-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 20

P.Poderskis įtariamuoju netapo: „Esi valdžioje – turi bylą, nesi – nebeturi“

Buvęs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis iš specialiojo liudytojo ikiteisminiame tyrime dėl savivaldybės ir UAB „Andrikus“ sutarties įsigyti plaučių ventiliavimo aparatus įtariamuoju netapo. Prokuratūra tenkino jo prašymą ir dabar jis šiame tyrime tapo tiesiog liudytoju.
Vilniaus savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis
Povilas Poderskis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sudaryto galimai viešajam interesui prieštaraujančio sandorio su UAB „Andrikus“ dėl plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo už 278,3 tūkst. eurų.

Pagal šią sutartį UAB „Andrikus“, gavusi 100 proc. avansinį apmokėjimą šių medicinos prietaisų Vilniaus miesto savivaldybės administracijai nepristatė.

Negauta duomenų pripažinti įtariamuoju

Šiame tyrime dabar jau buvęs Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis turėjo specialiojo liudytojo statusą ir dar pernai lapkritį kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą prašydamas „pakeisti jo procesinę padėtį ikiteisminio tyrimo medžiagoje iš specialiojo liudytojo į liudytojo, apklausiamo bendra tvarka“.

Tačiau šis prašymas tuomet nebuvo patenkintas, kaip ir vėliau, kai P.Poderskis šį sprendimą apskundė, nes esą skundas nebuvo pasirašytas.

Tik gegužės 19 d. skundas buvo registruotas ir patenkintas.

Ikiteisminio tyrimo metu (šiame tyrimo etape) negauta duomenų pripažinti jį įtariamuoju ir jis bus apklaustas kaip liudytojas bendra tvarka.

„Įvertinus ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, Pareiškėjo specialiojo liudytojo statuso suteikimo datą ir laikotarpį iki skundo išnagrinėjimo, aplinkybes, kad iki šio momento Pareiškėjui nėra pareikšti jokie įtarimai šioje byloje bei atsižvelgus į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką dėl šio instituto aiškinimo, Pareiškėjo skundas tenkintinas kaip pagrįstas, nurodant jam, kad ikiteisminio tyrimo metu (šiame tyrimo etape) negauta duomenų pripažinti jį įtariamuoju ir jis bus apklaustas kaip liudytojas bendra tvarka“, – rašoma Vilniaus apygardos prokuratūros nutarime.

Jame taip pat pažymima, kad „pasikeitus faktinėms bylos aplinkybėms, ikiteisminio tyrimo įstaiga galės svarstyti klausimą dėl įtarimo pareiškimo Pareiškėjui, jei tam būtų pagrindas, o tyrimui vadovaujanti prokurorė – dėl naujo nutarimo apklausti Pareiškėją specialiuoju liudytoju priėmimo, jei tam būtų pagrindas“.

Įžvelgė takoskyrą

Pats P.Poderskis, paprašytas pakomentuoti tokį prokuratūros nutarimą, teatsakė: „Tokia fundamentali valdžios ir verslo takoskyra. Esi valdžioje – turi bylą, nesi – nebeturi.“

P.Poderskis iš pareigų pasitraukė pats, pareiškęs, kad toliau karjeros sieks privačiame versle. Vilniaus taryba sprendimą patvirtino balsavimu šių metų kovo 10 d.

Tokia fundamentali valdžios ir verslo takoskyra. Esi valdžioje – turi bylą, nesi – nebeturi.

Pernai gegužės 26 dieną pranešta, kad FNTT atliko dokumentų poėmius Vilniaus miesto savivaldybėje dėl plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo. Pinigus iš savivaldybės gavusios, bet aparatų taip ir nepristačiusios UAB „Andrikus“ patalpose bei jos vadovų namuose atliktos kratos.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tuomet teigė, jog vyksta normalus procesas, bendradarbiaujama su pareigūnais, o sutartį su bendrove pasirašęs P.Poderskis patvirtino, kad pareigūnai savivaldybėje atliko dokumentų poėmį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius