Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 04 /12:35

Petro Gražulio automobilis – iš Rusijos naftos koncerno „Rosneft“ atstovų

Seimo narys Petras Gražulis nuslėpė sandorį su Rusijos valstybės naftos koncerno „Rosneft“ atstovais Lietuvoje. Politikas iš jų nuomojosi, o vėliau ir įsigijo prabangų automobilį, kuris anksčiau priklausė su juo taip pat siejamai bendrovei „Judex“. Išgirdęs 15min klausimus, P.Gražulis pratrūko įžeidimais ir epitetais.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Austėjos Usavičiūtės montažas

2017 metų rugsėjo 16-osios vakarą Vilniaus centre įvyko incidentas. Gedimino prospektu važiavęs automobilis „Lexus GS450H“ kliudė per gatvę ėjusią moterį.

Suprasti akimirksniu

  • P.Gražulis už Seimo pinigus nuomojosi „Judex“ automobilį
  • Tą mašiną „Judex“ pardavė „Rosneft“ atstovams
  • „Rosneft“ atstovai automobilį pardavė P.Gražuliui
  • P.Gražulis sandorį nuslėpė

Vairuotojas pasišalino iš įvykio vietos.

Po valandos policijos pareigūnai rado tą automobilį stovintį Seimo viešbučio kieme. Jie išsiaiškino, kad „Lexus“ priklauso politikui Petrui Gražuliui.

Tačiau 15min tyrimas parodė, kad anksčiau automobilis priklausė Rusijos naftos bendrovės „Rosneft“ atstovams Lietuvoje, o dar anksčiau – įmonei „Judex“, siejamai su pačiu P.Gražuliu.

„Nesiknisinėkite ten, kur jums nereikia. Jeigu keikčiausi, pasiųsčiau jus ant trijų raidžių, o dabar nu nesiųsiu, pasakysiu: atstokit“, – 15min kalbėjo P.Gražulis, išgirdęs klausimus apie automobilį.

VIDEO: Petras Gražulis pratrūko, paklausus apie nuslėptą sandorį su „Rosneft“ atstovais

Prabangų „Lexus“ įsigijo „Judex“

Ši istorija prasidėjo 2015 metų gegužės 5 dieną, kai šaldytais maisto produktais prekiaujanti įmonė „Judex“ įsigijo prabangų hibridinį automobilį „Lexus GS450H“. Mašiną pirko iš privataus asmens, kuris lyg ir nėra susijęs su šia istorija.

Oficialūs dokumentai rodo, kad po dešimties dienų – 2015 metų gegužės 10-ąją – automobilio nuosavybės teisės buvo perleistos DNB bankui, bet valdytoju išliko įmonė „Judex“. Paprastai tariant, mašina buvo įsigyta lizingu. Sandorio vertė – apie 32 tūkst. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petro Gražulio „Lexus“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petro Gražulio „Lexus“

Tokia suma atitiko tuometinę rinkos kainą.

„Iš viso 2015 metais mūsų portale buvo parduodami 9 vienetai defektų neturinčių „Lexus GS450H“. Jų kainos svyravo nuo 25,9 tūkst. eurų iki 43 tūkst. eurų. Vidurkis – 35,7 tūkst. eurų, – 15min aiškino Matas Buzelis, portalo autoplius.lt plėtros vadovas. – Šie modeliai gerai išlaiko savo kainą ir labai lėtai nuvertėja.“

Galima svarstyti, kad prabangiam automobiliui išleista pinigų suma „Judex“ buvo menka, palyginus su metine įmonės apyvarta, tuo metu siekusia apie 4–5 mln. eurų.

Tačiau kyla svarbus klausimas: kodėl šaldytų produktų įmonė savo automobilį staiga išnuomojo Seimo nariui P.Gražuliui?

Automobilį nuomojosi iš parlamentinių lėšų

Viešojoje erdvėje keliamos abejonės, kad P.Gražulis gali būti tikrasis įmonės „Judex“ šeimininkas.

2016 metais Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio esmė – įtariama, kad „Judex“ per Seimo narį P.Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Kilo skandalas. Seimo nario kabinete netgi buvo atliktos kratos, jis buvo apklaustas Generalinėje prokuratūroje.

Lyg verdantys koldūnai į viešumą kilo faktai apie P.Gražulio ryšius su „Judex“. Paaiškėjo, kad įmonėje dirba politiko buvusi žmona ir sūnūs. Be to, „Judex“ komercijos direktorė Kaune Patricija Pochomovaitė buvo P.Gražulio padėjėja Seime, o viešumoje pasirodė įtarimų, esą namą Trakuose jai nupirko pats politikas.

STT ikiteisminiame tyrime atsidūrė ir faktas, kad P.Gražulis nuomojasi „Judex“ priklausantį prabangųjį „Lexus“. Teisėsaugai kilo abejonių dėl šio sandorio. 2016 metų rugpjūtį politikas buvo apklaustas Generalinėje prokuratūroje.

„Aš nuomoju automobilį iš kompanijos. Į kainą įeina ir degalai. Daugiau jokių finansinių ryšių su „Judex“ neturiu“, – po apklausos reporteriams aiškino P.Gražulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis po apklausos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis po apklausos

Politikas tikino, esą automobilį nuomojasi per tarpinę įmonę, ne tiesiogiai iš „Judex“, o sutartis pasirašyta prieš dešimt metų.

Jau pasirodžius šiam straipsniui, P.Gražulis viešai pasakojo, esą tada „Lexus“ nuomojosi per tarpininkų įmonei „Dožas“. Tuo galima suabejoti. 2009 metais buvo pradėtas šios bendrovės likvidavimo procesas, o 2013 metais įmonė galutinai išregistruota. Taigi – „Dožas“ nustojo veikti likus dvejiems metams iki to laiko, kai „Judex“ įsigijo „Lexus“ ir išnuomojo mašiną P.Gražuliui.

„Nuomą apmoku aš iš kanceliarinių lėšų“, – tada sakė P.Gražulis.

Pagal Seimo kanceliarijos skelbiamus duomenis, 2015 metais automobilio nuomai P.Gražulis išleido 4,1 tūkst. eurų, po metų – dar 3,6 tūkst. eurų. Tai mokesčių mokėtojų pinigai, skirti vadinamajai parlamentinei veiklai.

Po kelių mėnesių skandalas dėl „Judex“ ir P.Gražulio ryšių aprimo. Bent jau viešojoje erdvėje. STT savo tyrimą tęsė, bet naujų detalių žiniasklaidoje nepasirodė.

Ir štai po metų, 2017 metų rugpjūtį, Vilniaus centre P.Gražulis automobiliu „Lexus“ kliudė moterį, pasišalino iš įvykio vietos ir taip vėl pateko į skandalingą situaciją. Tačiau tada niekas jau nepastebėjo, kad „Judex“ priklausęs prabangus automobilis kažkokiu būdu atiteko tam pačiam Seimo nariui.

Įsigijo iš „Rosneft“ atstovų

Sugrįžkime atgal į 2017 metų pradžią, kai prabangusis automobilis vis dar priklausė „Judex“.

Vasario 9-ąją įmonė galutinai išsimokėjo lizingą bankui ir tapo tikrąja automobilio savininke. Bet neilgam. Tą pačią dieną „Lexus“ buvo parduotas. Už 21 tūkst. eurų (taigi 11 tūkst. eurų pigiau nei sumokėjo pati „Judex“) automobilį nusipirko Vilniuje registruota bendrovė „Nordic Via“.

Kas yra toji įmonė?

Tai – oficialūs Rusijos valstybės naftos bendrovės „Rosneft“ atstovai Lietuvoje. Įmonė platina rusiškas degalų korteles Baltijos šalyse, Suomijoje ir Kaliningrade. Pastarajame mieste „Nordic Via“ turi rusišką padalinį, kuriam vadovauja buvęs lietuviškosios įmonės darbuotojas Andrius Balnanosis.

„Nordic Via“ yra „Rosneft“ atstovai Lietuvoje
„Nordic Via“ yra „Rosneft“ atstovai Lietuvoje

„Įmonės tikslas – suteikti aukščiausios kokybės aptarnavimą ir geriausias sąlygas klientams, kurie siekia pirkti aukščiausios kokybės degalus Rusijoje, atsiskaitant tiesiogiai „Rosneft“ degalų kortele“, – rašoma „Nordic Via“ interneto svetainėje.

Taigi oficialiai „Nordic Via“ užsiima kietųjų, skystųjų ir dujinių degalų didmenine prekyba, o ne automobilių pardavimu ar nuoma. Tai rodo ir „CreditInfo“ turimi duomenys – „Rosneft“ atstovai skirtingais laikotarpiais arba neturėjo nuosavų automobilių, arba turėjo vieną krovininį.

Tą 2017-ųjų vasarį, kai „Nordic Via“ įsigijo prabangųjį „Lexus“, įmonės autoparko vertė iškart šoktelėjo iki 34 tūkst. eurų. Galima spėti, kad maždaug tokia buvo automobilio vertė įmonės apskaitoje.

„CreditInfo“ inf./Kaip keitėsi „Nordic Via“ autoūkio vertė, įsigijus ir pardavus „Lexus“
„CreditInfo“ inf./Kaip keitėsi „Nordic Via“ autoūkio vertė, įsigijus ir pardavus „Lexus“

Ir kas vyko toliau?

Praėjus kelioms dienoms po automobilio įsigijimo, 2017 metų vasario 14-ąją, tasai „Lexus“ vėl buvo išnuomotas.

Tam pačiam Seimo nariui P.Gražuliui.

Galiausiai politikas nusipirko „Lexus“ iš „Rosneft“ atstovų. 2017 metų gegužės 26 dieną P.Gražulis sumokėjo 21 tūkst. eurų įmonei „Nordic Via“ ir perėmė mašinos nuosavybės teises.

Pagal įstatymą, Seimo narys privalėjo deklaruoti šį sandorį Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), tačiau to nepadarė iki šiol.

Klausimai suerzino politiką

Automobilio „Lexus“ nuomos ir pirkimo sutartys kelia daug klausimų.

Kodėl šaldyto maisto gamintojai „Judex“ nusipirko ir Seimo nariui išnuomojo prabangų automobilį? Kodėl baigus mokėti lizingą, mašiną iškart perpirko Rusijos naftos bendrovės „Rosneft“ atstovai „Nordic Via“? Kodėl jie iškart išnuomojo automobilį tam pačiam P.Gražuliui? Kodėl pardavė „Lexus“ už 21 tūkst. eurų? Kodėl P.Gražulis nuslėpė sandorį su „Rosneft“ atstovais nuo VTEK? Kodėl slepia net dabar, kai uždavėme jam oficialius klausimus?

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Gražulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Gražulis

Reikia pripažinti, kad konkrečių atsakymų į šiuos klausimus nepavyko rasti. Nepavyko, nes sandorio dalyviai į klausimus neatsakė ir informacijos nepateikė.

„Atsiųskite klausimus raštu, prašau, – 15min telefonu sakė „Nordic Via“ direktorius Marius Svetaka. Jis žadėjo: – Pasižiūrėsime ir atsakysime jums; nenoriu telefonu ko nors ne taip pasakyt.“

Klausimus surašiau ir nusiunčiau nurodytu el. pašto adresu, bet „Nordic Via“ atsakymo nesulaukiau iki šiol. Į raštu pateiktus klausimus neatsakė ir bendrovė „Judex“.

Pačiam P.Gražuliui klausimus siunčiau raštu ir uždaviau telefonu, bet jis konkrečių atsakymų nepateikė. Susidarė įspūdis, kad savo komentarais Seimo narys bandė mane įžeisti.

„Kiek tau moka saugumas, tarnybos šitos ar prezidentė, tai tu jiems dėkingas ir būk“, – kalbėjo P.Gražulis, perskaitęs raštu pateiktus klausimus ir pats paskambinęs man.

Visą pokalbį su Seimo nariu galite perskaityti teksto apačioje.


15min interviu su Petru Gražuliu

Pateikiame trijų pokalbių su Seimo nariu Petru Gražuliu išklotines. Telefonu kalbėjomės 2017 metų gruodžio 29 dieną, praėjus kelioms dienoms po to, kai išsiunčiau jam raštu suformuluotus klausimus oficialiu Seimo nario el. pašto adresu. Kalba netaisyta.

– Laba diena, ponas Gražuli. Jums Dovydas Pancerovas iš 15min skambina.

– Taip.

– Aš norėjau paklausti, ar gavote mano klausimus? Aš jums siunčiau.

– Kokius?

– Apie jūsų automobilį.

– Klausykit...

– Taip?

– Nesiknisinėkite ten, kur jums nereikia. Jeigu keikčiausi, pasiųsčiau jus ant trijų raidžių, o dabar nu nesiųsiu, pasakysiu: atstokit.

– Supratau. Žiūrėkit, o tiesa, kad jūs automobilį pirkote už 21 tūkst. eurų?

– Atstokit jūs nuo manęs.

– Supratau. Gerai. Ačiū jums.

– Supratau.

Šis pokalbis baigėsi, tačiau po kelių minučių P.Gražulis pats man paskambino. Nors raštu pateiktuose klausimuose neužsiminiau apie įmonės „Nordic Via“ ryšį su Rusijos bendrove „Rosneft“, bet pats P.Gražulis pokalbį pakreipė būtent apie Rusiją.

– Taip, ponas Gražuli, – atsiliepiau į politiko skambutį.

– Taip, tai biški paskaičiau, tai mintį tavo supratau. Tie, kurie, vienu žodžiu, automobiliuose naudoja dujas, arba tie, kurie namuose dujas kūrena, arba įmonės, kurios kūrena – visi rusų agentai. Tai sėkmės tau gyvenime, o man ant tavo rašliavų – dzin dzindzilin. Taip kaip Tapinui pasakiau: kakojau ir tapinojau. Va taip, vyrai. Vyrai, šikit ant galvos kiek norite – man dzin dzindzilin.

– Supratau.

– Kiek tau moka saugumas, tarnybos šitos ar prezidentė, tai tu jiems dėkingas ir būk. Ir dirbk toliau taip uoliai.

– Nesitujinkite, ponas Gražuli, ačiū jums.

– Ką sakot? Prašom, dirbk toliau. Linkiu tau knistis tuščioje vietoje kaip kurmiui ir po naujų metų, po kitų metų.

– Supratau.

– Ir kad gerai apmokėtų tau už tas...

– Supratau.

– (Juokiasi) Gerai, žiūrėkit tada.

– Gerai, iki.

Pokalbis baigėsi, bet po kelių minučių P.Gražulis ir vėl paskambino man.

– Taip, ponas Gražuli, – atsiliepiau.

– Dar prisiminiau. Tie, kurie naudoja... nu prikuri... cigaretei žiebtuvėlius – irgi rusų agentai. Namie virykles ne elektrines turi irgi rusų agentai. Visus surašykit į vieną. Nu, sėkmės. Padėsiu tavo šituose (tyrimuose? – 15min), padėsiu. Jeigu bus sunku – skambink.

POKALBIŲ ĮRAŠAI: Petras Gražulis pratrūko, paklausus apie nuslėptą sandorį su „Rosneft“ atstovais

Teigia „Lexus“ nuomojęs per likviduotą įmonę

Ketvirtadienį 15min paviešinus automobilio „Lexus“ įsigijimo detales, P.Gražulis situaciją pakomentavo naujienų agentūrai BNS. Jis tvirtino pamiršęs deklaruoti įsigytą automobilį, susijusį su šaldyto maisto produktus gaminančia „Judex“ ir Rusijos naftos bendrovės „Rosneft“ atstovybe Lietuvoje.

„Pamiršau deklaruoti šitą sandorį. Paprašiau padėjėjo, kad deklaruotų, bet nedeklaravo. Šiandien aš deklaruosiu, aš galvojau, kad jis deklaruotas, tas sandoris“, – BNS sakė politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis

Jis teigė jau 20 metų pažįstantis vieną „Nordic Via“ savininkų M.Svetaką, bet tikino neatsimenantis pažinties aplinkybių. Pasak politiko, automobilį verslininkas jam pasiūlė nusipirkti bendrovei ruošiantis stabdyti veiklą.

„Aš nebūčiau pirkęs tos mašinos ir po šiai dienai, jei nebūtų sustabdžius šita (...) Mariaus įmonė veiklos. Aš būčiau toliau nuomojęs“, – sakė P.Gražulis.

15min surinkta informacija rodo, kad „Nordic Via“ turi finansinių sunkumų, bet veiklos nėra sustabdžiusi iki šiol.

P.Gražulis teigė, esą anksčiau „Lexus“ nuomojosi per tarpininkų įmonė „Dožas“, ne tiesiogiai iš „Judex“. Šis teiginys kelia abejonių, nes 2009 metais buvo pradėtas bendrovės „Dožas“ likvidavimo procesas, o 2013 metais įmonė galutinai išregistruota. Taigi „Dožas“ nustojo veikti likus dvejiems metams iki to laiko, kai „Judex“ įsigijo ir P.Gražuliui išnuomojo „Lexus“. Seimo narys tvirtino per šią įmonę įvairius automobilius besinuomojantis daugiau nei dešimtmetį.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pernai liepą 15 parlamentarų pripažino pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą ar deklaracijų pildymo taisykles, kai netiksliai ar pavėluotai deklaravo automobilių nuomos sandorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius