TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 16

Papiktino Santaros klinikų tvarka: laukti COVID-19 tyrimo rezultatų mamai liepė palikus naujagimį

Į redakciją kreipėsi Santaros klinikų tvarka pasipiktinusi Loreta Silienė, kuriai tyrimo dėl COVID-19 atsakymo buvo pasiūlyta laukti namuose, o vos kelių savaičių kūdikiui – ligoninėje. Tvarką pacientė vadino nelogiška, o pagrįsto atsakymo, kodėl tokiu atveju motinos atskiriamos nuo kūdikių, kaip pati sako, nesulaukė. Neonatologijos centro vadovo doc. dr. Arūno Liubšio teigimu, galimybė kartu su naujagimiu laukti atsakymo atskiroje, izoliuotoje palatoje jau atsirado.
Moteris ir kūdikis
Moteris ir kūdikis (Asociatyvi nuotr.) / Vida Press nuotr.

„Birželio 29 d. gimė dukra, buvo taip, kad gimė šiek tiek anksčiau – 37 savaičių – ir išleidžiant mus iš ligoninės pasakė, kad yra rizika, jog gali išlįsti gelta. Kadangi pas šeimos gydytoją papulti sunku, vykdomos tik nuotolinės konsultacijos, mums patarė važiuoti į Santariškes, į Vaikų priėmimo skyrių, kur mus patikrins“, – apie situaciją kalbėjo L.Silienė.

Pamačiusi, kad kūdikis ėmė gelsti, skaitytoja nusprendė kreiptis į Santaros klinikų Vaikų ligoninės priimamąjį. Gydytojai patikrinus, paaiškėjo, kad bilirubino – geltą lemiančio pigmento – kiekis pakilęs, todėl reikės gultis į ligoninę fototerapijai, o tam būtinas COVID-19 testas.

Atskirti savaitės kūdikį nuo motinos?

„Sako, mes tada kūdikį guldome, o jūs važiuokite namo laukti testo atsakymo, kuris trunka iki 6–8 val. Kaip? Kodėl? Atskirti savaitės kūdikį nuo motinos?“ – kėlė klausimą ji.

Pasiteiravus, ar negalėtų būti suteikta izoliacinė palata, gydytoja, pasak pašnekovės, tikino, kad tokių nėra, o į Naujagimių skyrių be testo rezultato įleisti negali: „Bet naujagimiai, nors yra daromas COVID-19 testas, į skyrių yra priimami.“

„Sakau, kaip jūs galit atskirti? Man sako – tokios taisyklės. Aš sakau, juk aš ją maitinu pati, tai ką jūs siūlot? Sako, sesutės pamaitins mišinuku arba galit pati nusitraukti pieno, kas kelios valandos atvežti, mes pamaitinsim.“

Su tokiu pasiūlymu pašnekovė nesutiko, o paskambinus skyriaus vedėjai dėl situacijos ši taip pat gūžčiojo pečiais – „suprantu, logikos nėra, bet tokios taisyklės“.

„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testas
„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testas

„Tuo labiau kad atneša pasirašyti dokumentus dėl to COVID-19 testo, kad darom ir ten yra varnelė – arba sutinku izoliuotis atskiroje palatoje, arba vykti namo ir laukti atsakymo. Tai gerai, sakau, aš pažymiu, kad atskiroj palatoj izoliuojuosi“, – pasakojo ji.

Anot jos, galiausiai, po valandos, laisva palata buvo surasta, tiesa, visai kitame – Ortopedijos – skyriuje.

„Po gauto neigiamo atsakymo buvome perkeltos kartu į naujagimių skyrių tolesniam gydymui. Kažkodėl niekas nesugebėjo nei paaiškinti, nei parodyti, kur aprašyta tokia vidaus tvarka, kad motinos yra atskiriamos nuo kūdikių dėl COVID-19 tikimybės“, – kalbėjo pašnekovė.

Į analogišką situaciją po savaitės pateko ir L.Silienės draugė. Jos kūdikiui taip pat buvo nustatyta padidėjusi gelta, laukti tyrimo dėl COVID-19 rezultatų pasiūlyta namuose, o kūdikį – palikti ligoninėje.

123RF.com nuotr./Mama ir kūdikis
123RF.com nuotr./Mama ir kūdikis

„Buvo sekmadienio vakaras, tai, sako, mes naktį jums paskambinsime. Ji nesutiko palikti savo savaitės kūdikio, paprašė surasti palatą, bet jai sakė, kad palatų neturi“, – teigė L.Silienė.

Draugei papasakojus apie L.Silienės atvejį, gydytojai palatos suteikimą pavadino „klaida“ ir pabrėžė, kad tai daugiau nepasikartos.

„Ji nesutiko palikti sūnaus, tai sutarė taip, kad vakare važiuoja namo kartu su sūnumi padarę testus, o paryčiais jiems paskambino iš Santariškių, kad viskas gerai, galite atvykti“, – sakė ji.

Pasak Santaros klinikų Neonatologijos centro vadovo doc. dr. A.Liubšio, ligoninėje galioja patvirtinta nėščiųjų, gimdyvių ir motinų hospitalizacijos tvarka COVID-19 periodu.

„Bet kokiu atveju, prieš hospitalizuojant motiną su naujagimiu, jai turi būti atliktas COVID-19 testas ir jeigu jis neigiamas, motina gali būti hospitalizuota su naujagimiu.

Prieš planinę hospitalizaciją, atlikus tyrimus dėl COVID-19, pacientai atsakymo laukia arba izoliacinėse palatose, arba sutinka tyrimo atsakymo laukti namie“, – tvarką priminė A.Liubšys.

Tiesa, kaip pažymima, Naujagimių skyriuje šiuo metu jau yra paruoštos 2 atskiros, izoliuotos palatos, kuriose motina kartu su naujagimiu galės sulaukti COVID-19 tyrimo atsakymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius