TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 29 /17:07

Daugiau detalių apie M.Pakalnio išeitines: sumokėjo ne tik Vilniaus savivaldybė, bet ir jos įmonė

Kritikos bangos sulaukusi Vilniaus miesto savivaldybė pateikė daugiau informacijos apie išeitinę kompensaciją sostinės vyriausiajam architektui Mindaugui Pakalniui. Vilniaus valdžia teigia, kad jam išmokėta trijų mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio kompensacija, tačiau tikslios sumos – kaip ir tikslaus atlyginimo – nenurodė. Kartu savivaldybė akcentuoja, kad tokius duomenis teikia tik sutikus M.Pakalniui, bet kritikai sako, kad toks sąlygų kėlimas – nepriimtinas. Paaiškėjo, kad išeitinę M.Pakalnis gavo ir vienoje savivaldybės įmonėje.
Mindaugas Pakalnis
Mindaugas Pakalnis / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Pranešimą Vilniaus miesto savivaldybė išplatino po to, kai žiniasklaidos bendruomenė ir opozicijos politikai sukritikavo jos atsisakymą teikti duomenis portalui 15min.lt

Konkrečios sumos nenurodė

„Pagal Valstybės tarnybos įstatymą, karjeros valstybės tarnautojas gali raštu pateikti pasiūlymą įstaigos vadovui dėl atleidimo iš pareigų šalių susitarimu, kas ir įvyko šiuo atveju. Remiantis šiuo įstatymu ir pagal išdirbtą stažą M.Pakalniui išeinant išmokėta trijų mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio kompensacija“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Konkrečios sumos savivaldybė nenurodė.

Anot pranešimo, vyriausiojo architekto bazinės algos koeficientas siekė 17,5 – tokio koeficiento alga svyruoja nuo 1871,62 euro iki 2620,27 euro „į rankas“.

„Alga svyruoja, nes pagal Valstybės tarnybos įstatymo 30 straipsnį, valstybės tarnautojui gali būti mokamos priemokos iki 40 proc. pareiginės algos dydžio“, – teigia savivaldybė.

Ar M.Pakalniui toks priedas mokėtas, pranešime nenurodyta.

Kasmet gaudavo premijas

Anot savivaldybės, M.Pakalniui jo darbo savivaldybėje laikotarpiu už 2019 m. jam skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka, už 2020 m. skirtos trys vieno mėnesio algos dydžio išmokos, už 2021 m. skirtos dvi vieno mėnesio algos dydžio išmokos, už 2022 m. skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka ir viena vieno mėnesio algos dydį atitinkanti išmoka, už 2023 m. skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka.

Pirmadienį 15min paskelbė, kad Vilniaus valdžia atsisako atskleisti, kokia išeitinė išmoka išmokėta pareigas palikusiam Vilniaus vyriausiajam architektui M. Pakalniui.

Savivaldybės atstovas tvirtino negalįs to padaryti be M.Pakalnio sutikimo.

Antradienį pranešta, kad konkretūs skaičiai atskleisti su buvusio tarnautojo pritarimu.

Vilniaus vyriausiasis architektas iš pareigų pasitraukė rugpjūčio pradžioje sulaukęs kritikos dėl savivaldybei nepalankių teismų sprendimų, susijusių su statybų leidimų išdavimo teisėtumu, ir nepakankamos vertingų miesto medžių, želdynų, parkų apsaugos.

Opozicija: gavo išmoką ir iš „Susisiekimo paslaugų“

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicijos atstovas Vydūnas Sadauskas antradienį savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad M.Pakalnis gavo išmoką ir iš savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“, kur dirbo projektų vadovu. V.Sadauskas teigia, kad iš savivaldybės opozicija nesulaukia atsakymo, kokia suma M.Pakalniui buvo išmokėta.

„Pakalnis, būdamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vyriausiuoju architektu, dirbo ir įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ (projektų vadovu Judumo strategijos skyriuje)“, – rašo V.Sadauskas.

Palikęs Vilniaus miesto vyriausiojo architekto pareigas M.Pakalnis pasitraukė ir iš įmonės „Susisiekimo paslaugos“.

V.Sadauskas teigia, kad antradienį „gavom žodinį patvirtinimą, kad M.Pakalnis įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ jau nedirba. Ir kad jam ir šioje įmonėje buvo išmokėta išeitinė kompensacija. Savaime suprantama, kokio dydžio – niekas neatskleidžia“.

JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) 15min patvirtino, kad M.Pakalnis joje nebedirba.

„Abipusiu šalių susitarimu Mindaugui Pakalniui pasitraukus iš pareigų JUDU (SĮ Susisiekimo paslaugos) išmokėtos išeitinės dydis siekė 5507,61 eurų „į rankas“.

M.Pakalniui jokios papildomos premijos skirtos nebuvo“, – teigiama įmonės komentare, kurį gavo 15min.

Naujienų portalai: tokie duomenys – viešasis interesas

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA) viešai kreipėi į Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentą Mindaugą Sinkevičių ir sostinės merą Valdą Benkunską, ragindama užkiršti kelią analogiškoms istorijoms, kai institucijos diskredituoja viešąjį interesą, visuomenės teisę žinoti ir atsisako suteikti redakcijoms prašomą informaciją.

IŽA pirmininkė Lina Bušinskaitė atkreipia dėmesį į tai, kad Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad tokio pobūdžio informaciją teikia tik tuo atveju, jei sutinka pats buvęs aukštas pareigūnas. Visgi, žiniasklaidos bendruomenės vertinimu, tokia praktika yra nepriimtina, ši informacija turi būti teikiama nepriklausomai nuo tokių sąlygų, nes kitaip būtų nepagrįstai apribojama žiniasklaidos laisvė.

Savivaldybė teigia, kad konkrečius skaičius viešina tik su M.Pakalnio pritarimu siekdama „išlaikyti pagarba grįstą darbo kultūrą“.

Anot Interneto žiniasklaidos asociacijos., tokios tendencijos kelia nerimą visos šalies žiniasklaidos bendruomenei, kuri labai kritiškai vertina populiarėjančią instituciją praktiką neteikti redakcijoms prašomos informacijos.

„Tai yra labai rimti pavojaus signalai demokratijai, visuomenės teisei žinoti ir žodžio laisvei. Tai yra pamatinės demokratinės šalies vertybės, kurios negali būti trypiamos. Tad kviečiame ne tik Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentą Mindaugą Sinkevičių, bet ir Vilniaus miesto merą Valdą Benkunską nedvejoti ir jau dabar pateikti rekomendacijas savivaldos institucijoms, kad ateityje nesikartotų tokios istorijos, kai atsisakoma suteikti redakcijoms prašomą informaciją, kuri svarbi viešajam interesui. Šiuo atveju buvo nenorima teikti informacijos apie buvusiam vyriausiajai Vilniaus miesto architektui išmokėtą išeitinę išmoką, priedus“, – sako L. Bušinskaitė.

Naujienų portalų nuomone, tokie redakcijų prašymai, susiję su visų mūsų – mokesčių mokėtojų – pinigų panaudojimu, yra normali praktika. Taip pat akivaizdu, kad M. Pakalnis, kaip ir visi kiti savivaldos darbuotojai, yra vieši asmenys, išlaikomi mokesčių mokėtojų, o jų einamos pareigos – itin svarbios viešajam interesui.

„Juk kuo daugiau atvirumo, tuo daugiau skaidrumo ir pasitikėjimo institucijos gali sutelkti aplink save. Deja, kai yra slepiama ir sugalvojama aibė priežasčių, kodėl neteikti informacijos, diskredituojamas ne tik pasitikėjimas, bet ir paminama visuomenės teisė žinoti, žiniasklaidos laisvės principai“, – sako L. Bušinskaitė.

Būtent todėl naujienų portalai ir IŽA kviečia valstybės institucijas ir šalies savivaldą ateityje užkirsti kelią tokiai praktikai – ji privalo nustoti plisti, nes institucijos privalo suteikti redakcijoms prašomą informaciją, ypač susijusią su viešaisiais finansais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius