Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 07 /20:27

Sinoptikai: Lietuvą niokojusios audros jau pasitraukė, bet naktį laukia naujas išbandymas

Smarkios vasariškos audros, pirmadienį nuniokojusios didelę dalį Lietuvos, jau pasitraukė iš mūsų šalies, bet Vakarų Lietuvos naktį ir paryčiais laukia naujas išbandymas – itin stiprūs vėjo gūsiai, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

„Detalią informaciją apie fiksuotus reiškinius, lietaus, žaibų kiekius ir pan. pateiksime artimiausiomis dienomis. Duomenų iš tikrųjų nemažai, taigi šiek tiek užtruks, kol bus galima pilnai įvertinti šios dienos audrų mastą. Kol kas, panašu, kad pirmadienis Lietuvoje buvo išties neeilinis“, – skelbia sinoptikai savo feisbuko paskyroje.

Esate įvykio vietoje? Siųskite nuotraukas ir filmuotą medžiagą 15min@15min.lt

Kaip nurodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, 15 val. duomenimis, intensyviausi lietaus ir perkūnijų debesys keliavo ties šiaurės rytine Lietuvos dalimi – Utenos bei Vilniaus apskritimis.

„Per artimiausias valandas audros debesys keliaus šiaurės vakarų kryptimi ir plis į Vilniaus, Utenos, Panevėžio ir Šiaulių apskritis. Šiuose regionuose lis smarkiai su perkūnija, stiprės vėjo gūsiai iki 15–20 m/s, galima kruša“, – nurodoma paskelbtame pranešime.

Įspėjimus dėl oro sąlygų gavo ir pajūris.

Kaip rašoma Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos perspėjime, „vakare sustiprės pietvakarių vėjas, gūsiai sieks 21–26 m/s, ateinantį rytą (05–07 val.) Pietryčių Baltijoje ir Kuršių mariose pietvakarių vėjas sustiprės iki 28 m/s.“

Neatlaikė medžiai

15min skaitytojas Karolis pirmadienio rytą pasidalino nuotraukomis iš Aukštaitijos, kur Velžių kaimo, netoli Šeduvos, apylinkėse matyti vėjo nuversti medžiai.

15min skaitytojo nuotr./Netoli Šeduvos išversti medžiai
15min skaitytojo nuotr./Netoli Šeduvos išversti medžiai

„Kas 300 metrų ant kelio guli išlaužtas medis“, – stebėjosi skaitytojas Karolis.

15min skaitytojo nuotr./Netoli Šeduvos išversti medžiai
15min skaitytojo nuotr./Netoli Šeduvos išversti medžiai

O štai Sigita dalijasi krušos Musninkuose vaizdais – atsiųstoje nuotraukoje matyti, kokie ledukai krito iš dangaus.

15min skaitytojos Sigitos nuotr./Kruša Musninkuose
15min skaitytojos Sigitos nuotr./Kruša Musninkuose

Kruša krito ir Ukmergės rajone.

Alvydo J. nuotr./Ledai krito Ukmergės rajone
Alvydo J. nuotr./Ledai krito Ukmergės rajone

Naktį didžiulė audra nusiaubė Kybartų apylinkes. Čia vėjas laužė medžius ir jų šakas.

Vaizdo įrašą iš Kybartų galite pamatyti čia.

Tuo metu Širvintų apylinkėse, preliminariai, galėjo kristi apie centimetro skersmens ledo gabaliukai – apie tai feisbuke praneša puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“. Nurodoma, kad „tai jau ne juokai“.

Širvintų apylinkėse kruša siautėjo apie 11 val.

Škvalas, kruša

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pirmadienio rytą feisbuke pranešė, „šiuo metu, 10:15 val., per Vilniaus, Kauno ir Alytaus apskritis slenka intensyviausi liūčių ir perkūnijų židiniai“.

„Trakų Vokėje, netoli Vilniaus, fiksuotas škvalas iki 19 m/s. Trakų rajone iškrito stambi kruša. Per artimiausias valandas intensyvios liūtys su perkūnijomis judės šiaurės vakarų kryptimi ir plis į daugelį šalies vietovių. Artimiausiu metu Vilniaus, Kauno, Alytaus, Marijampolės ir Šiaulių apskrityse numatomi smarkūs lietūs, škvalas iki 15–20, kai kur 25 m/s, pavienėse vietovėse kris stambi kruša“, – teigia meteorologai.

15min nuotr./Liūtis
15min nuotr./Liūtis

Prieš 11 val. audra pasiekė Vilnių, mieste stipriai žaibuoja ir griaudėja perkūnija, pradėjo lyti.

VIDEO: Kokios stichinės nelaimės Lietuvą drebino labiausiai?

Kiek vėliau Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba paskelbė ir perspėjimą apie stiprią audrą.

„10.30 val. Vilniaus, Alytaus ir Kauno apskrityse smarkiai lyja, griaudi perkūnija, Vilniuje buvo užfiksuoti 19 m/s vėjo gūsiai, Trakuose iškrito kruša. Artimiausiomis valandomis į daugelį vietovių plis perkūnija, kai kur lis smarkiai, kai kur kris kruša, kils škvalas 15–20 m/s“, – rašoma įspėjime.

Orų stebėjimo entuziastų puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“ feisbuke taip pat įspėja dėl audrų.

„Šiandien kentės šiaurės rytinė Lietuvos pusė, kurioje karštis dar nespėjo pasitraukti (arba pamažu traukiasi). Prognozuojami vėjo sustiprėjimai (škvalas), kruša, perkūnijos, smarkus lietus (teoriškai yra ir viesulo tikimybė, tačiau įprastai mūsų regione tokios audros viesulo nesukuria).

Šiuo metu (10:40 val.) Lietuva perskirta į dvi dalis: pietvakarinėje šalies pusėje jau ramu ir vėsu vos 16–19 laipsnių, šiaurės rytinėje pusėje – oras tebekaista ir yra apie 10 laipsnių daugiau. Sekmadienį Lenkijoje kontrastai buvo dar įspūdingesni: tarp vakarų ir rytų buvo susidaręs 17–18 laipsnių skirtumas.

Beje, Kybartus, regis, nusiaubė galingas škvalas su stichine liūtimi, todėl jei esate vietinis ar turite giminaičių, laukiame audros padarinių nuotraukų Orų entuziastų grupėje. Tai grupė, kurią stebi meteorologų bendruomenė ir ji labai padeda analizuojant audras bei jų padarinius“, – rašoma.

VIDEO: Kaip iš apokaliptinio filmo: pakeles tarp Joniškio ir Žagarės nuklojo medžiai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba taip pat dalijasi informacija, kad Kybartų apylinkes praėjusios nakties audros siaubė itin smarkiai: „Jau skelbėme, kad šiame miestelyje iškrito stichinis lietaus kiekis. Tačiau dabar galima oficialiai patvirtinti, kad 22:22 val. ten esanti meteorologijos stotis fiksavo uraganinio stiprumo škvalą, kurio metu vėjo gūsiai pasiekė 33,5 m/s greitį.

VIDEO: Skaitytojas pasidalino video: pila kaip iš kibiro

Tai laikoma katastrofiniu meteorologiniu reiškiniu (vėjo gūsiai >= 33 m/s). Netoli esančiame Vištytyje vakar apie 20 val. taip pat iškrito stambi kruša. Ledėkų skersmuo, preliminariais duomenimis, siekė apie 2–3 cm.“

Kaip matyti iš gyventojų pateiktų nuotraukų ir pranešimų, prilaužyta daug medžių, nutrauktas elektros tiekimas, apgadinti pastatų stogai.

Orai.lt rašė, kad laukiamos orų permainos.

Šiltą pietryčių vėją pamažu keis gaivesnis pietvakarių vėjas, į šalį skverbsis vėsus oras, todėl susidarys dideli terminiai kontrastai: pietvakarinėje šalies dalyje temperatūra pirmadienį jau nebekils aukščiau 19–24 laipsnių, tuo metu šalies šiaurės rytuose oras dar spės įkaisti iki 25–30 laipsnių.

Vėlyvą popietę ir vakarop liūtys su perkūnijomis trauksis, įsivyraus ramesni lietūs, visoje šalyje atvės.

Audra neaplenkė ir Panevėžio

Audra su stipriu lietumi ir net kruša neaplenkė ir Panevėžio. Čia kai kur lijo kiaušinio dydžio ledais. Labiausiai gamtos stichijos šėlsmą pajuto pietinė Aukštaitijos sostinės dalis, tačiau debesys slinko beveik virš viso miesto. Skaitytojų nuotraukas galite išvysti žemiau esančioje galerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius