-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 03

Paplitus omikron atmainai vėl ieškoma būdų išgyti: klaidingai tikinama, kad padės soda

Žaibiškai visame pasaulyje išplitusi COVID-19 omikron atmaina paskatino socialinių tinklų vartotojus ieškoti būdų ligai įveikti. Šįkart klaidingai teigiama esą pigiausias ir saugiausias vaistas nuo koronaviruso – soda. Šeimos gydytojų asociacijos vadovas Julius Kalibatas įspėja, kad sodos vartojimas norint įveikti koronavirusą gali turėti neigiamą šalutinį poveikį.
Valgomoji soda
Valgomoji soda / 123RF.com nuotr.

Socialiniuose tinkluose platinamas pranešimas neva įrodantis sodos efektyvumą prieš koronaviruso infekciją. Tokiu teiginiu imta dalintis Pietų Korėjoje netrukus po to, kai šalyje buvo užregistruotas pirmasis omikron atmainos atvejis.

Ekrano nuotr. iš „Naver Blog“/Klaidinga informacija apie neva efektyvų sodos poveikį nuo koronaviruso
Ekrano nuotr. iš „Naver Blog“/Klaidinga informacija apie neva efektyvų sodos poveikį nuo koronaviruso

„Įrodyta, kad natrio hidrokarbonatas yra pigiausias ir saugiausias vaistas nuo COVID–19“, – teigiama socialiniuose tinkluose korėjiečių kalba.

Sumaišius 3 gramus natrio hidrokarbonato (kitaip – geriamosios sodos) su 100 ml vandens rezultatas esą nustebino, o pacientai pasijuto geriau, klaidingai teigė internautai ir pridėjo, kad tokia „naudinga medicininė informacija“ yra stebima ir cenzūruojama.

Panašūs pranešimai pasirodė čia, čia ir čia.

Ragina neužsiimti savigyda

Šeimos gydytojų asociacijos vadovas prof. habil dr. Julius Kalibatas akcentavo, kad soda nėra tinkama priemonė kovai su koronavirusu.

„Kai soda pradedama vartoti gydymui, tai gali turėti labai neigiamą šalutinį poveikį. Skaitydamas pasaulinę literatūrą, niekur neradau, kad soda efektyviai veiktų virusą“, – pabrėžė jis.

Vakcina nuo koronaviruso, specialisto įsitikinimu, išlieka pagrindinė apsaugos priemonė.

Pasak J.Kalibato, esamos vakcinos yra mažiau veiksmingos prieš itin užkrečiamą omikron atmainą, tačiau, pridėjo jis, kovai su ja jau kuriama nauja vakcina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas

Farmacijos kompanijos „Pfizer“ generalinis direktorius Albertas Bourla prieš mėnesį pareiškė, kad vakcina, skirta omikron variantui, bus paruošta kovo mėnesį, o bendrovė jau yra pradėjusi gaminti vakcinos dozes.

J.Kalibatas paragino neužsiimti savigyda, nebandyti nežinomų preparatų ir neeksperimentuoti su medžiagomis, kurios taikomos kitiems tikslams.

„Jei mokslas sako, kad vakcina yra pagrindinis būdas kovai su koronavirusu, darykime tai, ką pataria specialistai“, – apibendrino pašnekovas.

Melagieną platino ir anksčiau

Indijos mokslininkai praėjusiais metais aiškinosi, ar reguliariai skalaujant burną 7,5 proc. natrio hidrokarbonato tirpalu galima pašalinti koronavirusą burnos ertmėje ir nosiaryklėje. Tyrimas parodė, kad tokia priemonė nėra veiksminga pacientams, sergantiems lengvesne COVID-19 forma.

Tiesa, ši melagiena nėra nauja – pranešimai apie neva gydomąsias sodos savybes cirkuliavo ir prieš dvejus metus. Tąsyk klaidingai teigta, kad citrina ir soda – naujausi vaistai nuo naujojo koronaviruso, kurie buvo atrasti Izraelyje.

Pasklidusią melagieną paneigė naujienų agentūros „Reuters“ bei AFP.

Taip pat rašėme ir apie klaidingus patarimus nuo naujojo koronaviruso varianto gydytis pasitelkus karšto vandens ir sodos mišinį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius