Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 16

Po dvynių gimdymo mirusios Ingos Josiukienės artimieji kreipėsi į prokuratūrą: „Ieškosime teisybės“

Keturis mažamečius vaikus, kurių du – ką tik gimę dvyniai, našlaičiais palikusios Ingos Josiukienės artimieji ruošiasi laidotuvėms. Šiomis dienomis iš Kauno į Marijampolę turėtų būti parvežti mirusiosios palaikai. Tačiau jų mintyse – ne vien atsisveikinimas su ūmios infekcijos pasiglemžta Inga. Antradienį šeima kreipėsi į teisėsaugą ir sieks teisiniu keliu įrodyti, kad brangiausią jiems žmogų – mamą, dukrą, draugę ir seserį – į kapus nuvarė medikų aplaidumas.
Inga Josiukienė
Inga Jasiukienė

15min.lt pirmadienį rašė apie tragišką Marijampolėje gyvenusios I.Josiukienės mirtį. Artimieji neabejoja, jog dėl to kalti gydytojai, į kuriuos, skųsdamasi skausmais, tik ką dvynukus pagimdžiusi jauna moteris kreipėsi net kelis kartus.

Skundas
Pareiškimas, kurį mirusios marijampolietės šeima
surašė Marijampolės apylinkės prokuratūroje. 

Nelaimės dar labiau suvienyta mirusiosios šeima ir geriausia draugė iš karto nusprendė netylėti – kreipėsi į 15min.lt ir papasakojo, dėl ko, jų nuomone, mirė I.Josiukienė.

Tuomet artimieji dar tik svarstė, kad galbūt teisybės reikėtų ieškoti ir teisiniu keliu. Labiausiai neramino pinigų klausimas, trūko ir žinių, nuo ko viską pradėti.

Tačiau pasirodžius straipsniui portalą užgriuvo pagalbą siūlančių žmonių prašymai padėti susisiekti su I.Josiukienės šeima. Jų paguodos žodžiai dukters netekusią Laimutę Utkevičienę padrąsino – antradienį Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūroje moteris parašė oficialų skundą dėl dukters mirties.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ingos Jasiukienės mama
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ingos Josiukienės mama

„Visą naktį nemiegojau ir svarsčiau, kas atsitiko. Pergalvojau detales. Neabejoju, kad kažkas buvo padaryta ne taip. Ir dėl to kalti medikai. Jie turi atsakyti. Jau ryte galvojau kreiptis į prokuratūrą.

O prasidėjus žmonių, siūlančių paremti, skambučiams galutinai apsisprendžiau – reikia eiti į prokuratūrą“, – antradienį ryte kalbėjo mirusios gimdyvės mama.

Tragedijos paženklintai šeimai žmonės siūlė ne tik pinigų, bet ir daiktų, rūbų, kurių prireiks be mamos likusiam 8-mečiui ir naujagimiams. Dar vienas moters  paauglys sūnus su tėvu gyvena užsienyje. Kai kurie žadėjo remti šeimą ir tuomet, jei ši nuspręstų teisybės ieškoti teisiniu keliu. Tad artimųjų prašymu skelbiame sąskaitą, į kurią norintys paremti I.Josiukienės šeimą gali paaukoti: LT 187300010138548033 (gavėjas Laimutė Utkevičienė).

Iki tiesos akimirkos – ilgas maratonas

Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūra patvirtino, jog gautas I.Josiukienės šeimos prašymas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo gydytojų aplaidumo. Ar jis bus patenkintas, paaiškės artimiausiu metu.

Inga Jasiukienė
Inga Josiukienė

Gydytojų klaidų klausimus sprendžia Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija prie Sveikatos apsaugos ministerijos, be kurios sprendimo pacientas negali tiesiai kreiptis į teismą.

Zlioba.lt nuotr./Arūnas Žlioba
Zlioba.lt nuotr./Arūnas Žlioba

Advokatas Arūnas Žlioba, sukaupęs nemažą patirtį žalos atlyginimo pacientui bylose, sveikino mirusiosios šeimos sprendimą savo teises ginti įstatymo numatyta tvarka. Tačiau perspėjo, jog šiuo metu ji yra labai paini ir visi procesai trunka ilgai.

„Kad tvarka negera, sutinka visi – ir pacientai, ir teisininkai, ir medicinos įstaigos. Tačiau kol kas naujos nėra. Pagal ją nukentėjusieji pirmiausia turėtų pateikti pretenziją pačiai gydymo įstaigai, kuri, išnagrinėjusi ją, parengia atsakymą. Dažniausiai jis būna neigiamas. 

Toliau pretenzija teikiama Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijai, be kurios sprendimo pacientas negali tiesiai kreiptis į teismą“, – sakė advokatas.

Pretenzijų turintys pacientai taip pat turi kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą, kuri atlieka gydymo įstaigos auditą. Tyrimo metu nustatoma, ar institucija padarė viską, kas numatyta teisės aktuose.

„Atlikus visus šiuos veiksmus ir gavus išvadas ne vėliau kaip per 30 dienų reikia kreiptis į teismą“, – sakė A.Žlioba.

Gali būti, kad išvados bus nepalankios mirusiosios šeimai. Yra buvę atvejų, kai pacientui nepalankiomis prokuratūros išvadomis teisme manipuliuoja gydymo įstaiga.

Su I.Josiukienės ligos istorija nesusipažinęs teisininkas nenorėjo komentuoti šios konkrečios situacijos. Tačiau užtikrino, jog į prokuratūrą kreipęsi artimieji nesuklydo – pareigūnų išvados gali praversti teisme.

„Žinoma, gali būti, kad jos bus nepalankios mirusiosios šeimai. Yra buvę atvejų, kai pacientui nepalankiomis prokuratūros išvadomis teisme manipuliuoja gydymo įstaiga. Tačiau, jei yra mirties faktas, prokuratūra turės atlikti tyrimą. Jo metu bus išsiaiškintos visos aplinkybės“, – kalbėjo teisininkas.

A.Žliobos teigimu, gydymo įstaigoms priekaištų turintys lietuviai drąsiau gina savo teises. Per pastaruosius dešimt metų sveikatos priežiūros institucijoms pateikiamų skundų skaičius išaugo. Tiesa, tik maždaug 20 proc. jų patenkinama paciento naudai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius