Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 21

Po 15min tyrimo konservatoriai tirs, ar premjeras nepiktnaudžiauja tarnybine padėtimi

15min tyrimas atskleidė premjero Sauliaus Skvernelio dažnus ir nedeklaruojamus susitikimus su viešųjų ryšių konsultantu Dariumi Gudeliu. Kartu D.Gudelio įmonės laimi rekordines sumas viešuosiuose pirkimuose, kurios susijusios su valstybinėmis įstaigomis. Pirmadienį Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nurodė inicijuojantys parlamentinį tyrimą dėl galimų neskaidrių viešųjų pirkimų, neteisėto lobizmo.
15min debatuose – Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis.
15min debatuose – Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Išsamiau su tyrimu galite susipažinti čia: Sauliaus Skvernelio slaptam patarėjui – milijonai iš valstybės biudžeto

Suprasti akimirksniu

  • Premjeras S.Skvernelis nedeklaruoja savo susitikimų su verslininku D.Gudeliu
  • Pernai D.Gudelis mažiausiai 19 kartų lankėsi Vyriausybėje
  • Taip pat pernai D.Gudelio įmonės laimėjo viešųjų pirkimų už 2,5 mln. Eur
  • Tai geriausias D.Gudelio įmonių pasiekimas per septynerius metus
  • Stambiausios sutartys – 900 tūkst. Eur iš Nacionalinės mokėjimo agentūros
  • Šiuose konkursuose sprendimo teisę turėjo premjero patarėjas T.Beržinskas

Darius Gudelis yra komunikacijos agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ savininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas. Jo ryšys su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politikais prasidėjo prieš kelerius metus. 2016-aisiais D.Gudelis buvo šios partijos konsultantas ir prisidėjo prie jų pergalės Seimo rinkimuose.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime TS-LKD nurodo, kad minėtai įmonei laimint daugybę ministerijoms ir vyriausybei pavaldžių įstaigų viešinimo konkursų, kurių dalį vertina premjero politinio pasitikėjimo patarėjas, kyla pagrįstų abejonių, ar nėra piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi ir valstybės institucijų viešinimo konkursai yra skaidriai organizuojami, ar tokiu būdu nėra atsiskaitoma už Dariaus Gudelio nedeklaruotas konsultacijas bei būsimą darbą rinkimų kampanijos metu, kelia abejonių šios įmonės laimėtų konkursų kiekis, apimtys ir sąsajos su valdančiąja partija, kurią rinkimuose konsultavo šis verslininkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Gudelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Gudelis

Todėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seime inicijuoja tyrimą dėl galimai neskaidriai organizuotų valstybės institucijų viešinimo konkursų, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi bei galimai neskaidraus rinkimų kampanijų finansavimo bei neteisėto lobizmo.

„Šiandien kreipiamės į Seimo Antikorupcijos komisiją bei lygiagrečiai inicijuojame savarankišką parlamentinį tyrimą, kurio metu išsamiai aiškinsimės publikacijoje paskelbtas aplinkybes, kviesime atsakingų institucijų bei įmonių vadovus, kuriose buvo laimėti milžiniškos apimties viešinimo konkursai ir dėl kurių skaidrumo kyla abejonių, taip pat planuojame kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą bei Vyriausiąją rinkimų komisiją. Matome požymių, kad rusišku pavyzdžiu valdžia, pasitelkdama neskaidrius ryšius ir valstybės institucijų viešinimo biudžetus, ketina tai naudoti rinkimuose, ir tokiu būdu kyla abejonių dėl būsimų rinkimų skaidrumo ir dalyvių lygiateisiškumo principo užtikrinimo. Kyla klausimas, ar D.Gudelis dabartiniam premjerui yra tapęs tuo, kas Rolandui Paksui buvo Jurijus Borisovas, ir šį klausimą reikėtų išsamiai išnagrinėti“, – teigė TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius