-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 13

Skiepų priešininkas skelbia netiesą: nuo koronaviruso karštas vanduo ir soda neišgelbės

Skiepų naudą neigiantis Andrius Lobovas feisbuke nuo COVID-19 gydytis pataria karštu vandeniu ir soda, koronavirusą lygina su gripu ir tikina, kad virusas – sukurtas laboratorijoje. Visa tai – melas.
A.Lobovas bando įtikinti, kad COVID-19 mažiau pavojingas už sezoninį gripą
A.Lobovas bando įtikinti, kad COVID-19 mažiau pavojingas už sezoninį gripą / 15min.lt koliažas

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Koronos virusas yra lygiai toks pat virusas, kaip ir gripo. Jis nėra baisesnis ar piktesnis. Kai kuriais atžvilgiais jis yra paprasčiau nugalimas negu eilinis gripas“, – vaizdo įraše teigia A.Lobovas.

Facebook.com stop kadras/Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
Facebook.com stop kadras/Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Tai nėra tiesa. Tuo metu per mažiau nei parą vaizdo įrašu pasidalino beveik 9 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

Įtikinantys skaičiai

COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 virusas skiriasi nuo gripo jau vien tuo, kad koronavirusai yra atskira virusų grupė. Panašiai, kaip banginiai ir žmonės yra žinduoliai, tačiau kažin ar juos pavadintume vienodais.

Bent jau šiuo metu SARS-CoV-2 yra „baisesnis“ už sezoninį gripą. Pagrindinis skirtumas – aukštas COVID-19 mirtingumo rodiklis. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, vidutiniškai miršta 3–4 proc. užsikrėtusiųjų.

Tačiau, pavyzdžiui, Italijoje mirtingumas siekia daugiau nei 6 proc. Kovo 13 d. duomenimis, iš daugiau nei 15 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė daugiau nei 1 tūkst. Liga yra itin pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms. Daugiau nei 13 proc. vyresnių nei 80 metų amžiaus asmenų Italijoje, sirgusių COVID-19 – mirė.

Tuo metu sezoninio gripo mirtingumo rodiklis – keliasdešimt kartų mažesnis. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2018–2019 m. gripo sezono metu gripu Lietuvoje sirgo beveik 50 tūkst. žmonių, o dėl ligos sukeltų komplikacijų 24 žmonės mirė.

Nors tai yra 24 tragedijomis per daug, bendras mirtingumo rodiklis siekia mažiau nei 0,05 proc. nuo visų užsikrėtusiųjų. Tai yra 60 kartų mažiau nei 3 proc. siekiantis mirtingumo nuo COVID-19 rodiklis.

SARS-CoV-2 pavojingesnis už gripo virusą ir dėl to, kad vienas susirgęs žmogus užkrečia daugiau aplinkinių. Kitaip tariant, naujasis koronavirusas sparčiau plinta. Skaičiuojama, kad vienas gripu sergantis asmuo vidutiniškai užkrečia 1,3 aplinkinių.

VIDEO: Specialistės patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso

Sergantieji COVID-19 vidutiniškai užkrečia 2–3 aplinkinius. Tai reiškia, kad COVID-19 yra keliasdešimt kartų mirtingesnis ir greičiau plintantis nei sezoninis gripas. Naujojo koronaviruso grėsmę didina ir tai, kad nuo ligos nėra vakcinos, o kadangi liga yra nauja, gydymo metodai – eksperimentiniai.

Klaidinančios informacijos popuri

A.Lobovas pasijutusiems blogai pataria gerti karštą vandenį. Tačiau įtariantiems sergant COVID-19 reikėtų griebtis ne stiklinės, o telefono ragelio. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) grįžusiems iš koronaviruso paveiktų teritorijų ir pasijutus blogai rekomenduoja nedelsiant skambinti 112 ir pranešti apie susirgimą.

PSO jau skelbė, kad informaciją apie karštas vonias ir karštą vandenį neturi pagrindo. Socialiniuose tinkluose ne kartą skelbta, neva SARS-CoV-2 virusas miršta 37 laipsnių temperatūroje, todėl karštas vanduo padeda jį įveikti.

PSO pastebi, kad, pavyzdžiui, karštos vonios ar šilti rūbai žmogaus kūno temperatūros neveikia. Dar daugiau, nėra aišku, kokioje temperatūroje virusas žūva.

Liaudies medicinos patarimų, esą COVID-19 galima įveikti česnaku, alkoholiu ar soda, kaip siūlo A.Lobovas, taip pat būta ne kartą. PSO pastebi, kad specifinių gydymo priemonių, kurios padėtų kovoti su koronavirusu, kol kas nėra.

Esminis panašumas tarp COVID-19 ir koronaviruso – prevencinės apsaugos priemonės. Siekiant apsisaugoti nuo abiejų ligų rekomenduojama dažnai muilu ir vandeniu plauti rankas, vengti fizinio kontakto, kosėti alkūne užsidengus veidą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsauga nuo koronaviruso metro Niujorke, Brukline kovo 11, 2020 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsauga nuo koronaviruso metro Niujorke, Brukline kovo 11, 2020 metais

Vaizdo įraše A.Lobovas taip pat teigė, kad COVID-19 yra laboratorijoje sukurtas virusas. Skiepų skeptikų gretose įsitvirtinęs įsitikinimas buvo ne kartą paneigtas tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Laboratorijoje sukurto viruso mitą aktyviai skelbia Rusijos žiniasklaida.

Aršus kritikas

A.Lobovas nėra medikas, tačiau tikina daugiau nei 10 metų savarankiškai studijuojantis vakcinas. Rugsėjį A.Lobovas 15min pasakojo besidomintis homeopatais Aleksandru Katoku ir Aleksandru Stolešnikovu.

Pastarojo veikale „Kuo pripildyti organizmą“ kalbama ne tik apie sveiką gyvenseną, bet ir apie tai, kad idealus maistas – „žalia mėsa ir garuojantis kraujas“, anglosaksų civilizacijos raktas į sėkmę – polinkis valgyti mėsą. Tariamas profesorius taip pat įsitikinęs, kad „gyvas vanduo“ – labiau išsivysčiusių kosminių civilizacijų maistas.

A.Lobovas į žiniasklaidos akiratį pateko tapęs aršiu Neringos Venckienės remėju Garliavoje. Prieš kelis metus vyras nesėkmingai siekė įrodyti esąs Deimantės Kedytės tėvas. Pastaraisiais metais A.Lobovas kovoja prieš skiepus ir neretai skelbia melagingą informaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius