Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palanga neteko legendinio pedagogo: išugdė L.Tapiną, R.Rastauską

Eidamas 88-uosius Palangoje mirė ilgametis pedagogas Jonas Brindza, mokiniams atidavęs 47-erius metus.
2013 m. Jonui Brindzai suteiktas Palangos miesto garbės piliečio vardas.
2013 m. Jonui Brindzai suteiktas Palangos miesto garbės piliečio vardas. / Palangos miesto savivaldybės nuotr.

„Mokytojas legenda. Pedagogas, kurio vienintelė darbovietė net keturiasdešimt septynerius metus buvo Palangos vidurinė mokykla. Būtent čia jis atėjo darbuotis ką tik baigęs studijas ir iš čia po beveik pusės amžiaus buvo išlydėtas ilsėtis. Šią ugdymo įstaigą dabar pasididžiuodami vadiname Palangos senąja gimnazija“, – rašė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Lituanistas J.Brindza buvo įkūręs literatų būrelį, ugdė lituanistikos talentus, leido almanachą „Aitvaras“.

Tarp jo ugdytinių – skirtingų literatūros žanrų rašytojai, savo srities korifėjai Rolandas Rastauskas, Laimonas Tapinas, Rimvydas Valatka ir daugybė kitų, kurių daugiau kaip dvi dešimtys išleido savo knygų.

„Aš esu tiesiog Jonas Brindza, su D raide, tuo ir skiriuosi nuo sūrio“, – taip su humoru prisistatydavo mokytojas.

"Be galo inteligentiškas, pagarbus, niekada ir jokiomis aplinkybėmis nekeliantis balso, gilios meninės sielos, ugdęs pagarbą vieni kitiems ir savo kraštui, mokinių mylimas, kaip dabar sakoma, „iki mėnulio ir atgal“. Ypač gerbiamas kolegų, o moksleivių neišpasakytai vertinamas už galimybę pasitikėti ir bet kurioje, net pačioje sudėtingiausioje vaikiškoje ar paaugliškoje situacijoje būti atvirais ir išklausytais. Niekada negalvojo apie politinius ar partinius interesus, niekada nesiekė išskirtinės materialinės gerovės, jo gyvenimo tikslas, kelias ir meilė buvo pedagogo profesija bei tai, ką geriausio gali duoti savo mokiniams", – apie pedagogą rašė Palangos meras.

2013 m. Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimu Jonui Brindzai už veiklą ir išskirtinius nuopelnus Lietuvos Respublikai bei Palangos miestui suteiktas Palangos miesto garbės piliečio vardas. Garbės piliečio regalijos pedagogui įteiktos Kurhauzo atidarymo iškilmingo vakaro metu 2013 m. gruodžio 14 d.

Atsisveikinti su Mokytoju galima kovo 9 d. Palangos laidojimo namuose. Amžinojo poilsio atguls kovo 10 d. Palangos naujosiose kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius