Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 22

Penkmečio remontas Kaune – kada pagaliau duris atvers seniausias Lietuvos kino teatras?

Dėl avarinės būklės dar 2016 metų rudenį paskubomis uždaryto legendinio kino teatro „Romuva“, stovinčio Kauno Laisvės alėjoje, atidarymas planuotas ne vieną ir ne du kartus, tačiau rekonstrukcijos darbai strigo ir juostelės kirpimo ceremonija buvo vis nukeliama. Kada gi pagaliau kinomanai galės išbandyti Europos paveldo ženklu pasidabinusią naująją kino salę?
Kauno kino centras „Romuva“
Kauno kino centras „Romuva“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pirminis „Romuvos“ kino teatro atidarymas buvo planuojamas 2019 metų pabaigoje, tačiau jis neįvyko. Nuo to meto stojo tyla.

15min pasidomėjo, kodėl strigo rekonstrukcija ir kada gi pagaliau žadama pakviesti į naujai suremontuotas erdves.

Kaip redakcijai teigė 1,5 metų Kauno kino centrui „Romuva“ vadovaujanti Rūta Mašanauskaitė, šiuo metu didieji darbai baigti, liko keletas mažesnių, kuriuos tikimasi pabaigti per artimiausius 3 mėnesius, tai yra, „Romuvos“ rekonstrukcija artėja pabaigos link.

„50 procentų“, – tokią tikimybę, kad apie 1100 kv. m užimanti „Romuva“ duris atvers kitų metų pradžioje, davė R.Mašanauskaitė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kino teatras „Romuva“
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kino teatras „Romuva“

Paklausta, dėl ko gi net daugiau nei penkmetį statybininkai užsibuvo „Romuvos“ patalpose, ji atsakė, kad dėl neplanuotai atsiradusių rangos darbų problemų, užsitęsusių įrangos viešųjų pirkimų procedūrų bei projekto eigoje gimusio sprendimo rūsyje įrengti dar vieną papildomą mažą kino salę.

„Yra patalpos, kurias galime išnaudoti ir mažesnėms grupėms organizuoti kino seansus ar kitus renginius“, – paaiškino „Romuvos“ vadovė.

Tiesa, mažojoje kino salėje scenos nebus – numatyta įrengti tik ekraną ir kėdes. Joje tilps iki 50 lankytojų.

Projekto kaina išaugo

15min suteikta galimybė pasižvalgyti baigiamose remontuoti "Romuvos" patalpose.

Centre atnaujintos visos istorinio pastato inžinerinės sistemos, sutvirtintos senosios konstrukcijos, sumontuotos naujos akustinės dangos, įrengtos ir pritaikytos erdvės edukacijoms, kuriose vienu metu galės dalyvauti apie 20 vaikų.

Taip pat įrengta nauja apšvietimo ir garso įranga, paruošta salė ne tik filmų rodymui, bet ir scenos meno pasirodymams, įrengtos atskiros patalpos atlikėjams.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno kino centras „Romuva“
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno kino centras „Romuva“

Pastatas pritaikytas žmonėms, paliestiems negalios, – veiks liftas.

Tiesa, vietų kinomanams sumažėjo net trigubai – iki 227.

Renginių metu veiks baras.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno kino centras „Romuva“
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Kauno kino centras „Romuva“

Interjere dominuoja juoda ir ruda spalvos. Atliekant rekonstrukciją buvo išsaugota ir atnaujinta daug autentiškų detalių. Pačios vertingiausios, menančios net 1940-uosius – kino teatro tiek lauko, tiek vidinės durys, laiptinės turėklai.

„Dar laukia kosmetiniai didžiosios salės užbaigimo darbai bei mažosios salės įrengimas. Dedamos visos pastangos šiuos darbus pabaigti iki šių metų pabaigos“, – patikino R.Mašanauskaitė.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Rūta Mašanauskaitė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Rūta Mašanauskaitė

Rekonstrukcijos darbus atlieka UAB „Verslo“.

Dar 2018 metais viešai džiaugtasi, kad pavyko rekonstrukcijos projekto kainą net šiek tiek sumažinti, tačiau dabar jau akivaizdu, kad ji išaugo – bent jau 100 tūkst. eurų.

„Pirminė ES projekto kaina buvo numatyta virš 2 300 000 eurų, o šiuo metu siekia 2 400 000 eurų. Galutinė kaina bus žinoma užbaigus projektą“, – įvardijo „Romuvos“ vadovė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Romuvos“ rekonstrukcijos darbai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Romuvos“ rekonstrukcijos darbai

Atsisakė laikinos salės

Kurį laiką legendinio kino teatro seansai vyko išsinuomotose patalpose Kęstučio gatvėje (Kauno dramos teatro mažųjų salių kiemelyje), tačiau šiemet laikinosios salės atsisakyta. Kaip paaiškino R.Mašanauskaitė, dėl to, kad greitu metu planuojamas „Romuvos“ atidarymas.

Vasaros metu „Romuva“ demonstravo filmus Švietimo istorijos muziejaus kiemelyje, po atviru dangumi, o šiuo metu bendradarbiaujama su Kauno kultūros centru, kur vyksta kino edukacijos moksleiviams bei įgyvendinami kiti kino projektai.

Kitąmet Kaunas taps Europos kultūros sostine, todėl, tikėtina, „Romuvoje“ jau planuojami renginiai, parodos, pasirodymai bei kitos veiklos, tad pagaliau įvykęs kino centro atidarymas turėtų itin nudžiuginti kultūros entuziastus bei kino mėgėjus.

Po rekonstrukcijos multifunkcine erdve virsiantis kino teatras nuo 2015 metų yra biudžetinė įstaiga, kurią valdo Kauno miesto savivaldybė.

Beje, „Romuvos“ prieigose suplanuotas dar vienas projektas – jau greitai praeivius Laisvės alėjoje pasitiks nauja skulptūra, skirta pirmojo pilnametražio lietuviško vaidybinio filmo „Onytė ir Jonelis“, Kaune filmuoto ir 1931 metais pasirodžiusio, 90-mečiui paminėti.

archivesofculture.com nuotr./1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras. Jonelis (Vladas Sipaitis) ir Onytė (Vanda Lietuvaitytė)
archivesofculture.com nuotr./1931 m. filmo „Onytė ir Jonelis“ kadras. Jonelis (Vladas Sipaitis) ir Onytė (Vanda Lietuvaitytė)

Po keturis mėnesius trukusio konkurso iš 11 pateiktų meninių idėjų daugiausia ekspertų bei pačių kauniečių simpatijų pelnė Kęstučio Balčiūno kūrinys „Pirmas filmas“.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Romuvos“ prieigose išdygsiantis Kęstučio Balčiūno kūrinys „Pirmas filmas“
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Romuvos“ prieigose išdygsiantis Kęstučio Balčiūno kūrinys „Pirmas filmas“

„Romuvą“ skubiai uždaryti teko 2016 metų lapkritį.

Uždarė dėl kilusio pavojaus

15min primena, kad išgyvenęs skirtingus laikotarpius kino teatras išsaugojo savo veiklą ir istorinį paveldą, tačiau jau kurį laiką laukė remonto. Prasidėjus naujam Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos etapui, dar 2014 metais pradėti paruošiamieji darbai pritraukti ES lėšas pastato tvarkymui.

„Romuvą“ skubiai uždaryti teko 2016 metų lapkritį, kai patalpas apžiūrėjęs ekspertas nustatė, jog jos yra avarinės būklės, – paaiškėjo, kad žiūrovų salės konstrukcijos gali bet kada sugriūti, todėl žiūrovams salėje yra nesaugu.

Tuomet skubiai buvo parengtas avarinės būklės panaikinimo techninis projektas, atlikti avarinės būklės šalinimo darbai. Avarinės būklės šalinimui – lubų parėmimui – buvo reikalinga išgriauti salėje esančias kėdes ir amfiteatro konstrukciją.

„Pastato kapitalinis remontas jau buvo numatytas, tačiau nesitikėjome jį pradėti taip skubiai. Siekdami išvengti galimų nelaimių esame priversti nutraukti filmų rodymą ir remontą pradėti nedelsiant. Tačiau norime nuraminti – kino centro veikla nenutrūks, šiuo metu ieškome kitų patalpų laikinai perkelti veiklą“, – situaciją 2016 metų lapkritį komentavo tuometė „Romuva“ l.e.p. direktorė Monika Inčerytė.

Seniausias kino teatras

„Romuva“ yra seniausias kino teatras Lietuvoje, duris lankytojams atvėręs 1940 metais.

Pastatas yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, gavęs Europos paveldo ženklą, tad pripažintas svarbiu ne tik Kauno, tačiau ir visos mūsų šalies bei Europos kontekste.

1970-aisiais kino teatras buvo iš dalies rekonstruotas.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus nuotr./Kino teatro „Romuva“ fasadas
Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus nuotr./Kino teatro „Romuva“ fasadas

Pastatas, ypatingas savo modernizmu, iki šiol viliojo į čia rodytų nekomercinių filmų peržiūras, įvairius renginius bei ekskursijas.

Pirmosios Lietuvos nepriklausomybės pradžioje dauguma Kauno kino teatrų buvo susikoncentravę centre – Laisvės alėjoje jų buvo net 12. Tarpukario Kaunas paveldėjo bent tris veikiančius kino teatrus, kuriuose buvo rodomi filmai dar iki nepriklausomybės paskelbimo.

687 numatytų vietų „Romuvos“ kino teatro pastatas Laisvės alėjoje iškilo prieš pat Lietuvai prarandant nepriklausomybę. Statytojai – Antanas ir Petras Steikūnai. Statybų kaina – 200 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius