-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 24 /17:32

Panerių memoriale nacių aukas pagerbęs B.Netanyahu: „Nebegalime būti tokie bejėgiai“

Aukų pagerbimo ir Pasaulio teisuolių apdovanojimo ceremonijoje Panerių memoriale dalyvavęs Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu dėkojo Lietuvos vyriausybei už holokausto atminties išsaugojimą ir teigė, kad šie siaubingi įvykiai išmokė, jog žydai niekada nebegali būti tokie bejėgiai.
Benjaminas Netanyahu
Panerių memoriale nacių aukas pagerbęs B.Netanyahu: „Nebegalime būti tokie bejėgiai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Čia buvo įvykdytas nusikaltimas, už kurį negalima atleisti“, – ceremonijos pradžioje sakė B.Netanyahu ir priminė, kad Paneriuose buvo nužudyta 70 tūkst. žydų.

„Prieš holokaustą Vilnius buvo žinomas kaip Lietuvos Jeruzalė. Šiandien čia stovėdami mes prisimename viską, kas išnyko, ir kas buvo sunaikinta. Mes prisimename nepaprastą sugebėjimą išgyventi.

Ir šiandien mes savo gretose turime tą nepaprastą moterį. Ji miško glūdumoje turėjo fortą, kuriame laikė ir saugojo žmones. Ji drąsiai kovojo su naciais. Tai yra toks herojiškumas, Fania. Ir mes visada jums atiduosime savo pagarbą“, – apie buvusią Vilniaus geto kalinę Fanią Frankovskają sake Izraelio vyriausybės vadovas.

B.Netanyahu padėkojo Lietuvos vyriausybei už holokausto, kurį jis įvardijo kaip didžiausia nusikaltimą žmonijos istorijoje, atminties išsaugojimą.

Pasak Izraelio premjero, svarbiausios holokausto pamokos yra dvi.

„Visų pirma, mes turime nuo pat pradžių kovoti su barbarizmu, antraip jis mus sudegins. Antra pamoka skirta mums, žydams: niekada nebegalime būti tokie bejėgiai“, – sakė Izraelio premjeras ir pasakojo, kad prieš šimtą metų netoli Panerių buvo sumuštas jo senelis.

„Prieš prarasdamas sąmonę jis pasakė: jei liksiu gyvas, pasiimsiu savo šeimą į Izraelio žemę, kad galėtumėme atkurti tai, ką turėjome.

Šiandien noriu pasakyti savo seneliui: Saba, aš čia, grįžau ir šiame mirties miške stoviu kaip Izraelio premjeras. Daugiau nebebūsime bejėgiai. Turime valstybę, kariuomenę ir galime patys apsiginti. Izraelis – stiprus ir išdidus. Izraelio žmonės gyvens amžinai“, – teigė B.Netanyahu.

B.Netanyahu: „Šiandien noriu pasakyti savo seneliui: Saba, aš čia, grįžau ir šiame mirties miške stoviu kaip Izraelio premjeras. Daugiau nebebūsime bejėgiai. Turime valstybę, kariuomenę ir galime patys apsiginti. Izraelis – stiprus ir išdidus. Izraelio žmonės gyvens amžinai.“

Anot Lietuvos žydų bendruomenės, Izraelio premjero senelė Sara Lurie Mileikovkowsky 1885 metais gimė Šeduvoje, o senelis Natanas Mileikowskis – Krėvoje.

Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tvirtino, kad Holokaustas yra „bene skaudžiausias ir baisiausias epizodas Lietuvos istorijoje“.

„Tikiu, kad istorijos pamokas mes išmokome. Todėl mūsų visų pareiga – siekti, kad pasaulis išgirstų nukentėjusiųjų skausmą, kad tiesa nebūtų slepiama ir mes nenusigręžtume nuo istorijos faktų, kokie skaudūs jie bebūtų“, – teigė premjeras.

Abu ministrai pirmininkai pabrėžė būtinybę prisiminti ir žydus gelbėjusius žmones. Jie Pasaulio tautų teisuolio medaliais po mirties apdovanojo Domo ir Marijonos Viščių šeimą.

Panerių memoriale 1941–1944 metų nacių Vokietijos okupacijos laikotarpiu Panerių miške buvo nužudyta per 100 tūkstančių žmonių. Didžiąją jų daugumą sudarė žydai, tačiau šioje vietoje palaidota nemažai lenkų, lietuvių, rusų ir kitų tautybių žmonių.

Lietuvoje iš maždaug 208–210 tūkst. žydų iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos buvo nužudyti 190–196 tūkst. – apie 96 proc. Lietuvos žydų.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 000 žydų.

Litvakai konkrečių prašymų neturi

Prieš ceremoniją Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigė besitikinti, kad po B.Netanyahu vizito Izraelio ir Lietuvos santykiai dar labiau sustiprės, o turizmo sektorius taps atviresnis ir labiau įperkamas.

„Premjerui neturime kažkokių prašymų – nesame skriaudžiami, neturime jokių problemų, kurių negalėtume išspręsti čia, Lietuvoje. Mes esame išdidi litvakų bendruomenė, nelabai mes ir prašinėjame.

Mano asmeninė patirtis rodo, kad praktiškai visus klausimus vienaip arba kitaip galima išspręsti be raginimų iš šalies, net iš Izraelio“, – žurnalistams sakė F.Kukliansky.

Atvyko stiprinti dvišalių santykių

BNS praneša, kad Lietuvoje viešintis Izraelio premjeras B.Netanyahu sako sieksiantis sustiprinti dvišalius ryšius, kad būtų atsverta, jo teigimu, nepagrįsta Europos Sąjungos (ES) kritika dėl elgesio su palestiniečiais.

„Noriu jums padėkoti už stiprią poziciją, kurios laikėtės per ES forumus – tiesos vardu, Izraelio vardu, padorumo vardu“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė B.Netanyahu per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Briuselyje ES su Izraeliu dažnai netinkamai elgiasi, esama daug iškraipymų mūsų atžvilgiu, ir džiugu matyti, kad jūs laikotės aiškumo, tiesos ir drąsos pozicijos“, – teigė jis.

TAIP PAT SKAITYKITE: K.Girnius: atvykdamas į Lietuvą B.Netanyahu bando gerinti savo reputaciją

„Mes aptarėme, kaip tai gali būti išplėsta“, – pridūrė B.Netanyahu.

Lietuva tradiciškai yra tarp tvirčiausių diplomatinių Izraelio rėmėjų Europoje, iš dalies dėl Holokausto istorijos ir pozicijų derinimo su Jungtinėmis Valstijomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Protestas prieš Izraelio delegacijos vizitą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Protestas prieš Izraelio delegacijos vizitą

Pernai gruodį Lietuva inicijavo B.Netanyahu kvietimą į Briuselį susitikti su ES ministrais, o tai papiktino kai kuriuos bendrijos pareigūnus.

Vos B.Netanyahu atvykus į Vilnių, ES pareigūnai Briuselyje išplatino pareiškimą, kuriuo pasmerkė Izraelio planus plėsti žydų gyvenvietes okupuotame Vakarų krante.

Izraelio veiksmus kritikavo ir kelios dešimtys protestuotojų, pasitikusių B.Netanyahu prie Lietuvos Vyriausybės rūmų Vilniaus centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius