-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 19

Pasaulio sveikatos organizacijos simbolyje – velnias?

Feisbuke Lietuvos Vyriausybė raginama nustoti klausyti „velnių irštvos“, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), nurodymų ir nutraukti visuotinį karantiną. Garbinanti velnią PSO esą nurodo savo herbe.
Pasaulio sveikatos organizacijos simbolis
Pasaulio sveikatos organizacijos simbolis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nustokite vykdyti velnių irštvos – PSO reikalavimus ir leiskite žmonėms sugrįžti į darbus! Atkreipkite dėmesį į šios organizacijos simbolį – gyvatė/šėtonas valdo pasaulį. Jie sargdino žmoniją ir pelnėsi iš imitacinių gydymo procesų!“, – feisbuko puslapyje M.G.Maksimalietis kreipiamasi į Vyriausybės vadovą Saulių Skvernelį ir sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

M.G.Maksimaliečio puslapį valdo tinklalapio minfo.lt savininkas Marius Gabrilavičius, Seimo nario „darbiečio“ Mindaugo Puidoko aplinkos žmogus. Kartais psichoterapeutu prisistatantis vyras užsiima priklausomybių gydymu hipnozės būdu, liaudyje vadinamu kodavimu.

Antikinės šaknys

PSO logotipe – apie lazdą apsivijusi gyvatė Žemės planetos fone. Gyvatė ir lazda yra itin senas medicinos simbolis, kildinamas iš graikų mitologijos.

Gyvatė, apsivijusi lazdą, priklausė senovės graikų medicinos ir gydymo Dievui Asklepijui. Graikų mitologijoje Asklepijus sulaukė vyriausiosios Olimpo dievybės Dzeuso rūstybės.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Greitosios pagalbos automobilis ant kurio matoma lazdą apsivijusi gyvatė
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Greitosios pagalbos automobilis ant kurio matoma lazdą apsivijusi gyvatė

Pomirtinio gyvenimo dievas Hadas šiam pasiskundė, kad Asklepijaus dėka žmonės darosi kone nemirtingi, todėl Dzeusas šį sunaikino žaibo blyksniu.

Simbolis nėra išskirtinai naudojamas PSO, jį pamatysime ir ant greitosios pagalbos automobilių, vaistų ar kitų įstaigų bei priemonių, susijusių su medicina.

Kartais medicinoje naudojamas herbas, kuriame lazdą apsivijusios dvi gyvatės, o lazdos viršuje – sparnai. Tai yra vadinamoji Kaducėjaus lazda. Šis simbolis taip pat pasiskolintas iš senovės graikų.

Pixabay.com nuotr./Kaducėjus
Pixabay.com nuotr./Kaducėjus

Sparnuotoji lazda priklausė Hermiui, dievų pasiuntiniui, bendravusiam su žmonėmis. Hermis buvo keliautojų globėjas, tuo metu senovėje gydytojai iki pacientų pėsčiomis keliaudavo didelius atstumus.

Vėlgi, satanizmo apraiškas čia įžvelgti sudėtinga. Medicinoje naudojami simboliai senesni nei krikščionybė, gyvates susiejusi su velniu.

Įkvėpimo semiasi užsienyje

M.G.Maksimaliečio įrašą lydi grotažymė „WWG1WGA“. Ja išreiškiamas palaikymas JAV ultradešiniųjų sąmokslo teoriją išpažįstančiam „QAnon“ judėjimui.

„Facebook“ nuotr./M.Puidokas skleidžia žinutes, flirtuojančias su „QAnon“ sąmokslo teorija
„Facebook“ nuotr./M.Puidokas skleidžia žinutes, flirtuojančias su „QAnon“ sąmokslo teorija

Lietuvoje „QAnon“ šalininkai renkasi feisbuko grupėje „Qanon LT News | Q Anon Naujienos Lithuania Lietuva WWG1WGA White Hats 17“ ir socialiniame tinkle „Discord“.

Palaikymą šiai teorijai yra išreiškęs Seimo narys Mindaugas Puidokas, priklausantis „QAnon“ bendraminčių feisbuko grupei, įrašuose socialiniame tinkle užsimenantis apie „Q“, judėjimo simbolį.

Parlamentaro patarėja Loreta Fokienė buvo minfo.lt vyriausioji redaktorė, yra nurodoma M.Gabrilavičiaus valdomo „Maksimalistinės terapijos studijos“ projektų vadove. Moteris feisbuke taip pat priklauso „QAnon“ sekėjus vienijančiai grupei.

15min nuotr./M.Puidoko patarėjos duomenys M.Gabrilavičiaus verslo tinklalapyje
15min nuotr./M.Puidoko patarėjos duomenys M.Gabrilavičiaus verslo tinklalapyje

Viena iš pagrindinių idėjų, palaikančių „Q Anon“ sąmokslo teorijos egzistenciją – teiginys, kad egzistuoja aukštas pareigas JAV vyriausybėje užimantis asmuo, kuris paslaptingomis žinutėmis nutekina slaptą informaciją.

Šis yra įvardinamas kaip „Q“, kuris, kai kurių sąmokslo teorijos skleidėjų manymu, yra pats Donaldas Trumpas.

Satanizmo paieškos PSO herbe M.G.Maksimaliečio paskyroje pasirodė dieną po to, kai D.Trumpas paskelbė įšaldantis JAV PSO skiriamą finansavimą.

Visos šios informacijos tikslas – atskleisti pasaulinį sąmokslą prieš Donaldą Trumpą, kuris, esą, vienintelis gali apsaugoti pasaulį nuo satanistų-pedofilų, milijardierių kabalos ir jiems priklausančios žiniasklaidos skleidžiamo melo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius