Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 25

Nutylėję citatos dalį, aiškina neva JAV palaiko A.Lukašenką

Feisbuke skelbiama publikacija, kuria bandoma įteigti, neva Jungtinės Valstijos demonstruoja palaikymą protestų sukaustytam Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimui. Tai nėra tiesa.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„JAV sudavė netikėtą smūgį Lietuvai – į Baltarusijos politinius įvykius nesikiš!“, – skelbia tinklalapis bukimevieningi.lt. Nuoroda į tekstą per parą pasidalino per tūkstantį socialinio tinklo vartotojų.

15min nuotr./Klaidinanti publikacija
15min nuotr./Klaidinanti publikacija

Pirmadienį pasirodžiusi publikacija pradedama teiginiu, neva „Džordžo Sorošo ir kitų pakalikų organizuota spalvota revoliucija Baltarusijoje žlugo“.

Jokių įrodymų, kad prie protestų Baltarusijoje prisidėjo George'as Sorosas – nėra. Tai dažnai Kremliui palankių šaltinių naudojama mantra, kuria siekiama sumenkinti protestuotojus.

Europos Sąjungos (ES) išorės veiksmų tarnybos strateginės komunikacijos padalinio „Euvsdisinfo“ analitikai pastebi, kad „spalvotos revoliucijos“ terminą Kremliui palanki žiniasklaida taiko kone visiems žmonių susibūrimams, nukreiptiems prieš korupciją, valdžios smurtą ar žmogaus teisių suvaržymus.

Tai yra Baltarusijos žmonių teisė ir ši teisė nebuvo jiems suteikta rugpjūčio 9 dieną.

Kalbėti apie „žlugusius“ protestus kaimynėje valstybėje taip pat anksti. Minios baltarusių renkasi į protestus nuo rugpjūčio 13 d. prezidento rinkimų, kurių rezultatai – suklastoti. Pavyzdžiui sekmadienį, mažiau nei parai iki pasirodant bukimevieningi.lt publikacijai, Baltarusijoje gatves užplūdo iki 500 tūkst. protestuotojų.

Iškraipyta citata

Feisbuke skelbiamoje publikacijoje aiškinama neva JAV prezidento Donaldo Trumpo „aplinka“ nusprendė nepalaikyti „Džo Baideno ir demokratų (Baltarusijoje – aut. past.) organizuoto perversmo“.

15min priemena, kad rugpjūčio 17 d. paklaustas ar stebi situaciją Minske, D.Trumpas atsakė teigiamai bei įvardijo, kad „padėtis yra siaubinga“.

Tai esą įrodo pirmadienį Vilniuje vykęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo Stepheno Bieguno ir Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos susitikimas.

Bukimevieningi.lt pateikia tik S.Bieguno citatą apie tai, kad JAV negali nuspręsti įvykių Baltarusijoj eigos. Tai esą rodo, D.Trumpo palankumą A.Lukašenkai.

Publikacijos autoriai praleido JAV poziciją dėl smurto ir žmogaus teisių pažeidimo Lietuvos kaimynėje.

„Jungtinės Valstijos savo ruožtu smerkia žmogaus teisių pažeidimus ir brutalumą, kurį matėme vykstant Baltarusijoje po rinkimų, ir ragina Baltarusijos vyriausybę paleisti visus šiuo metu laikomus politinius kalinius“, – kalbėjo diplomatas.

Bukimevieningi.lt praleido ir citatą, kurioje JAV atstovas teigia, kad prezidento rinkimų metu teisė rinktis baltarusiams buvo atimta.

„Jungtinės Valstijos negali nuspręsti ir nenuspręs įvykių Baltarusijoje eigos. Tai yra Baltarusijos žmonių teisė, kaip numatyta Jungtinių Tautų žmogaus teisių deklaracijoje ir ESBO chartijoje. Tai yra Baltarusijos žmonių teisė ir ši teisė nebuvo jiems suteikta rugpjūčio 9 dieną“, – Vilniuje kalbėjo S.Biegunas.

15min vertinimu, bukimevieningi.lt publikacija yra klaidinanti. Protestai Baltarusijoje tęsiasi, įrodymų apie „užsienio jėgų finansuojamos spalvotos revoliucijos“ egzistavimą nėra pateikiama, JAV atstovo citata iškarpyta, pateikiant iškreiptą pasisakymo vaizdą.

Karštos savaitės

Baltarusijoje jau dvi savaites vyksta masiniai protestai prieš oficialius prezidento rinkimų rezultatus, kuriais remiantis, šeštai kadencijai su 80,1 proc. balsų buvo perrinktas Aliaksandras Lukašenka, o jo varžovė opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja esą surinko 10,12 proc. balsų.

Iš viso per protestus sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Šimtai jų nukentėjo sulaikymo metu. Keturi žmonės neteko gyvybių. Šiuo metu nėra informacijos, kad kieno nors iš teisėsaugos pareigūnų, panaudojusių perteklinę jėgą, atžvilgiu būtų pradėta baudžiamųjų bylų.

Nuo rugpjūčio 13-osios protestai ir streikai prasidėjo ir daugybėje Baltarusijos bendrovių.

Solidarizuojantis su pilietine Baltarusijos visuomene Lietuvoje sekmadienį organizuotas „Laisvės kelias“, kurio metu apie 50 tūkst. žmonių suformavo gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Baltarusijos pasienio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Nematomos grėsmės

Penktadienį A.Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijai iškilo karinės intervencijos per vakarinę sieną grėsmė, siekiant „atkirsti“ Gardino apskritį.

Šeštadienį jis teigė, kad prie šalies sienų užfiksuotas NATO pajėgų „rimtas judėjimas“, todėl įvedama aukščiausio lygio kovinė parengtis.

„Matome rimtą NATO pajėgų judėjimą betarpiškai arti prie mūsų sienų Lenkijos ir Lietuvos teritorijoje“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Autoritarinis lyderis pridūrė, kad pirmąkart per ketvirtį šimtmečio jam teko priimti „rimčiausią sprendimą“ ir paskelbti visišką kovinę parengtį šalies ginkluotųjų pajėgų pagrindiniuose daliniuose, taip pat sutelkti papildomų pajėgų prie Baltarusijos vakarinės sienos.

A.Lukašenka teigia, kad „prie Baltarusijos sienos artėja NATO pajėgos, o naikintuvai F-16 jau yra 15–20 minučių skrydžio atstumu“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius