybauskaitė ne tik akcentavo, kad NSGK tyrimas nukreiptas į praeitį ir teisinių pasekmių neturės, bet ir teigė, kad jis yra selektyvus, nes netiria dabartinių valdančiųjų santykio su verslu.

Pasak šalies vadovės, kapstymasis po dešimtmečio senumo įvykius dabar naudingiausias „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos įtariamiesiems, kurie paviešintą informaciją galės panaudoti gynybai, ir valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

Portalo 15min paprašytas pakomentuoti, kaip vertina prezidentės žodžius apie tyrimo selektyvumą, V.Bakas teigė, kad norėtų užbaigti tyrimą ir po to atsakyti į visus klausimus. Komitetas tyrimo išvadas pristatyti ketina trečiadienį. Tada V.Bakas žadėjo viską pakomentuoti išsamiai.

„Labai noriu paaiškinti visuomenei, kodėl svarbi praeitis, kaip ji lemia dabartį, bet tai padarysiu trečiadienį, kai patvirtinsim išvadas.

Labai noriu paaiškinti visuomenei, kodėl svarbi praeitis, kaip ji lemia dabartį, bet tai padarysiu trečiadienį, kai patvirtinsim išvadas.

Jei nepatvirtinsim, tai kas čia bus? Tušti žodžiai. Turime patvirtinti ir po to tikrai labai rimtai pasikalbėsime, ar reikia iš istorijos nesenos klaidų mokytis, ar yra saugu valstybėje, jei yra pažeidžiami žmonės prie sprendimų priėmimo vairo, ar tikrai jau ta nesena praeitis nelemia mūsų ateities, ar tas politinis procesas jau toks yra nereikšmingas“, – sakė V.Bakas.

Anot V.Bako, NSGK, atlikdamas tyrimą, nesiekė dubliuoti teisėsaugos funkcijų ir daryti įtakos „MG Baltic“ bylai.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

„NSGK nedubliavo tyrimo. Mes net nesame susipažinę su kaltinamuoju aktu ir šiandien, pavyzdžiui, vienas iš sprendimų nekviesti Gabrieliaus Landsbergio liudyti padarytas dėl to, kad ponas Gabrielius yra apklaustas ikiteisminio tyrimo byloje, ir mes esam sutarę, kad ikiteisminis tyrimas yra raudona linija, kurios mes neperžengiame. Ir visiškai teisingai sako prezidentė, kad Seimas negali dubliuoti teisėsaugos institucijų darbo“, – sakė NSGK vadovas.

Anot V.Bako, Seime atliekamo tyrimo tikslas yra išsiaiškinti, kaip susiformuoja niekam neatskaitingi politiką veikiantys galios centrai, dėl kokių mechanizmų veikimo ar neveikimo į šiuos galios centrus nereaguoja nei politikai, nei institucijos ir ko reikia, kad situacija pasikeistų.

NSGK pirmininko teigimu, teisėsauga ar kitos institucijos į tokius klausimus atsakyti negali.

„Jokie teisiniai procesai nepadės suformuoti politinės kultūros. Galima tai padaryti tik tokiu atveju, kai yra stipri politinė valia keisti situaciją. Pakankamai valios atsispirti galios centrų įtakai. Mes matome, kad kartais ir valios nebūdavo atsispirti. Tiesiog taip yra patogu, kaip yra dabar, kad, tarkime, lobistinė veikla yra nesureglamentuota, daro kas ką nori, kaip nori. Tai nevadinama nei nusikaltimu, nei pažeidimu, nes formaliai galima visuomet pasakyti: o ką, mes susitikinėjome ir su tuo koncerno atstovu, ir su tuo. Įstatymai juk to nedraudžia“, – sakė V.Bakas.

Jokie teisiniai procesai nepadės suformuoti politinės kultūros. Galima tai padaryti tik tokiu atveju, kai yra stipri politinė valia keisti situaciją.

„Arba, pavyzdžiui, galima pasakyti, kad nėra ištirta vienas ar kitas aspektas. Bet jeigu prokurorai tuo laikotarpiu nesiėmė tyrimų, pavyzdžiui, viešojo intereso gynimo dėl LEO LT, ir dėl to valstybė praranda šimtus milijonų. Plius tarptautinis įvaizdis mūsų partnerių akyse, didžiulė žala politinei sistemai ir visuomenės nusivylimas. Tuos dalykus gal pataisyti tik kokybiškas politinis procesas“, – pridūrė NSGK vadovas.

Paklaustas, ar mano, kad politinis procesas turėtų vykti ir tiriant galimą „agroverslo“ susiliejimą su politika, V.Bakas tiesiogiai į klausimą neatsakė, tik pabrėžė, kad Konstitucija galioja visiems be išimties.

„Ir jeigu kažkas mato, kad vyksta pažeidimai ar vyksta neleistina įtaka, mes turime galimybę ir turime politinę valią ir turime stiprias teisėsaugos institucijas, stiprią opoziciją, tikrai stiprią opoziciją užtikrinti, kad politikoje politinis procesas būtų skaidrus“, – sakė V.Bakas.

Pasiteiravus, ar pats asmeniškai palaikytų naują politinio proceso inicijavimą būtent situacijai žemės ūkyje tirti, V.Bakas pakartojo pirmiausia norintis užbaigti dabartinį tyrimą.

„Aš noriu dabar užbaigti tyrimą. Laiko liko labai nedaug, įtampos didėja. Matau, kad ir politikus, aukščiausius vadovus jaudina tai, ką darėme. Pradžioje palaikymo šiam tyrimui nebuvo tikrai, buvo daug skepsio, kad čia abstraktu, nekonkretu, klausimai ne taip suformuluoti. Dabar mes matome, kad dėmesys jam yra didelis. Aš manau, kad komitetas turi atlikti labai atsakingą darbą, turi užbaigti tai, ką Seimas pavedė. Jei bus nauji pavedimai kažkokie, kalbėsime apie juos“, – sakė NSGK vadovas.

D.Grybauskaitė: tyrimas naudingas valdantiesiems

„Labiausiai bus naudinga įtariamųjų gynybai ir dabartiniams valdantiesiems, nes galima dešimties metų senumo informaciją volioti įvairiais atspalviais ir būdais, tad manyčiau, kad šie du interesantai labiausiai ir laimi“, – delfi.lt paklausta, ką mano apie kalbas, kad dalies Valstybės saugumo departamento (VSD) išslaptintos pažymos paviešinimas yra naudingiausias jai pačiai, atsakė D.Grybauskaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Ji tikino, kad bet kokiu atveju Seimo komiteto atliekamas tyrimas dėl verslo įtakos politikams teisinių pasekmių neturės, o bus tik politinis dešimtmečio senumo įvykių vertinimas.

„Ir dar kitas akcentas – viskas, ką dabar turi komitetas, yra ta medžiaga jau panaudota teisėsaugai ir teisėsaugos rankose tirta, daryti tyrimai, kad bylos pasiektų teismą. Kad būtų suprantama, galima pasakyti, kad dabar vyksta politinis informacijos atrajojimas, tai yra antrinis panaudojimas, ir tai dar kartą įrodo, kad šis tyrimas jokių teisinių pasekmių neturės, išskyrus politinius skandalus, politinius burbulus ir bus panaudotas gynybai“, – teigė D.Grybauskaitė.

Todėl prezidentė ragina politikus ir VSD būti atsargiems, kai spręs, kiek informacijos išslaptinti. „Kur yra didelė rizika, kad viską, ką VSD ar teisėsaugos institucijos, kur nuėjo grifos, slaptumo grifos, gali ir bus, garantuotai bus, panaudota gynybai“, – sakė prezidentė.

Taip pat ji piktinosi, kad Seimo komiteto tyrimas yra selektyvus, nes jis neaprėpia dabartinių valdančiųjų santykių su verslu.

„Bet apie dabartinę situaciją, kai matome verslą, dalyvaujantį tiesiogiai politikoje dabar Seime, kai matome žemgrobystės elementus, žemių koncentraciją, tiesioginį susiliejimą dabar „Agroverslo“ su politika, šitas dabar yra visiškai ignoruojama. Mes matome selektyvų tyrimą. Ir tai turime visi suprasti“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius