Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 21 /2019 03 19

Europos faktų tikrintojai susivienijo prieš EP rinkimus – 15min vienintelis „FactCheckEU“ partneris regione

Melagingos žinios neturi sienų, ypač Europoje. Būtent todėl Tarptautinis faktų tikrinimo tinklas (IFCN), kurio dalimi yra 15min projektas „Patikrinta 15min“, pradeda projektą „FactCheckEU“. Tai – 19 faktus tikrinančių Europos žiniasklaidos priemonių bendradarbiavimo iniciatyva, skirta kovoti su dezinformacija ir melagingomis žiniomis, artėjant 2019-ųjų Europos Parlamento rinkimams.
 Europos faktų tikrintojai susivienijo prieš EP rinkimus – 15min vienintelis „FactCheckEU“ partneris regione
Europos faktų tikrintojai susivienijo prieš EP rinkimus – 15min vienintelis „FactCheckEU“ partneris regione

„FactCheckEU“ projektą galima rasti svetainėje factcheckeu.info. Informacija šiame tinklalapyje bus skelbiama dešimčia Europos kalbų, o visa publikuojama medžiaga bus išversta į anglų kalbą tam, kad pasiektų kuo platesnę auditoriją visoje Europoje.

„FactCheckEU“ tikrins partnerių skelbiamus faktus apie ES, demaskuos su rinkimais susijusias melagingas žinias ir Europos politikų pareiškimus.

Klausimų ir atsakymų skyrelis, paremtas „Libération“ platforma „CheckNews“, padės sukurti tiesioginį ryšį su auditorija ir sustiprins pasitikėjimą žiniasklaida, atsakant į visuomenės klausimus tiesiogiai, nepriklausomai nuo politinių įsitikinimų.

Projektu „FactCheckEU“ taip pat bus siekiama pažvelgti, kaip melagingi pranešimai keliauja iš vienos valstybės į kitą, kas kuria melagingas žinias.

„Šie rinkimai į Europos Parlamentą yra labai svarbūs. Pasirodo vis daugiau pranešimų, kad artėjant rinkimams rengiamos plačios dezinformacijos kampanijos, į Europos Parlamentą ne tik kitose šalyse, bet ir Lietuvoje kandidatuoja itin daug naujokų, kurie nevengia spalvingų pareiškimų ir kontroversiškų pažadų. Mūsų, žurnalistų, svarbiausias tikslas yra pateikti patikrintus faktus, atskleisti politikų manipuliacijas ir dezinformaciją, kuria bandoma paveikti rinkėjų pasirinkimą. Džiaugiuosi, kad galėsime tai daryti glaudžiai bendradarbiaudami ir operatyviai keisdamiesi aktualiausia informacija su kolegomis iš 13 Europos šalių“, – sakė 15min vyr. redaktorius Raimundas Celencevičius.

15min nuotr./Patikrinta 15min
15min nuotr./Patikrinta 15min

„FactCheckEU“ bendradarbiauja su 19 žiniasklaidos partnerių iš 13 Europos šalių dešimčia kalbų: „20 Minutes“ (Prancūzija), „AFP Factuel“ (Prancūzija), „CheckNews de Libération“ (Prancūzija), „CORRECTIV.Faktencheck“ (Vokietija), „Les Décodeurs du Monde“ (Prancūzija), „Ellinika Hoaxes“ (Graikija), „FactCheckNI“ (Šiaurės Airija), „Faktograf.hr“ (Kroatija), „France 24 Observers“ (Prancūzija), „TheJournal.ie“ (Airija), „lavoce.info“ (Italija), „Lead Stories“ (Belgija), „Maldita.es“ (Ispanija), „Newtral“ (Ispanija), „Observador“ (Portugalija), „Pagella Politica“ (Italija), „Patikrinta 15min“ (Lietuva), „TjekDet“ (Danija) ir „Viralgranskaren“ (Švedija).

„FactCheckEU“ partneriai
„FactCheckEU“ partneriai

Visos šios žiniasklaidos priemonės yra pasirašiusios Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo etikos kodeksą. Tapusios IFCN patvirtintosiomis narėmis, žiniasklaidos priemonės įsipareigoja laikytis 12 kriterijų, apibrėžiančių skaidrumą, etiką, metodiką ir nešališkumą.

„FactCheckEU“ yra visiškai nuo ES institucijų ir kitų vyriausybinių organizacijų nepriklausomas projektas. Šią platformą sukūrė „Libération“ ir „Datagif“ pasinaudojus „Poynter“ instituto įkurto Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo suteikta inovacijų dotacija. Ji taip pat gavo paramą iš „Google News Initiative“, ilgalaikio IFCN partnerio, ir „Open Society Initiative for Europe“.

IFCN ir „Patikrinta 15min“ bendradarbiavimas

IFCN kiekvieną žiniasklaidos priemonę vertina pagal 12 skaidrumo ir atskaitomybės kriterijų. 15min atitiko šiuos ypač griežtus vertinimo kriterijus ir įsipareigojo jų toliau laikytis. „Patikrinta 15min“ yra įvertintas kaip ypač patikimas ir kokybiškas naujienų šaltinis.

„Faktų tikrinimas yra pamatinė priemonė ieškant tiesos. Nors tai nėra vaistas nuo visų ligų ir atsakymas į visus klausimus. Labai svarbu, kad laikydamasis Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo Garbės kodekso ir visiškai atitikdamas aukštus jo reikalavimus, 15min skaitytojams įsipareigoja dirbti skaidriais darbo metodais. Skaitytojus kviečiate pasitikėti jumis ne dėl to, kas esate, o dėl to, ką esate nuveikę ir kaip dirbate“, – 15min konferencijoje „Žiniasklaida rytoj“ sakė tuometis IFCN vadovas Alexios Mantzarlis.

VIDEO: „Patikrinta 15min“ – pirmasis pasauliniu mastu pripažintas Baltijos šalių faktų tikrinimo projektas

Su projektu „Patikrinta 15min15min prisijungė prie kitų aukščiausius faktų tikrinimo standartus atitinkančių 60 pasaulinių žiniasklaidos gigantų, tokių kaip „Washington Post“, „Associated Press“, „PolitiFact“ ir kitų.

„Prieš dvejus metus, artėjant Seimo rinkimams, pradėjome „Patikrinta 15min“, norėdami atskleisti, kada politikai meluoja. Tapę IFCN tikraisiais nariais, įrodėme, kad savo darbą vykdėme skaidriai, kokybiškai ir nuosekliai. Tęsime tai ir toliau, ypač atėjus 2019 m. rinkimų virtinei. Meluoti politikams ir toliau bus labai sunku“, – sako projekto autorė, 15min Aktualijų skyriaus redaktorė Liepa Želnienė.

Apie projektą

Patikrinta 15min – tai pirmasis Lietuvoje faktų tikrinimo projektas, įsteigtas 2016 m. rugpjūtį – prieš Seimo rinkimus. Šiame projekte patyrę 15min žurnalistai, remdamiesi visa prieinama informacija, vertina, ar politikai, visuomenės veikėjai ir kiti žinomi asmenys kalba tiesą, ar ne. Pasisakymai vertinami 15min tiesometru. Pagrindiniai „Patikrinta 15min“ principai yra nepriklausomumas, skaidrumas, sąžiningumas ir atvirumas.

Projektas „Patikrinta 15min“ yra naujienų portalo 15min dalis. Įmonė „15min“ valdanti portalą 15min, yra nepolitinė, pelno siekianti žiniasklaidos įmonė, priklausanti didžiausiai žiniasklaidos grupei Baltijos šalyse – „Eesti Meedia“.

„Patikrinta 15min“ tikslas yra skelbti objektyvią, nešališką ir tikslią informaciją. Nors pagrindinis UAB „15min“ pajamų šaltinis yra reklama, su „Patikrinta 15min“ ženklu niekada neišvysite reklaminių straipsnių, partnerių turinio, straipsnių be autoriaus.

Tikrindami faktus žurnalistai atmeta savo politinius įsitikinimus, visiems tikrinamiems asmenims ir organizacijoms taiko vienodas taisykles ir vertina tik faktus. 15min žurnalistai negali būti politinių partijų nariai, o savo privačius interesus privalo deklaruoti pagal įmonėje nustatytą tvarką.

Kiti projektai

Vyriausybės pažadų metras – tai 2017 m. pradžioje startavęs portalo 15min projektas, kuriuo siekiama leisti piliečiams sekti, ar dabartinė Vyriausybė laikosi duotų pažadų. „Vyriausybės pažadų metras“ sudarytas pagal patvirtintą Vyriausybės programos įgyvendinimo planą. Jame nurodyta, kuriais metais kokį darbą Vyriausybė yra įsipareigojusi atlikti.

„Vyriausybės pažadų metre“ nurodyti ne visi, o svarbiausi ir konkretūs Vyriausybės darbų planai. Įrankis leidžia skaitytojams matyti, kiek įgyvendinant darbus yra nuveikta, kas padaryta. Taip pat – jei Vyriausybė pakeitė nuomonę arba pažado atsisakė.

15min PRIMENA – tai naujausias 15min projektas, kuriame bus primenama, ką politikas ar visuomenės veikėjas ta pačia tema yra sakęs, žadėjęs anksčiau. Neretai atsitinka taip, kad politikai pakeičia nuomonę arba pamiršta praeityje kalbėję visai ką kita. Tokiais atvejais „15min PRIMENA“ ženkliuku pažymėtose publikacijose piliečiams bus sudaryta galimybė atsiminti praeitį ir palyginti pašnekovų minčių pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius